Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Holky, diky za rady, ja jsem ji to samozrejme vysvetlovala uz milionkrat, ze sestra je mala, ze ji nesmi tak moc mackat, ze kolem ni nema skakat, ale absolutne neposloucha, prijde mi jako kdyby to nedokazala ovladat, treba vcera jsou spolu na trampoline, mladsi lezi a smeje se jak se to hybe a starsi pres ni preskoci, rekneme ji, ze pres ni nesmi skakat, ze je to nebezpecne, ze malou odvezou do nemocnice, kdyz na ni skoci a za sekundu pres ni opet preskoci a tak je to se vsim porad..prave nedokazu rozeznat jestli opravdu neposloucha anebo je to uz nejaka porucha lehka, protoze jinak v ostatnich pripadech celkem posloucha, i kdyz nekdy treba pres opakovani..ja jsem ji jeste nikdy fyzicky netrestala, dokonce i kdyz jsme u rodicu, tak moje mamka casto opakuje, ze by mela dostat na zadek a ze mam nervy ze zeleza, ze ja bych uz davno dostala (i to je duvod, ja byla bita jak reseto a akorat to poznamenalo vztahy, takze to nedelam a neuznavam)
Také mám doma téměř čtyřleté děti a přesně ta situace, kdy se řekne, že na trampolíně nesmí skákat přes jiné dítě - jsou schopni pochopit, ale nedokáží to neudělat. Mentálně na to nemají - alespoň ty naše. To nadšení z toho skákání, přeskočit někoho jiného jim přijde naprosto jednoduché, že se to nemusí povést, nedomyslí. Neumí předvídat, že to ležící dítě jim do toho skoku může strčit nohu, že jim samotným se mohou nohy zaplést a spadnout. Neustále je napomínat nemá smysl. Kdybych tam měla ležící dítě, byla bych tam s nimi a tělem bych děti od sebe oddělila.
Mladsi dcerka ma 18 mesicu, neni uz mimino, a samozrejme chce tam jit take, jsou na sebe navic hodne fixovane
@Anonymní píše:
Mladsi dcerka ma 18 mesicu, neni uz mimino, a samozrejme chce tam jit take, jsou na sebe navic hodne fixovane
no ale zrovna tady je videt, jak chybi ta zminovana duslednost - dite chtit muze, ale kdyz ty, jako rodic, vyhodnotis, ze to neni bezpecne, tak tam spolu proste nepujdou.
kdyz se mi narodila druha, tak mi prisla nenormalne klidna, skoro nic nedelala
@Hobitka píše:
Zakladatelko. Mam tri podobne „nenormalni“ deti. No, do restauraci nechodime. Mam z nich leda tiky
. Kamkoliv jdem, tak kazde jde jinym smerem, jedno visi na plote, druhe na strome, treti pada do rybnika a ja nekde uprostred hulakam a snazim se je nasmerovat, jak s tlupou makaku si pripadam.
A ne, nemyslim si, ze je to ADHD, spis temperament a ten fakt nepredelas, to by si mel manzel uvedomit. Taky malo spi a jinak jsou asi dost inteligentni a velmi kreativni (takze na kazdem nenapadnem miste vymysli 100+1 zpusob, jak se efektivne zabit). S chlapem obcas protacime oci, ale zvykli jsme si uz, nejstarsi je 11r a porad se to nelepsi, ted jde na gympl, to jsem teda zvedava
. Takze jako tvoje ukoly bych videla duslednost ve vychove a zpacifikovani manzela (to bude asi tezsi, co
).
@Anonymní píše:
No tak se ale pak nemůžeš divit… to je přesně o té důslednosti a o tom vychovávání (jak staršího, tak mladšího dítěte), občas prostě nemůže ani to malé dostat to, co chce. Budou se střídat nebo tam nepůjde žádná ![]()
Nebo, pokud tedy za každou cenu chceš, aby tam byly spolu, proč ne… to si tam ale potom holt musíš sednout s nimi… ne je tam nechat samotné a od starší očekávat, že se začne chovat zodpovědně a ne jako malé nadšené dítě na trampolíně. Ta zodpovědnost za bezpečí mladšího dítěte je tvoje… ne její… ![]()
Moje dítě bylo jako miminko velmi nespavé, neustále se vrtělo. Pak jsme šli na vyšetření a pedopsychiatr nám potvrdil Adhd. My k tomu máme samozřejmě i další věci.
Nicméně, tady ti půlka lidí řekne, že máš zdravé temperamentní dítě a druhá, že jde o Adhd.
Co školka?
A pokud ve školce nejsou žádné problémy, tak nejpozději až bude dcera nastupovat do školy se to ukáže, jestli to a to.
