ADHD nebo AS (čtyřleťák)??

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
31.3.23 09:09

ADHD nebo AS (čtyřleťák)??

Ahoj, začínáme být trochu zoufalí kvůli synovi. Ani po roce nezvládá školku jak by měl a dětský psycholog nás vezme až za rok a i to jen z protekce díky známostem :zed:
S třídní paní učitelkou si obě myslíme, že nějaká diagnóza tam asi bude, ale příznaky mi nějak úplně nesedí na nic.. buď atypicky asperger nebo ADD nebo jen opravdu zvláštní osobnost.. a tak bych ráda srovnala své zkušenosti s dalšími lidmi.

Z největších problémů mohu říct, že syn vůbec nevnímá, když se na nej vola. Musim přijít a říct mu to zblízka (slyší dobre, ale úplně vypíná vnímání). Dále si neni schopen zapamatovat jednoduché každodenní ukoly - třeba ve skolce je veden k tomu, aby pozdravil učitelky, udelal čárku na tabuli, zle je přítomen a umyl si ruce. Denně po dobu roku se mu to opakuje, přesto si sam od sebe nikdy nevzpomene běží si hned hrát. Ostatní děti to mají už zažité. To stejné i doma. Všechno se musí říct - sundej si boty, bundu, umýt ruce, prevlict.. je to na palici. Když jdou se skolkou ven, tak se všechny děti začnou v šatně oblékat, ale on se někde schová a nic nedělá, třeba si zaleze za dveře.
Sociální kontakt je tak půl na půl - s dospělými co zná komunikuje normálně, ale s cizími je ten kontakt takový zvláštní, většinou placne první věc co ho napadne a nedává to vůbec smysl bez kontextu. Třeba dětem vypráví, že do obchodu se nesmí s kolobezkou; nebo jinou random věc co od nás v poslední době slyšel. Takže to nemívá odezvu. Kontakt fyzicky miluje ale jenom s rodinou, hodně se chce ňuňat, ale cizi lidi ani děti se ho nesmí dotknout. Rituály nemá, změny snáší, hraje si normálně. hodně všechno opakuje, na jednu věc se ptá několikrát za sebou a odpověď pak zopakuje. Ale zase je empatický, smeje se, má smysl pro humor a slovní hříčky miluje. Nějak mi nikam nezapadá. Jenže nevím jak na něj, aby ve skolce začal konečně trochu spolupracovat, protože je to fakt na budku. Učitelka pro něj chce asistenta, protože podle ní neni ve skolce samostatný a potřebuje neustálý dozor a kontrolu :roll:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2068
31.3.23 09:56

Já tedy nejsem odborník na tyhle věci ale ráda si o tom něco přečtu a tak a teda na ADHD to moc nevidím, možná ten asperger nebo třeba lehký autismus? Ono u každého jsou ty projevy různé a někdy se to jakoby kombinuje :think: ještě mě napadlo zkusit vyšetření na neurologii? Mám za to, že neurolog může taky diagnostikovat tyhle věci jako je třeba autismus nebo ADHD atd. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3488
31.3.23 10:09
@Anonymní píše:
Ahoj, začínáme být trochu zoufalí kvůli synovi. Ani po roce nezvládá školku jak by měl a dětský psycholog nás vezme až za rok a i to jen z protekce díky známostem :zed:
S třídní paní učitelkou si obě myslíme, že nějaká diagnóza tam asi bude, ale příznaky mi nějak úplně nesedí na nic.. buď atypicky asperger nebo ADD nebo jen opravdu zvláštní osobnost.. a tak bych ráda srovnala své zkušenosti s dalšími lidmi.Z největších problémů mohu říct, že syn vůbec nevnímá, když se na nej vola. Musim přijít a říct mu to zblízka (slyší dobre, ale úplně vypíná vnímání).Dále si neni schopen zapamatovat jednoduché každodenní ukoly - třeba ve skolce je veden k tomu, aby pozdravil učitelky, udelal čárku na tabuli, zle je přítomen a umyl si ruce. Denně po dobu roku se mu to opakuje, přesto si sam od sebe nikdy nevzpomene běží si hned hrát.Ostatní děti to mají už zažité. To stejné i doma. Všechno se musí říct - sundej si boty, bundu, umýt ruce, prevlict.. je to na palici. Když jdou se skolkou ven, tak se všechny děti začnou v šatně oblékat, ale on se někde schová a nic nedělá, třeba si zaleze za dveře.
Sociální kontakt je tak půl na půl - s dospělými co zná komunikuje normálně, ale s cizími je ten kontakt takový zvláštní, většinou placne první věc co ho napadne a nedává to vůbec smysl bez kontextu. Třeba dětem vypráví, že do obchodu se nesmí s kolobezkou; nebo jinou random věc co od nás v poslední době slyšel. Takže to nemívá odezvu. Kontakt fyzicky miluje ale jenom s rodinou, hodně se chce ňuňat, ale cizi lidi ani děti se ho nesmí dotknout. Rituály nemá, změny snáší, hraje si normálně. hodně všechno opakuje, na jednu věc se ptá několikrát za sebou a odpověď pak zopakuje. Ale zase je empatický, smeje se, má smysl pro humor a slovní hříčky miluje. Nějak mi nikam nezapadá. Jenže nevím jak na něj, aby ve skolce začal konečně trochu spolupracovat, protože je to fakt na budku. Učitelka pro něj chce asistenta, protože podle ní neni ve skolce samostatný a potřebuje neustálý dozor a kontrolu :roll:

