Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Co takhle něco z třezalky? Ale v létě by se s třezalkou nemělo na slunce.
Také mne napadla varianta hormonálních změn. HA neužívám, ale už před rokem mi gynekolog dával přednášku o HA před přechodem „že je to skvělé“.
Trezalka je fajn, jen bych chtela upozornit, ze pak je temer zbytecne brat HA (ne ty, ale zakladatelka), pac zrovna tyhle dve veci se nemaji rady, trezalka muze ucinnost HA vyrazne snizovat ![]()
Pokud jste jen podrážděná, citlivější a hůř spíte, tak to téměř jistě není na klasická antidepresiva, takže by kombinace úpravy životního stylu k tomu, abyste sama na sebe byla hodnější a nějakých doplňků mohla zafungovat.
Pro jistotu si zkuste udělat orientační test na depresivní poruchy http://www.cmhcd.cz/…va-stupnice/
Pokud by vám vyšla vyšší skóre, tak je potřeba vzdát se myšlenky, že všechno musíte zvládnout sama a nikdo se o tom nesmí dozvědět, protože vy jste přece ta veselá a dokonalá. Pokud už se pohybujete za hranou deprese, tak tenhle přístup ji může udržovat při životě.
Pak chcete primárně psychoterapii a vyšetření od psychiatra, který zváží, jestli to je už na medikaci a nebo ještě ne. (Neřešte to s praktickým lékařem, málokterý má prostor problematice porozumět hlouběji)
Pokud vám to vyjde v normě, tak naopak přístup prostě se musím snažit být na sebe hodná a naučit se odpočívat a aktivně kompenzovat stres je to, co se vám hodí ![]()
Takže
1. jestli jste držela ostřejší dietu, tak je docela dobře možné, že vám něco chybí. Takže si kupte b-komplex(chcete nějaký kde je i B12) a hořčík. B-komplexu můžete měsíc užívat klidně 3 tablety denně, hořčík berte nějaký laktát a užívejte okolo 500 mg těsně před spaním. Plus teda ještě sihlídejte, abyste měla ve stravě dostatek tuků - pokud jste je v dietě vynechávala, tak jejich nedostatek může být důvodem, proč jste podrážděná - dostatek tuků a v nich rozpuštěných vitamínů je pro správné fungování nervové soustavy naprosto nezbytné. Takže alespo%n 30% vašeho denního energetického příjmu by měly být tuky- olivový olej, vejce, mastné ryby, mléčný tuk, ořechy, avokádo atp.
2. Začněte si psát deník. Ani tak ne o tom, co jste dělala, ale co se vám honí hlavou. Ideálně večer, tak na 10-15 minut. Vypsání se ze všech stresů všedního dne. Vždycky jednou za týden projděte zápisky a zkuste si je pro sebe v deníku okomentovat a pak to samé dělejte vždy jednou za měsíc. Je lepší ho psát ručně, než na počítači - lépe to pomáhá ulevit od případného zmatku v hlavě, když je to propojené s klasickým psaním. Případně pokud máte ráda výtvarné techniky, tak k tomu ještě zkuste malovat „mandalu“. Vezměte bílý papír, nakreslete na něj kruh a nějak ho vybarvěte - moc nad tím nepřemýšlejte, prostě berte pastelky a vybarvujte. Až to budete mít hotovo, zkuste se na to podívat, jestli se v tom nějak odráží váš uplynulý den. Často, když se to dělá delší čas, tak se vynoří vastní symbolika barev a tvarů.
3. naučte se nějaké relaxační cvičení a pravidelně ho praktikujte. Tedy alespoň jednou denně. Ideálně k tomu ještě nějaké dechové cvičení. Projděte youtube, jestli vás něco zaujme, plus se určitě mrkněte na věci okolo všímavosti/mindfullnes/focusing/tělesně zakotvneé prožívání. Víkendový kurz u dr. Hájka můžu jedině doporučit.
http://www.karelhajek.org/…focusing.php
4. začněte chodit na masáže, ideálně k někomu, kdo rozumí fyzioterapii - srovnání zad a cvičení na zdravý postoj umí docela zázraky.
5. hlídejte si spánek. Pokud hůř spíte, tak začněte držet co nejvíce pravidel spánkové hygieny http://www.cmhcd.cz/…va-stupnice/
Plus si tedy zajistěte, abyste měla ticho a tmu
https://lifehacky.cz/…nout-spanek/
https://lifehacky.cz/…ticho-a-tmu/
6. jestli chcete bylinky, tak kombinaci meduňka/kozlík/třezalka/chmel na noc. S třezalkou to nepřehánějte, velké dávky mohou ovlivňovat hormonální antikoncepci a způsobit fotosensitivitu.
Jinak tu HA můžete normálně vysadit a nahradit nějakou nehormonální metodou, žejo…
@kontramatka píše:
Já jsem nedávno po poradě v lékárně kupovala neurotické matce nějaké tabletky z bylinných extraktů, které mají člověka zbavit stresu a uvolnit. Matka si je nemohla vynachválit. Zkusím pohledat.
Todle:
https://www.vitalita.cz/anti-stress
Už to zobou všechny její sousedky.
