Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, dcera skoro 2 roky odmita usinat sama, musime u ni lezet dokud neusne. Na zacatku roku jsme zkusili Estvila, po dvou dnech usinala hned po vlozeni do postylky, ty prvni dva dny plakala asi jen 10minut. Jenze!! 1.3 jsem jipolozila do postylky, zacala rvat a misto aby usnula, dosla za nami do obyvaku, proste si vylezla z postylky a tim postylku zacala bojkotovat, od te doby ma velkou postel. Bohuzel usinani osamote neprichazi v uvahu. Kdyby ji to trvalo treba 10minut, tak to tak neresim, ale ona usina treba i hodinu, a me to proste nebavi.
Jak ji mam naucit usinat samotnou a jak jizabranit, aby porad nevylizala z te postele a nechodila za nama? Usina zasadne s flasou mlika.
A dalsi muj problem je ze za tu dobu co spi ve velke, tak u sebe spala celou noc asi 3krat, jinak se stehuje v noci k nam, z celym svym kralostvim. Coz me stve uplne nejvic, protoze me z ni boli zada.
Budu rada za jakekoliv rady.
Predem dekuji
A já se těšila, že ve dvou letech už bude spát normálně.
Taky uspáváme i hodinu, hodinu a půl a dala bych skoro všechno za to, aby usínala sama.
Večer zahánět a zahánět, v noci vytrvale vodit zpět do postýlky.
Prostřední mi taky udělal celkem čáru přes rozpočet, že vylejzá z postýlky, už jsem mu vyhrožovala moskytiérou na postýlku
Několikrát za večer nahoře klapne klika, tak jdu, zaženu zpět, musí si tam zpátky sám vlízt, sám se přikrýt, zkrátka aby mu z toho neplynulo nic příjemného.
@Gladys Omlouvám se, že zakladatelce vpadám do diskuse, ale jak řešit situaci, kdy nám malá spala krásně sama v pokojíčku od půl roku do dvou let? Poté byla v nemocnici, byla jsem tam s ní, ale od té doby sama spát do své postele prostě nejde. Několikrát jsme to zkoušeli po dobrém, po zlém. Malá je schopná řvát i dlouho do skoro rána, je unavená, hotová, netuším kde na tohle bere energii ![]()
Máme to stejný, jen rozdíl je v tom, že uspáváme od chvíle, co jsme zabavili dudlíka na spaní…doufám, že je to jen období, protože večery trávim v leže na gauči v pokojíčku a čekám až se dítě umlátí do spánku…je to na palici, o manželském životě nemluvim…ještě, že nesleduju seriály, z pokojíku vycházim až kolem desátý… ![]()
A co dela u usinani? rve? Ja pokud nervou, tak nezasahuju, oni se ke spanku umlati
, nekdy to i tu hodinu trva. Pokud chodi, tak zahanet zahanet a zahanet.
u nas dobre funguji pisnicky na usinani.
Ja jsem na tohle teda prisna uz od zacatku, chci mit vecer uz taky klid, tak i ty deti nejak asi vyciti, ze v tomhle se mnou legrace nebude ![]()
Kdyz jsem s ni v posteli, tak si chce povidat, vymysli vselijake ptakoviny aby nemusela spat, kdyz odejdu, tak jde vzapeti za mnou, kdyz ji dam do postele tak uz pak jenom rve ale poradne, a jde za nami, nenecha se ani odnest, jedine nasilim. No od zitrka to budem zkouset, me uz to nebavi, chci mit vecer sama pro sebe.
No ja kdyz mi deti vylezaji vecer z pokojiku do obyvaku, tak se v prvni chvili tvarim, ze je vubec nevidim a pokracuju v cinnosti, kterou delam. Obvykle mi zacnou vysvetlovat proc vylezly a co nutne potrebuji. Ja se tvarim jako hlucha a porad pokracuju v tom, co delam, az se tak po minute zvednu a vcelku beze slova je odvedu zpet do postele. Vyjimka je, kdyz se pri tom jejich projevu dozvim neco, co fakt potrebuji (jako- zapomnela jsem jim zapnout svetylko, mlada nema svuj spaci polstar nebo neco, na co maji fakt narok). Ale stejne na ne skoro nemluvim, proste to zaridim a ulozim je.