Tak uprimne, tohle naprosto chapu. Chtit po skolkovem prteti tolik veci nez si bude moct jit konecne normalne hrat, je podle me mimo - vzdyt to je horsi nez ve skole…! Mam syna 12 let a s temi beznymi ukony (po prichodu ze skoly uklidit boty do botniku, prevleknout se, vybalit svacinu…) bojujeme stale a diagnozu teda zadnou nema :lol: Neda se ale rict, ze by nebyl schopen vubec zadneho navyku - napriklad si zcela automaticky myje pred jidlem ruce, vecer si cisti zuby apod. Takze z toho mam u nas pocit, ze u tech „problematickych“ cinnosti jen jakoby vnitrne nedosel k tomu, ze je ma smysl delat, resp. delat je konkretne hned po prichodu domu. Takze je otazka, jak je to u vas. I to zbyle, co popisujes, mi prijde uplne normalni :nevim: Treba v prevlekani na TV byl syn vzdy posledni a je doted, ale ne proto, ze by byl nesikovny nebo tak, ale jakoby trva nez s tim vubec zacne, tj to same, co tvuj ;) Dela to na me spis dojem, ze syn bude asi trochu osobnost, ne takove to poslusne „stadni“ dite, ktere nad vecmi nepremysli a proste automaticky udela, co se chce. Proste ma svoji hlavu a potrebuje ve vsem videt smysl - ale takovy, ktery dava smysl i jemu… Podle toho, jak popisujes zvyklosti ve skolce, jste zrejme narazili na instituci nebo jen konkretni pani ucitelku, ktera je naopak zamerena dost pedantsky, coz je jasne, ze se s takovym ditetem, jako je to vase, bude zakonite tlouct… Ty jsi matka, zamyslela bych se uprimne nad tim, jaky ze syna mas pocit ty - kdyz je neco opravdu v neporadku, matka to vetsinou podvedomne citi. Me nikdy nenapadlo ohledne syna neco resit, ale chodil do soukrome skolky, kde byly ucitelky uplne jineho razeni nez u vas, peclive jsem vybirala i ucitelku na ZS. Ted je v prime na 8G a problem neni. Me tedy tyto osobnostni rysy u meho syna uplne neprekvapuji, je to lev se ctyrmi jednickami v datu narozeni :lol: Navic ja jsem pro zmenu byk, takze pro to mam dost pochopeni :mrgreen: Jen abychom si rozumnely - urcite syna nenechavam rust jako drivi v lese, treba na ty veci po prichodu domu se ho snazim drilovat porad a nevzdavam to ani po tolika letech, ale celkove si myslim, ze v dnesnim tvrdem svete se mu takova natura bude jednou spis hodit nez ze by bylo nutne ho za kazdou cenu lamat do te stadnosti… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.3.23 10:10

@kulíšek_s_bambulí U nás je neurolog pro děti jen jeden a taky má beznadějně plno. Nějak si neumím představit, že se v tom budeme takhle plácat ještě rok…… I kdyby to žádná diagnóza nebyla tak uvítám každý tip jak na něj. Asistenta nemám jak zaridit a už mám obavy aby mi ho ze školky nevyhodili, protože já si nemůžu dovolit přijít o práci a nevím co bych dělala

