Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak podle popisu mi přijde úplně normální. Taky mám doma motorovou myš, ráno vstává brzy, celý den řádí ve vodě a stejně usne v deset večer. Chodíme na několikakilometrové procházky, mě bolí nohy a dítě jde ještě na hřiště. Každopádně bych se víc snažila bránit úrazům mladší dcery a k psychologovi bych vzala manžela.
Domluv manželovi, ať ji hlavně netrestá, když nezabere domluva, objednej ho k psychologovi. Prostě jsou i temperamentní děti. A z vlastní zkušenosti ADHD děti jsou zvýšeně unavitelné, ale neumí respektive nemohou odpočívat. Nikam ji netahej, jen se snažte pohlídat bezpečí mladší. Já třeba mám ADHD a to i diagnostikované a užívám medikaci a byla jsem extrémně spavé mimino a buchtoidní batole. Tolik k laické diagnostice.
Mne prijde taky normalni, jen proste divoka, to ADHD ale zminuju kvuli tomu, ze manzel nedokaze pochopit ze ma proste zvysenou potrebu pohybu, ze furt nejak skace a lze to tezko ovlivnovat, je takova od narozeni a on ma predstavu ditete, co v klidu sedi hodinu v restauraci u obedu, ta nase furt pobiha okolo a nema cas se najist..rika, ze jsem nezvladla vychovu a ze neposloucha..jenze ja ji narozdil od nej opravdu znam, vim jaka byla uz jako kojenec a ze si nemuze pomoct, je mi ji lito, proste to nemysli zle, treba tu mladsi furt nejak objima, ma ji hrozne rada, jenze ji treba obejme za krk anebo s ni u toho nejak cukne a mladsi spadne anebo neco a uz ohen na strese:-( je mi ji fakt hrozne lito, dneska padla od manzela veta, ze ta mladsi je narozdil od te starsi normalni ![]()
@Anonymní píše:
Domluv manželovi, ať ji hlavně netrestá, když nezabere domluva, objednej ho k psychologovi. Prostě jsou i temperamentní děti. A z vlastní zkušenosti ADHD děti jsou zvýšeně unavitelné, ale neumí respektive nemohou odpočívat. Nikam ji netahej, jen se snažte pohlídat bezpečí mladší. Já třeba mám ADHD a to i diagnostikované a užívám medikaci a byla jsem extrémně spavé mimino a buchtoidní batole. Tolik k laické diagnostice.
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, mam dve holcicky, rocni a ctyrletou, ta ctyrleta je od narozeniny extremne divoka, uz v kocarku celou prochazku kopala nohama, kopala rukama, neustale neco delala, stale v pohybu, velmi inteligentni, extrovert, lozila uz ve 4. mesicich, v 9. Behala, v 1,5 roce mluvila ve vetach, vyborna pamet, citliva, pratelska..v podstate idealni dite, vecne dobre naladene..ja ji beru takovou jaka je, ale co de narodila mladsi dcerka, tak dochazi ke kolizim, kdy ta starsi porad nejak kolem ni beha, skace, uz ji parkrat zpusobila zraneni (nastesti nic vazneho), dorazi na ni, nedokaze pochopit, ze je jeste mala anebo si spis nemuze pomoct, tchyne uz drive se zminovala, ze si mysli, ze ma ADHD (lehci)..ja sama nevim, ale jde mi o to, ze manzel ji kvuli tomu zacal fyzicky hodne trestat, ja jsem proti, ale neda se tomu uplne zabranit, jak mladsi neco udela (nechte), tak proste bouchne a jde po ni a ja to hodne spatne snasim..nevim co delat, jestli s ni chodit k psychologovi? Nevim jak to resit, jaka je spravna cesta..ona ma take snizenou potrebu spanku, od roku pres den nikdy nespala, uz jako novorozenec v porodnici na me furt cucela, misto aby spalaporad beha, skace - nejoblibenejsi cinnost je “pojd me honit”..porad jsme venku, furt neco delame, ma moznost se vyradit, ale stejne ji to nestaci, nikdy neni unavena, ani kdyz ma horecky, covid, nestovice, nic, funguje jako kdyby ji nic nebylo, jen se mozna mene smeje..poruchu pozornosti nema…
Muze to byt opravdu ADHD? Nechce se mi ji zbytecne tahat po vysetrenich..ma nekdo zkusenost? Take moc neposloucha, je to jako kdyby si nemohla pomoct, vecer ji v posteli reknu treba 20× at se prestane hybat a pak na chuvicce vidim ze lezi na zadech a dela svicky
Pokud má ADHD, tak to z ní tatínek nevymlátí. Jednou tu jedna psala, že má ADHD. V dětství si její otec usmyslel, že to z ní vymlátí. Ona si vůbec neuvědomovala, že dělá něco špatně. Trestání vnímala tak, že kdykoliv může přiletět rána a ona nekontrolovaně z ničeho nic přiletěla. Proč byla bita, prý nikdy nevěděla. Bohužel hloupost se léčit nedá - myšleno tatínka.
