Ach ta čeština

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2916
5.2.19 18:22

všude měkké,protože TI :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
5.2.19 22:31
@Anitramm píše:
Já jsem čj na VŠ nestudovala, ale tohle je snad základ, probůh.. 8o :roll:

Já se tohle naučila na základce a ještě si to ve 40 kupodivu pamatuju. Vejšky netřeba :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
5.2.19 22:34
@EvaG píše: :zed: nejde vložit
Ale ok. Nechala tam mekke a tím že má pravdu.

Stačí si zadat vzor mladý přídavná jména a je to tam vysvětleno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
5.2.19 22:35

Povzdechnu si: to je ta dnešní móda cpát všude Y (problém je hlavně v písemné formě, ne v nářečí jako běžné mluvě) :roll: To tu pak máme názvy diskuzí typu: „Jsou všichni chlapy hloupÝ?“, „Lidi jsou zlÝ“, „Děti jsou hlučnÝ“…O množném čísle středního rodu ani nemluvím a ypsilon to zase „zachraňuje“ - „Jak na ukňučenÝ štěňata“ apod.

V případě úlohy, kterou zadala zakladatelka, samozřejmě všude měkké i.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
5.2.19 23:01

@Apaji hele tohle je jeste dobre, to je jen nespisovne. Ale ja uolne rostu z „s manzelem jsme se dohodly..“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
5.2.19 23:07
@sakota píše:
@Apaji hele tohle je jeste dobre, to je jen nespisovne. Ale ja uolne rostu z „s manzelem jsme se dohodly..“

Hele a jak myslíš, že k tomu dotyčné přijdou? Mě to fascinuje, že v jedné větě mají i a v druhé y. Asi aby to aspoň párkrát bylo dobře :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
6.2.19 08:05

@Russet co jsem vypozorovala, tak tendence k prehnanemu a neopravnenemu pouzivani y ve shode maji hlavne Moravaci a Slezane (bez urazky). Muj osobni odhad je, ze jim to podvedome prijde spisovnejsi, jakoze si dali praci s ypsilonem a nefrkli tam jak zhejckani Prazaci mekke i. Ale nevim. Je to pouze teorie (hlavne proto, ze nektere konkretni chyby jsem videla u fakt hodne Mor. a Slez. opakovane). Fakt nevim. Ale trha mi to oci mnohem vic nez shoda vychazejici z nespisovneho frajereni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
6.2.19 09:18
@sakota píše:
@Russet co jsem vypozorovala, tak tendence k prehnanemu a neopravnenemu pouzivani y ve shode maji hlavne Moravaci a Slezane (bez urazky). Muj osobni odhad je, ze jim to podvedome prijde spisovnejsi, jakoze si dali praci s ypsilonem a nefrkli tam jak zhejckani Prazaci mekke i. Ale nevim. Je to pouze teorie (hlavne proto, ze nektere konkretni chyby jsem videla u fakt hodne Mor. a Slez. opakovane). Fakt nevim. Ale trha mi to oci mnohem vic nez shoda vychazejici z nespisovneho frajereni.

Některé mají problém se středním rodem jako bolavÉ prsa. Místo bolavá prsa. Ta íčka podle mě čubí skoro celá republika. Ale pozor, je to tím, že píše z mobilu :P :P :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
6.2.19 09:45

@Russet Tak samozřejmě, mobil je univerzální omluva všeho. Ale přiznávám, že já na mobilu taky jedu bez diakritiky a ještě dělám překlepy, protože jsou ta písmenka prostě blízko. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
6.2.19 10:02

@sakota

No vidíš, a já mám zase pocit, že my tady na Ostravsku (a vůbec na severu Moravy) mluvíme/píšeme nejspisovněji. Ano, máme „kratke zobaky“, máme svá specifická slova, ale nemám pocit, že bychom kur.ili gramatiku. A to jsem z dělnické rodiny, taktéž nikdo z mého okolí a mé generace takové paskvily neplodí. Nemáme pražské „ej“, lidi jsou pro nás „zlí“ a ne „zlÝ“, pravda vypozorovala jsem, že množné číslo středního rodu se tady nahrazuje hláskou E, ale alespoň ne Y - takže „roztomilÉ štěňata, rozbitÉ okna…“. To jo, tenhle nešvar slyším i vídám často.