Jo a za vyšetření pro jistotu nic nedáš. ![]()
Ok, tohle mozna jsem mohla ovlivnit-za cenu hystericke sceny mladsi, ale denne je milion situaci, ktere ovlivnit nejdou, treba stoji obe v kuchyni a starsi mladsi obejme, ale svym zpusobem, ze po ni skoci a ona spadne a zacne brecet..to bych je uz musela uplne separovat, asi kazdou do jinyho baraku..
Do skolky starsi moc nechodi, ma dobrou imunitu, ale vzdy je prenasec, takze mladsi je pak porad nemocna a nejsem schopna ji doockovat povinna ockovani, ale dle pani ucitelky je to ero, co nikdy nespi ![]()
@Anonymní píše:
Ok, tohle mozna jsem mohla ovlivnit-za cenu hystericke sceny mladsi, ale denne je milion situaci, ktere ovlivnit nejdou, treba stoji obe v kuchyni a starsi mladsi obejme, ale svym zpusobem, ze po ni skoci a ona spadne a zacne brecet..to bych je uz musela uplne separovat, asi kazdou do jinyho baraku..
Do skolky starsi moc nechodi, ma dobrou imunitu, ale vzdy je prenasec, takze mladsi je pak porad nemocna a nejsem schopna ji doockovat povinna ockovani, ale dle pani ucitelky je to ero, co nikdy nespi
No to si myslím, že je kámen úrazu. Starší potřebuje vrstevníky. Takže ty jí nedokážeš zabavit dle jejích potřeb a hned jí dáš diagnózou, aby sis to nějak omluvila…?
@Anonymní píše:
Ono je ale takovýchto situací možná hodně, které můžeš ovlivnit a neděláš to - a naopak, snažíš se ovlivňovat věci, které bys nemusela… například to večerní usínání (20× řekneš, ať se nehýbe a pak na chůvičce vidíš, že v postýlce dělá svíčku). Proč by, propána, nemohla v postýlce dělat svíčku, proč by se nesměla hýbat? Ať si usíná, jak potřebuje… ![]()
Osobně si myslím, že by ta návštěva dětského psychologa nemusela být od věci – ne kvůli dceři, ale kvůli tobě. Mohlo by ti to pomoci dát určitý nadhled a vidět z jiného úhlu situace, ve kterých jsi už nyní příliš zacyklená (a tím, že manžel má evidentně na výchovu jiný pohled, tak se navzájem příliš nepodporujete a plácáte se v tom oba).
Zis, mne je jedno, ze dela svicku, tim jen popisuju, ze ma abnormalni potrebu pohybu, ze se ji nechce nikdy spat a porad se nejak hybe, sije sebou, ne ze by mi to vadilo
Vztahovacnost nekterych z vas je neuveritelna
@BohunkaP píše:
Ono je ale takovýchto situací možná hodně, které můžeš ovlivnit a neděláš to - a naopak, snažíš se ovlivňovat věci, které bys nemusela… například to večerní usínání (20× řekneš, ať se nehýbe a pak na chůvičce vidíš, že v postýlce dělá svíčku). Proč by, propána, nemohla v postýlce dělat svíčku, proč by se nesměla hýbat? Ať si usíná, jak potřebuje…Osobně si myslím, že by ta návštěva dětského psychologa nemusela být od věci – ne kvůli dceři, ale kvůli tobě. Mohlo by ti to pomoci dát určitý nadhled a vidět z jiného úhlu situace, ve kterých jsi už nyní příliš zacyklená (a tím, že manžel má evidentně na výchovu jiný pohled, tak se navzájem příliš nepodporujete a plácáte se v tom oba).
Vidim, ze s nama zijes😁 nevis jake navstevuje krouzky, ani co delame cely den, ale vis, ze ji nedokazu zabavit..fakt nechapu smysl takovych reci, k cemu pak slouzi tyhle diskuze? Kdyz chodi do skolky, tak je nevybita jeste vic, protoze se mnou ma moznost cely den behat a nikdo ji nenuti po obede jen lezet anebo spat jak ve skolce
@ibis píše:
No to si myslím, že je kámen úrazu. Starší potřebuje vrstevníky. Takže ty jí nedokážeš zabavit dle jejích potřeb a hned jí dáš diagnózou, aby sis to nějak omluvila…?
Jsem máma podobného dítěte a někdy je to opravdu o život. Celkem máš můj obdiv, že to zvládáš v klidu a chápu manžela, že už ne. Asi jsi ještě mladá a plná sil. Mě dovádělo k šílenství už jenom to nespaní a neustálé pobíhání kolem a mluvení. Někdy jsem si přišla jak v kleci s veverkou. Dceři bude sedm a začíná se to lehce lepšit. Včera třeba u vody 15 minut stavěla hrad. Zamedikovaná není, protože odborného lékaře se mi nepovedlo vůbec sehnat. Ve škole to bude mazec. A chytrá je taky jak opice.
Souhlasim, vysvetlovat 4letemu, ze pres mimino na trampoline se neskace je zbytecne. Pokud uz musi byt na trampoline obe, tak poprve upozornit a vysvetlit a podruhe uz jde starsi dolu a ma pak za chvili druhy pokus, pokud nevyjde, budou tam chodit zvlast. V restauraci a u jidla ucit sedet v klidu, dokud je jidlo na stole, behem cekani nabidnout prinesenou zabavu, pokud neobsedi, do restaurace se chodit nebude (nebude tudiz dzus s brckem, nebo palacinky jako dezert, nebo i cely vylet, treba - to jsou lakadla na restauraci u nas) Zda se mi z tveho popisu, ze za pricinou chybi dusledek. Ono totiz i zive dite se musi naucit mezi lidmi fungovat, ikdyz ty mas vuci jeho projevum toleranci. S bitim nesouhlasim, ale manzelovu reakci bych brala jako zpetnou vazbu na chovani ditete a hledala zpusoby jak mu pomoct byt snesitelnejsi pro okoli. Ono totiz ta zmena z roztomileho batolete se svymi projevy na „maleho teroristu“ (nemyslim to nijak spatne, spis jako nadnesenou typizaci chovani) je velmi pliziva a nenapadna. Trochu bych mozna svuj matersky zaujaty pohled korigovala porovnanim s pohledem okoli (pribuzni, kamaradi).
Mne to povidej, uz jsem kvuli ni byla na urazovce a operaci😁2 urazene zuby moje, 1 moji mati..
Jinak kolem me je hodne ruzne nemocnych, postizenych deti a diky tomu jsem vdecna, ze ta moje je jen divoka, to mi vzdy hodne pomuze, kdyz mam taky chut bouchnout, fakt je to spolehlive, u nas je to ve 4 letech taky lepsi nez treba ve 2, to byl masakr, rozbihala se treba 2 h proti zdi-sem tam..jinak mluvi taky furt, kdyz nemluvi tak dela alespon nejake citoslovce anebo si prozpevuje ![]()
Ja pocitam s odkladem do skoly, zatim si neumim predstavit, jak by to usedela..
@Anonymní píše:
Jsem máma podobného dítěte a někdy je to opravdu o život. Celkem máš můj obdiv, že to zvládáš v klidu a chápu manžela, že už ne. Asi jsi ještě mladá a plná sil. Mě dovádělo k šílenství už jenom to nespaní a neustálé pobíhání kolem a mluvení. Někdy jsem si přišla jak v kleci s veverkou. Dceři bude sedm a začíná se to lehce lepšit. Včera třeba u vody 15 minut stavěla hrad. Zamedikovaná není, protože odborného lékaře se mi nepovedlo vůbec sehnat. Ve škole to bude mazec. A chytrá je taky jak opice.
@Anonymní píše:
Mne to povidej, uz jsem kvuli ni byla na urazovce a operaci😁2 urazene zuby moje, 1 moji mati..
Jinak kolem me je hodne ruzne nemocnych, postizenych deti a diky tomu jsem vdecna, ze ta moje je jen divoka, to mi vzdy hodne pomuze, kdyz mam taky chut bouchnout, fakt je to spolehlive, u nas je to ve 4 letech taky lepsi nez treba ve 2, to byl masakr, rozbihala se treba 2 h proti zdi-sem tam..jinak mluvi taky furt, kdyz nemluvi tak dela alespon nejake citoslovce anebo si prozpevuje
Ja pocitam s odkladem do skoly, zatim si neumim predstavit, jak by to usedela..
Jestli ti svou živostí způsobila úraz, který si vyžádal ošetření v nemocnici, tak už bych řekla, že je to za hranou „živější dítě“. ![]()
Pokud má Adhd tak se to věkem může zhoršovat. A bude to peklo, jak pro učitelky ve škole, tak i pro vás.
A odklad sám o sobě nic neřeší.
Moje dítě má velmi silné adhd a je ve speciální školce a bere léky. Vy můžete být teda v normální školce, pak i ve škole, ale možná bude tvoje dcera potřebovat asistenta.
Lidi, co se jim klidně dvě hodiny rozbíhají děti proti zdi, jsou neustále v pohybu, neunavitelné… a oni to berou jako projev normálního dítěte považuji za lidi z jiného světa. Mně to stačí doma a už z toho kolikrát normálně šílím. A mám chuť drahé dítko zavřít někam do temné komory a zahodit klíče ![]()