@Anonymní píše:
Mne prijde taky normalni, jen proste divoka, to ADHD ale zminuju kvuli tomu, ze manzel nedokaze pochopit ze ma proste zvysenou potrebu pohybu, ze furt nejak skace a lze to tezko ovlivnovat, je takova od narozeni a on ma predstavu ditete, co v klidu sedi hodinu v restauraci u obedu, ta nase furt pobiha okolo a nema cas se najist..rika, ze jsem nezvladla vychovu a ze neposloucha..jenze ja ji narozdil od nej opravdu znam, vim jaka byla uz jako kojenec a ze si nemuze pomoct, je mi ji lito, proste to nemysli zle, treba tu mladsi furt nejak objima, ma ji hrozne rada, jenze ji treba obejme za krk anebo s ni u toho nejak cukne a mladsi spadne anebo neco a uz ohen na strese:-( je mi ji fakt hrozne lito, dneska padla od manzela veta, ze ta mladsi je narozdil od te starsi normalni
Tvůj manžel je vyložený poklad. Chudák dítě.
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, mam dve holcicky, rocni a ctyrletou, ta ctyrleta je od narozeniny extremne divoka, uz v kocarku celou prochazku kopala nohama, kopala rukama, neustale neco delala, stale v pohybu, velmi inteligentni, extrovert, lozila uz ve 4. mesicich, v 9. Behala, v 1,5 roce mluvila ve vetach, vyborna pamet, citliva, pratelska..v podstate idealni dite, vecne dobre naladene..ja ji beru takovou jaka je, ale co de narodila mladsi dcerka, tak dochazi ke kolizim, kdy ta starsi porad nejak kolem ni beha, skace, uz ji parkrat zpusobila zraneni (nastesti nic vazneho), dorazi na ni, nedokaze pochopit, ze je jeste mala anebo si spis nemuze pomoct, tchyne uz drive se zminovala, ze si mysli, ze ma ADHD (lehci)..ja sama nevim, ale jde mi o to, ze manzel ji kvuli tomu zacal fyzicky hodne trestat, ja jsem proti, ale neda se tomu uplne zabranit, jak mladsi neco udela (nechte), tak proste bouchne a jde po ni a ja to hodne spatne snasim..nevim co delat, jestli s ni chodit k psychologovi? Nevim jak to resit, jaka je spravna cesta..ona ma take snizenou potrebu spanku, od roku pres den nikdy nespala, uz jako novorozenec v porodnici na me furt cucela, misto aby spalaporad beha, skace - nejoblibenejsi cinnost je “pojd me honit”..porad jsme venku, furt neco delame, ma moznost se vyradit, ale stejne ji to nestaci, nikdy neni unavena, ani kdyz ma horecky, covid, nestovice, nic, funguje jako kdyby ji nic nebylo, jen se mozna mene smeje..poruchu pozornosti nema…
Muze to byt opravdu ADHD? Nechce se mi ji zbytecne tahat po vysetrenich..ma nekdo zkusenost? Take moc neposloucha, je to jako kdyby si nemohla pomoct, vecer ji v posteli reknu treba 20× at se prestane hybat a pak na chuvicce vidim ze lezi na zadech a dela svicky
Asi ma malompozornosti kdyz mate i tu mladsi. Zkus si udelat se starsi den jen pro vas dve. Podle me se citi nemilovana. A jestli ji trestate, tak no comment.
