Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Holky beru kyselinu listovou ,ale mám z toho průjmy co s tím. Někdy je to tak akutní ,že musím najít WC co nejdřív i ve městě.Nemám to raději vysadit či brát jiný výrobek ??
A můžeš přesněji určit, na co konkrétně bereš kyselinu listovou? Já jsemsi doteď myslel, že se to předepisuje při snížené krvetvorbě nebo malém obsahu železa v krvi - a v páru s takovými léky jako je (nebo byl) Ferronat a podobně. Léky obsahující železo naopak průjem staví - to už padlo v jiné diskusi tady… Každopádně bych to konzultoval u praktického lékaře, případně u internisty, pokud ti to nějak dráždí zažívání…
Pokud máš problémy, kontaktuj lékře, který ti doporučil c. folicum nasadit. Já bych doporučila ho vysadit a nahradit příjmem v listové zelenině- k. listová (ac. folicum). Taky se dá zjistit hldin k. listové v krvi, pokud by byla OK, není třeba jí užívat v tabletách
Jura007 píše:
A můžeš přesněji určit, na co konkrétně bereš kyselinu listovou? Já jsemsi doteď myslel, že se to předepisuje při snížené krvetvorbě nebo malém obsahu železa v krvi - a v páru s takovými léky jako je (nebo byl) Ferronat a podobně. Léky obsahující železo naopak průjem staví - to už padlo v jiné diskusi tady… Každopádně bych to konzultoval u praktického lékaře, případně u internisty, pokud ti to nějak dráždí zažívání…
Nejsem vědma, ale předpokládám, že v těhotenství. Těhotným je doporučován zvýšený příjem k. listové. Zvláště těm, které jí opakovné potraty nebo genetickou mutaci MTHFR. Je to něco jinéhp, než železo. U někoho může průjmy vyvolávat.
Užívám na doporučení genetičky ppřed všemi pokusy IUI apod.a mám ji užívat dlouhodobě tak tři měsíce.Pokud jí neberu tak je trávení v pohodě. Trpím ,ale tzv. duodenogastrickým refluxem což může taky s léky ovlivnit ten průjem.
Já jsem ji brala od května než jsem otěhotněla a až do 16tt. Jestli máš takovýhle problém, tak zajdi nebo zavolej své dr.
A jakou bereš, volně prodejnou, nebo tuhle http://www.docsimon.cz/…drg-30x-10mg ?
Hodně štěstí, ať se miminko brzy podaří ![]()
Zkus to radši konzultovat, je silnější než volně prodávané kyseliny listové, ale je fakt, že to zase může být větší záhul na trávení, já měla dávkování asi 2 nebo 3 kusy denně a měla jsem ten průjem taky…
Zkus neco jineho. Ja brala uz par mesicu pred otehotnenim tehu vitaminy Calibrum pro prvni trimestr a snazeni a zadne strevni problemy jsem z toho nemela.
Jura007 píše:
hehe, jedinej chlap na emiminu, zjevne navstevujes pouze technicke diskuse
folaty bere minimalne kazda druha, je to prevence vyvojovych vad a u zen s mutaci MTHFR (ma tezu kazda druha) je to nezbytne, jinak hrozi potraty
A kolik te listovky beres? a jaky preparat? jsem neslysela, ze by z toho mel nekdo prujem?
Dobrý den, může se kvalita embryí mezi jednotlivými cykly zlepšit nebo zhoršit? Děkuji. Odpověď