Pokud je nejaka vyjimka tak toleruju maximalne JEDNO vylezeni na curani, JEDNO na piti a JEDNO na smrkani. Tim pro me v podstate koncej. Ale mam to tak odjakziva, takze vedi, ze mou pozornost nijak nepritahnou, ja s nima proste ani nediskutuju, ani se na ne poradne nekoukam, nemaji proc vylezt.
@CokeLady některé to dokážou po roce.. Nahoru to jde lépe, dolů pak většinou spadnou.. Malá spí bez postranice, stejně je víc u mě.. Odchází si tam jak chce..
Jo vyleze, stoupne do rozku postele, nohu prehodi pres okraj, pritahne se a balancuje nahore a sjede dolu, padne na zadek a jde. POtaji jsme ji pozorovali, hrozne nas zajimalo jak to dovede.
@Žanysek a má nějaký večerní rituál? Třeba, že jí čtete pohádku a u té usne? To fungovalo a funguje i u nás. Jinak, pokud za vámi chodí, tak vracet a vracet a vracet. Nic jiného nepomůže. Naše občas chytne rapl a lítají z pokojíku ven, vrátím je 3× v klidu a po čtvrté začnu řvát a vyhrožovat, že pokud ještě vystrčí nos z postele, tak dostanou. Většinou to i splním a zase je na nějakou dobu klid. Taky je potřeba jí dát spát dostatečně unavenou.
@Laaja pohadky jsem zkousela, ale neusne keca mi do toho. Musim vedle ni lezet delat ze spim, aby usnula.
Zkusim dneska nechat samotnou a vrcet ji zpatky, snad o nebude na celou noc.
@Žanysek Ty jo, tak to jsi me celkem vydesila. Ja mam teprv desetimesicni a doted to jaks taks slo, i kdyz nikdy nebylo usinani uplne ok, ale vetsinou bud usla u kojeni, nebo po nejake pul hodce v postylce, ale musela jsem ji drzet za ruku. Pak zacla lezt a stoupat si a hruza, proste v postylce usinala treba dve hodiny, porad si stoupala. Ja bych ji i nechala, ale jakmile jsem odesla, zacla plakat. Tak ted tak dva tydny uspavam v posteli, trva ji to tak pul hodiny az hodinu stejne a pak prendavam do postylky. Ale myslela jsem si, ze az ji to jako budu moct vysvetlit, tak to bude lepsi ![]()
Zvlastni je, ze pres den mi usina celkem ok, i kdyz celkove ma teda ke spanku postoj, ze ho k zivotu nepotrebuje. Tvoje usina pres den sama? Nema nejakeho plysaka?
Ja to mam v planu zacit zkouset s plysakem polozit do postylky a cist pohadku, ale zatim me ma a haku. Nebo ji i ukazovat obrazky, proste zabavit, ale tak, aby lezela a uklimbala se tim. To je tak muj prvotni plan. No, neporadila jsem, promin. Zkratka takto to budu zkouset ja ![]()
@petulatko me mala odmalicka usinala sama, nebyl nikdy nejakej problem, vecer teda, pres den moc nespala. Pak se cosi zlomilo a bez revu a nasi pritomnosti se to neobeslo (myslim ze je to nasledek ockovani), po nejake dobe jsem zkusila etodu dle Estvila a fakt po dvou dnech 10 rvani se naucila usinat sama, polozila jsem do postylky a odesla a ona hned usnula, pak nastal zlom velkem postele a jsme tam kde jsme byli, mozna i hur. Pes den usin stejne musim byt u ni, ale to trva treba jen 20minut, jenze v zari bude asi nastupovat do skokky, a tam by asi mela usinat sama. Plysaka nejaky uplne v oblbe nema, ze by s nim potrebovala spat, spis si do postele vezme zrovna to s cim si hraje.
Nevim jestli mam nejdriv zrusit uspavani s flasou mlika. Od prosince jsme bez dudliku
nebl problem ho vzit.
Omlouvam se za chyby, pisu z mobilu a ten si pise co se mu zachce