Jejda, díky. K sousedkám se přidám. Život je boj! ![]()
Ještě k tomu zhubnutí. Vlastně jsem žádnou dietu nedrzela. Snažila jsembse o jinou skladbu potravin a jidel v průběhu dne ( ovoce jen dopoledne apod.) a o zmenšení porcí. Jediné, co jsem téměř vyloučila, bylo bílé pečivo. Ale to už si ted taky občas dám. Právě, že k tomuto taky pristupuju tak, že mám sice radost ze zhubnutí, ale nevhci se celý zbytek života jen kontrolovat a hlidat. Kg sem, kg tam neresim, chci být spokojená a dát si zmrzlinu nebo čerstvý rohlík s máslem
a ne se stresovat, co ukáže váha. Co teda nejim, jsou ryby, takže tady může být treba ten problém. Rybu jsem v životě v puse neměla a přes to se asi neprenesu, to nedám.
Zakl
@Anonymní píše:
@luccifera @joy.division.control návštěva u dr mě taky napadla.@Emimin7 cvicim denně, k tomu kolo, brusle… tím to nebude, ale taky díky
Zakl
Tak bych spíš ubrala, můžeš být přetažená.
@Anonymní píše:
Ještě k tomu zhubnutí. Vlastně jsem žádnou dietu nedrzela. Snažila jsembse o jinou skladbu potravin a jidel v průběhu dne ( ovoce jen dopoledne apod.) a o zmenšení porcí. Jediné, co jsem téměř vyloučila, bylo bílé pečivo. Ale to už si ted taky občas dám. Právě, že k tomuto taky pristupuju tak, že mám sice radost ze zhubnutí, ale nevhci se celý zbytek života jen kontrolovat a hlidat. Kg sem, kg tam neresim, chci být spokojená a dát si zmrzlinu nebo čerstvý rohlík s máslema ne se stresovat, co ukáže váha. Co teda nejim, jsou ryby, takže tady může být treba ten problém. Rybu jsem v životě v puse neměla a přes to se asi neprenesu, to nedám.Zakl
Jak rychle jste zhubla, i když jste jen vyloučila pečivo? Kdy jste byla naposledy na preventivní prohlídce? A brali vám krev na základní rozbor?
Zajděte tam a chtějte i mikroživiny a endokrino. Zejména pokud jste hubla spíš v řádu měsíců, než let.
Ryby neřešte, ty nejsou to podstatné.
Jinak teda nemá smysl cvičit několikrát denně - potřebujete k tomu regeneraci.
Opravdu můžete mít organismus dost vyčerpaný, zejména pokud to zmenšení porcí znamená přísun znamený výrazně pod základní metabolický příjem.
Tím pádem před ten b-komplex bych přidala
pravidlo nula
Odjet někam na 14 na dovolenou, kde nebudete cvičit vůbec, maximálně procházky a rekreační plavání, sex a pokud na kolo, tak tak, aby vám děti stačily a neprotestovaly.
Po návrat silový tréning max třikrát týdně, a raději ho vyměnit za jógu, aerobní pohyb - ne do vyčerpání a hlídat si tepvku ve správném pásmu.
Ahoj všem, tak jsem se stavila včera v lékárně a koupila si ten Antistres (co užívá mamka a její sousedky
). Lekarnik mi to schválil. Říkal, že jako první krok dobrý, že je důležité, že si sama uvědomuji, že nejsem ok. Že existují vice prostředků, ale že tohle je dobrá volba, že by mi to taky doporučil, podle toho, co jsem mu popsala. Říkal to samé co vy, že si mám nechat udělat ten hormonální profil a přehodnotit HA. Tak uvidíme, tabletku jsem si vzala hned večer a dnes už jedu podle doporučeného dávkování. Manžel mě pochválil, jen má strach, aby to nebylo návykové, tak jsem ho uklidnila, že nemá být.
Zakl.
@Anonymní píše:
Ahoj všem, tak jsem se stavila včera v lékárně a koupila si ten Antistres (co užívá mamka a její sousedky). Lekarnik mi to schválil. Říkal, že jako první krok dobrý, že je důležité, že si sama uvědomuji, že nejsem ok. Že existují vice prostředků, ale že tohle je dobrá volba, že by mi to taky doporučil, podle toho, co jsem mu popsala. Říkal to samé co vy, že si mám nechat udělat ten hormonální profil a přehodnotit HA. Tak uvidíme, tabletku jsem si vzala hned večer a dnes už jedu podle doporučeného dávkování. Manžel mě pochválil, jen má strach, aby to nebylo návykové, tak jsem ho uklidnila, že nemá být.Zakl.
jen zobej ![]()
A manžel ať si taky klidně dá ![]()
Přírodní antidepresiva - restilen.cz roky používaný přírodní prostředek, funguje.
Příspěvek upraven 19.03.24 v 14:56
@ahletttee píše:
Antidepresiva ti může předepsat jen psychiatr, nebo neurolog (slabé), volně prodejné neexistují a je to zakázané.
Reaguješ na 6 let starou diskuzi, za tu dobu to, předpokládám, zakladatelka už vyřešila. ![]()
Ale pokud se sem zakladatelka ještě podívá, zajímalo by mě, co jí nakonec pomohlo.