Trestat dítě za jeho temperament je opravdu super výchovná metoda… adhd podle mě vypadá jinak. Holt ne všechny děti jsou pecky, co sedí hodinu na písku a spokojeně si hrají. Potřebuje pohyb, dopřejte ji pohyb. Naučte ji bezpečné chování v rámci toho, co ona chce a potřebuje. Píšeš, že je chytrá, tak by to nemel byt problém ji něco vysvětlit, ne? Chceš objímat sestru? Musíš to dělat takhle. Běhat a skákat můžeš venku, doma tancuj, dělej svíčky, stůj na hlavě… prostě dej bezpečný rámec tomu všemu, co doma řešíte.
Holky, diky za rady, ja jsem ji to samozrejme vysvetlovala uz milionkrat, ze sestra je mala, ze ji nesmi tak moc mackat, ze kolem ni nema skakat, ale absolutne neposloucha, prijde mi jako kdyby to nedokazala ovladat, treba vcera jsou spolu na trampoline, mladsi lezi a smeje se jak se to hybe a starsi pres ni preskoci, rekneme ji, ze pres ni nesmi skakat, ze je to nebezpecne, ze malou odvezou do nemocnice, kdyz na ni skoci a za sekundu pres ni opet preskoci a tak je to se vsim porad..prave nedokazu rozeznat jestli opravdu neposloucha anebo je to uz nejaka porucha lehka, protoze jinak v ostatnich pripadech celkem posloucha, i kdyz nekdy treba pres opakovani..ja jsem ji jeste nikdy fyzicky netrestala, dokonce i kdyz jsme u rodicu, tak moje mamka casto opakuje, ze by mela dostat na zadek a ze mam nervy ze zeleza, ze ja bych uz davno dostala (i to je duvod, ja byla bita jak reseto a akorat to poznamenalo vztahy, takze to nedelam a neuznavam)
Zakladatelko
. Mam tri podobne „nenormalni“ deti. No, do restauraci nechodime. Mam z nich leda tiky
. Kamkoliv jdem, tak kazde jde jinym smerem, jedno visi na plote, druhe na strome, treti pada do rybnika a ja nekde uprostred hulakam a snazim se je nasmerovat, jak s tlupou makaku si pripadam.
A ne, nemyslim si, ze je to ADHD, spis temperament a ten fakt nepredelas, to by si mel manzel uvedomit. Taky malo spi a jinak jsou asi dost inteligentni a velmi kreativni (takze na kazdem nenapadnem miste vymysli 100+1 zpusob, jak se efektivne zabit). S chlapem obcas protacime oci, ale zvykli jsme si uz, nejstarsi je 11r a porad se to nelepsi, ted jde na gympl, to jsem teda zvedava
. Takze jako tvoje ukoly bych videla duslednost ve vychove a zpacifikovani manzela (to bude asi tezsi, co
).
A ve školce se chová jak? To paní učitelku taky neposlechne?
Jinak mi hodne pomahalo pri malych detech minimalizovat slova NE a NESMIS a aktivne predchazet nebezpecnym situacim. Zkousela si nez polozis malou, tak tu starsi upozornit, ze sem ted pokladas malou sestricku a at dava pozor, opatrne ji obchazi? Patrne uz mas jistou predstavu, jake certoviny se ji rodi v hlave.