Dneska ti klidně napíše, že studuje VŠ, ale EKONOMICKÉHO směru, tudíž je mu nějaká čeština na salámu. Možná je to tím, že my, když jsme chtěli zábavu v době nemoci, nebo špatného počasí, tak nám nezbývalo nic jiného než číst.

Dcera naštěstí podědila po mně lásku ke knihám, a i když jako puberťák visí na mobilu a tabletu, tak hodně čte. A na jejím písemném projevu je to znát.

Nejvíce ale rostu (pominu „lahůdky“ typu vydím, mi z manželem sme byly, záměna my a mi…) z plzeňské/klatovské koncovky -ovo. Nejhorší je, když to vidím napsané, to mi fakt cuká oko. Takové to „přítelovo rodiče, bratrovo kámoši…“. Mám velmi dobrou kamarádku z plzeňského kraje a přesto mi to rve šlachy a nejhorší je, že se klidně zeptá: „Jo, to tak není spisovně? A jak je to správně?“. 8o

Ale takhle si často vzdycháme v diskuzi „češtinářské špeky“, ať to tu neplevelím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
6.2.19 10:13

@Apaji hele já jsem Pražačka a mam načtěno taky hodně, to nebude krajem. :think: A nářeční zvláštnosti mi v zásadě nevadí, občas se jim pousměju, ale to je tak vše.

Ale fakt vím, že všichni Moraváci - koňáci co znám (celkem dost) mají nešvar „všechny naše koně prošly…“ Z toho vždycky rostu. Ale chápu, že to může být vlastně taky bráno jako krajová zvláštnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
6.2.19 10:29
@sakota píše:
@Apaji hele já jsem Pražačka a mam načtěno taky hodně, to nebude krajem. :think: A nářeční zvláštnosti mi v zásadě nevadí, občas se jim pousměju, ale to je tak vše.Ale fakt vím, že všichni Moraváci - koňáci co znám (celkem dost) mají nešvar „všechny naše koně prošly…“ Z toho vždycky rostu. Ale chápu, že to může být vlastně taky bráno jako krajová zvláštnost.

Třeba to ve skutečnosti byly kobyly :lol:
Nemyslím si, že je to dáno krajem.

Mně vadí, že dnes pravopis často neovládají ani lidé, kteří se psaním živí. Stačí se podívat na pár článků, někdy je to docela hrůza

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
491
6.2.19 11:55
@renduli píše:
Silný argument, ale na tohle stačí základka. :mrgreen:Mimochodem, co ta interpunkce? :mrgreen:

Myslite diakritiku, ze? Tu muj mobil nezvlada,bohuzel. Nez bych to napsala, tak by byla pulnoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
491
6.2.19 11:58
@renduli píše:
Ano, interpunkce. ;)
Ano mekke. Studovala jsem cj na VS.
Ano, měkké.
Tak je to správně. ;)Diakritiku na fóru neřeším, i když se mi jako Češce líbí.

Ano, nikdo neni neomylny. 😁

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
7.2.19 09:15

@sakota tak já mám zase zkušenost a nebo víc vnímám to, že víc chyb píšou muži.. a taky neříkám, že všichni jsou na češtinu… Člověk neni neomylný, každému se očas stane.. Já jednou navštívila taky tady debatu, na toto téma, a tam dokonce ta co nadávala na češtinu, tak pak po několikastránkách udělala chybu.. Já měla ve škole 2 z češtiny, a věřím, že taky dělám chyby, stane se..
A já si jednou dopisovala s klukem z Prahy :mrgreen: škoda, že to nemůže sem už dát, ale viděla bys, kolik chyb napíše Pražák, který má školy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí