Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám jedinacka, bude mu 13 a nelituju. Je to přesně jak píšeš… pohodové dítě, skvělý parťák. Nemusím doma poslouchat zabomysi války o blbosti, dohady mezi sourozenci. Navíc mi přijde, že s jedním dítětem se líp cestuje… nemá se s kým podporovat v tom, že ho bolí nožičky, že ho něco nebaví atd.
Já jsem maminka jedináčka. Ten náš jedináček je teda momentálně batole, ale taky jsme se s manželem rozhodli pro jedno. Rozhodli jsme se rozumově, srdcem bychom chtěli ještě jedno. Ale všechno hraje proti dvěma potomkům - moje zdraví, nás vyšší věk, problémy s otěhotněním už dřív, které stále trvají, už jsme unavení, máme méně trpělivosti než dřív… Ráda tady teda taky najdu podporu, protože mě občas zamrzí, že u jednoho zůstane…
Jsem máma 14ti-leteho jedinacka, druhé dítě jsem nikdy nechtela. Sourozence dítěti nadělil jeho otec a částečně já (muj soucasny manžel má taky dítě z předchozího vztahu).
Je to můj parťák, občas jezdíme někam jen spolu.
Nikdy jsem nelitovala.
Mám jedináčka a nikdy jsem nelitovala. nebylo to plánované, prostě to tak vyšlo. když to porovnám s vícedětnými rodinami z mého okolí, tak ten klid s jedním dítětem je k nezaplacení. na věčný řev a boje jsem nikdy neměla nervy. taky to vyřešilo moje obavy, źe bych třeba nebyla spravedlivá a měla jedno dítě raději než ostatní. nevím, jak tohle mají a zvládají ostatní rodiče, moji to z mého pohledu nezvládli, dělali velké rozdíly a já to oblíbené dítě nebyla.
Mám jedináčka a nelituju. Když chci, můžu si vypůjčit další na celé odpoledne a jsem ráda, že večer je zas doma jen jedno.
Mám také jedináčka.
Nechci riskovat, že zůstanu sama s více postiženými dětmi, které budou mít každé jiného tatínka. ![]()
Mám 11letou dceru. Od jejího narození se cítím naprosto naplněná a úplná. Další dítě jsem nikdy nechtěla a jsem s jedináčkem naprosto spokojená. S dcerou máme krásný vztah, jsme si blízké, dělá mi samou radost. S jedním je to pohoda, všechno je jednodušší.
Taky mám jedináčka a druhé určitě nebude. Chci dát vše jen jemu a mám i vyzkoušený život jako samoživitelka. Dvě děti bych nedala a ani nechci mít 2 různé tatínky… takže tak
Já lituju, že jsem místo dvou dětí neměla tři. No, teď to již nepůjde. Jedináčka bych nechtěla ani náhodou. Ono to na těch dětech je pak vidět, třeba až v dospělosti. Vidím to kolem sebe, sebestřední, sobečtí, nemyslí na druhé, jen na sebe. Samozřejmě v různé míře, ale je to tam skoro vždycky.
Ja mam jedinacka a nelituji. Jsem ted cerstva samozivitelka je to rozhodne lepsi. Doma byl vzdycky klid, pohoda…na vylety teda beru dite pujceny, ktery pak vratim s radosti.😀
@Da12 píše:
Já lituju, že jsem místo dvou dětí neměla tři. No, teď to již nepůjde. Jedináčka bych nechtěla ani náhodou. Ono to na těch dětech je pak vidět, třeba až v dospělosti. Vidím to kolem sebe, sebestřední, sobečtí, nemyslí na druhé, jen na sebe. Samozřejmě v různé míře, ale je to tam skoro vždycky.
Asi sis spletla diskuzi, ne?
Moje tchyně je jedináček. Její matka druhé mít prý nemohla a litovala. Dnes je už hodně stará, leží, nepostará se o sebe, nezvedne se, nicméně plně při smyslech. Tchyně se o ni musela plně starat, nicméně pak sama těžce onemocněla a pratchyně musela do ldn, kde bylo jediné místo v celém městě. Tak tam teď chřadne
. Tchyně mi je líto, sourozenec jí v životě chybí jako sůl. Jasně, má nás, ale prostě sourozenec je sourozenec.
Tvým důvodům ale rozumím, já mám přesně z tohoto důvodu děti rok po sobě, abych měla děti s prakticky stejnými potřebami. Na tvém místě bych asi zůstala z jedináčka. Zas to má i své výhody.
@Da12 píše:
Bla bla bla. A ještě jsou lakomí ![]()
@Anonymní píše:
Moje tchyně je jedináček. Její matka druhé mít prý nemohla a litovala. Dnes je už hodně stará, leží, nepostará se o sebe, nezvedne se, nicméně plně při smyslech. Tchyně se o ni musela plně starat, nicméně pak sama těžce onemocněla a pratchyně musela do ldn, kde bylo jediné místo v celém městě. Tak tam teď chřadne. Tchyně mi je líto, sourozenec jí v životě chybí jako sůl. Jasně, má nás, ale prostě sourozenec je sourozenec.
Tvým důvodům ale rozumím, já mám přesně z tohoto důvodu děti rok po sobě, abych měla děti s prakticky stejnými potřebami. Na tvém místě bych asi zůstala z jedináčka. Zas to má i své výhody.
Tak moje babi měla dvě děti a teď má jedno. Dcera, moje máma, už je roky na onom světě. Ani dvě děti ti nezaručí, že se o tebe ve stáří postarají.
Krásný den, omlouvám se za anonym, ale chodí zde příbuzenstvo, tak bych ráda zůstala v anonymitě

Mám 4 a půl roku staré dítě. Na jednu stranu bych si ještě jedno přála, ale na druhou jsou zde určitě zdravotní problémy z mé strany (které sice nesouvisí přímo s možností či rizikem početí, ale prostě tady jsou), pak také se hrozně bojím, že bych nezvládla péči o dvě děti a zvířata doma, že bych byla špatná máma, že bych na nic neměla čas, když už teď jsme v režimu, kdy můžeme cestovat, dělat prakticky vše, protože dítě už je hodně samostatné.
Jsou tady maminky, které se z nějakého důvodu rozhodly mít jedináčka? Nelitovaly jste potom? Vím, že tohle je hozná věta, ale v mém případě rozhodně platí jedno dítě, žádné dítě, protože od malička jsem měla opravdu pohodu. Žádné vážné nemoci, pohodové dítě, školka v pohodě…tak je mi jasné, že napodruhé by se mi to vrátilo i s úroky.
Prostě se přiznám bez mučení, ale asi si sama za sebe a ze svého pohodlí na druhé netroufám a jen se bojím, abych jednou nelitovala třeba…
Děkuji za postřehy.