Moje 2r dcera katapultovala 6tydenniho brasku z kocaru, nastesti na travnik. Byl to takovy chatovy kocarek ne prilis stabilni, my se bavili o tom, jak je lehke ho prevrhnout a ona hned bezela to vyzkouset
, experimentator, vsechno potrebuje osahat…
@Anonymní píše:
Holky, diky za rady, ja jsem ji to samozrejme vysvetlovala uz milionkrat, ze sestra je mala, ze ji nesmi tak moc mackat, ze kolem ni nema skakat, ale absolutne neposloucha, prijde mi jako kdyby to nedokazala ovladat, treba vcera jsou spolu na trampoline, mladsi lezi a smeje se jak se to hybe a starsi pres ni preskoci, rekneme ji, ze pres ni nesmi skakat, ze je to nebezpecne, ze malou odvezou do nemocnice, kdyz na ni skoci a za sekundu pres ni opet preskoci a tak je to se vsim porad..prave nedokazu rozeznat jestli opravdu neposloucha anebo je to uz nejaka porucha lehka, protoze jinak v ostatnich pripadech celkem posloucha, i kdyz nekdy treba pres opakovani..ja jsem ji jeste nikdy fyzicky netrestala, dokonce i kdyz jsme u rodicu, tak moje mamka casto opakuje, ze by mela dostat na zadek a ze mam nervy ze zeleza, ze ja bych uz davno dostala (i to je duvod, ja byla bita jak reseto a akorat to poznamenalo vztahy, takze to nedelam a neuznavam)
Tak ty máš ale v první řadě těmto kolizním situacím předcházet - proč pokládáš mimino na trampolínu, na které skáče starší? Tak se prostě musejí střídat, když dohromady to zatím ještě nejde. Starší dítě ještě spoustu věcí úplně nepobere, to je na tobě, abys pohlídala případné nebezpečí a zabránila mu.
Druhá věc - fyzické tresty jsou samozřejmě úplně mimo, to si holt musíte s manželem ujasnit, že takto ne. Ničemu se tím nepomůže, spíš naopak. Ale druhá věc je, že „fyzicky netrestat“ neznamená „nevychovávat“… naopak, o to větší důslednost je potřeba a o to víc práce a invence to dá (protože plácnout je jednodušší než vymyslet alternativní řešení). Tak jen pozor na to… ![]()
Absolvovat nejaka vysetreni nevidim jako zbytecna, muzou vas minimalne nasmerovat k tomu, jak se k dcerce chovat a jak s ni komunikovat, aby to melo nejaky efekt. pokud by to byla nejaka diagnoza, dneska uz se umi spousta veci korigovat nebo lecit. a co se tyce te trampoliny - proc tem nebezpecnym situacim jdete naproti? nikdy bych tam soucasne nedala mimino a divoke dite. ctyrlete dite je porad jeste takova nerizena strela, ktera testuje hranice, kdyz ho neco zaujme, tak nevidi, neslysi, nevnima. co se tyce pana manzela a fyzickych trestu - nedovolila bych to za zadnou cenu. to bych zas ja startovala po nem. a jestli mu pripada, ze holcicka neni normalni, tak mu rekni, ze to ma nejspis po nem ![]()
Ahoj maminky, mam dve holcicky, rocni a ctyrletou, ta ctyrleta je od narozeniny extremne divoka, uz v kocarku celou prochazku kopala nohama, kopala rukama, neustale neco delala, stale v pohybu, velmi inteligentni, extrovert, lozila uz ve 4. mesicich, v 9. Behala, v 1,5 roce mluvila ve vetach, vyborna pamet, citliva, pratelska..v podstate idealni dite, vecne dobre naladene..ja ji beru takovou jaka je, ale co de narodila mladsi dcerka, tak dochazi ke kolizim, kdy ta starsi porad nejak kolem ni beha, skace, uz ji parkrat zpusobila zraneni (nastesti nic vazneho), dorazi na ni, nedokaze pochopit, ze je jeste mala anebo si spis nemuze pomoct, tchyne uz drive se zminovala, ze si mysli, ze ma ADHD (lehci)..ja sama nevim, ale jde mi o to, ze manzel ji kvuli tomu zacal fyzicky hodne trestat, ja jsem proti, ale neda se tomu uplne zabranit, jak mladsi neco udela (nechte), tak proste bouchne a jde po ni a ja to hodne spatne snasim..nevim co delat, jestli s ni chodit k psychologovi? Nevim jak to resit, jaka je spravna cesta..ona ma take snizenou potrebu spanku, od roku pres den nikdy nespala, uz jako novorozenec v porodnici na me furt cucela, misto aby spala
porad beha, skace - nejoblibenejsi cinnost je “pojd me honit”..porad jsme venku, furt neco delame, ma moznost se vyradit, ale stejne ji to nestaci, nikdy neni unavena, ani kdyz ma horecky, covid, nestovice, nic, funguje jako kdyby ji nic nebylo, jen se mozna mene smeje..poruchu pozornosti nema…