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.3.23 10:15

@Magda26
Je to možné, že je jenom osobnost, ale on je jediný kdo takhle negativně v té třídě vybočuje a ty pravidelné ukoly nezvládá. Chce si dělat co zrovna chce a neumí se vůbec podřídit. Takže když se zavelí že mají nějakou aktivitu, tak všechny děti jdou, ale jeho tam nikdo nedostane, buď si dela co delal nebo se radši schová aby nemusel.
A s dětmi je to opravdu špatný, nemá potřebu mezi nimi být, spíš utíká, když k němu někdo přijde.. tvůj měl taky problem i s tou socializací v dětském kolektivu?
Nad soukromou školkou přemýšlím protože paní učitelka v jeho třídě s nim už opravdu ztrácí trpělivost a nechci aby mu to dávala vyžrat. Ale řeším finance a taky už si tam za ten rok zvykl a má to tam paradoxně rád..

• Citovat
  • Upravit
664
31.3.23 10:16

Náš syn je na tom v něčem dost podobně, na volání také nereaguje, vše se mu musí říkat a to ne jen jednou, automatismy skoro neexistují, vykládání náhodných „blbin“ všem okolo včetně cizích lidí (bez jakéhokoliv úvodu nebo třeba i pozdravu) je u něj úplně běžné. Je hodně aktivní ale zároveň dost nemotorný, neobratný. Je mu čerstvých 5. U dětského psychologa jsme byli, řekl mi že je syn v pohodě a já to moc hrotím… Velmi jsem se divila ale budiž, učitelky ve školce si na něj prostě zvykly a vychází s ním vpohodě, občas asi trochu odignorují co jim sděluje, občas mu prostě řeknou 3× ať si nejdřív sundá pyžamo a až pak obléká kalhoty a podobně. Příští rok půjde do předškoláků k jiným učitelkám a tak si myslím tedy problém bude (nemluvě pak o škole). Budu to tedy řešit znovu v rámci vyšetření školní zralosti a určitě s jiným doktorem/psychologem. Asi jsem neporadila ale aspoň víte že v tom nejste sami…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
31.3.23 10:18
@Magda26 píše:
Tak uprimne, tohle naprosto chapu. Chtit po skolkovem prteti tolik veci nez si bude moct jit konecne normalne hrat, je podle me mimo - vzdyt to je horsi nez ve skole…! Mam syna 12 let a s temi beznymi ukony (po prichodu ze skoly uklidit boty do botniku, prevleknout se, vybalit svacinu…) bojujeme stale a diagnozu teda zadnou nema :lol: Neda se ale rict, ze by nebyl schopen vubec zadneho navyku - napriklad si zcela automaticky myje pred jidlem ruce, vecer si cisti zuby apod. Takze z toho mam u nas pocit, ze u tech „problematickych“ cinnosti jen jakoby vnitrne nedosel k tomu, ze je ma smysl delat, resp. delat je konkretne hned po prichodu domu. Takze je otazka, jak je to u vas. I to zbyle, co popisujes, mi prijde uplne normalni :nevim: Treba v prevlekani na TV byl syn vzdy posledni a je doted, ale ne proto, ze by byl nesikovny nebo tak, ale jakoby trva nez s tim vubec zacne, tj to same, co tvuj ;) Dela to na me spis dojem, ze syn bude asi trochu osobnost, ne takove to poslusne „stadni“ dite, ktere nad vecmi nepremysli a proste automaticky udela, co se chce. Proste ma svoji hlavu a potrebuje ve vsem videt smysl - ale takovy, ktery dava smysl i jemu… Podle toho, jak popisujes zvyklosti ve skolce, jste zrejme narazili na instituci nebo jen konkretni pani ucitelku, ktera je naopak zamerena dost pedantsky, coz je jasne, ze se s takovym ditetem, jako je to vase, bude zakonite tlouct… Ty jsi matka, zamyslela bych se uprimne nad tim, jaky ze syna mas pocit ty - kdyz je neco opravdu v neporadku, matka to vetsinou podvedomne citi. Me nikdy nenapadlo ohledne syna neco resit, ale chodil do soukrome skolky, kde byly ucitelky uplne jineho razeni nez u vas, peclive jsem vybirala i ucitelku na ZS. Ted je v prime na 8G a problem neni. Me tedy tyto osobnostni rysy u meho syna uplne neprekvapuji, je to lev se ctyrmi jednickami v datu narozeni :lol: Navic ja jsem pro zmenu byk, takze pro to mam dost pochopeni :mrgreen: Jen abychom si rozumnely - urcite syna nenechavam rust jako drivi v lese, treba na ty veci po prichodu domu se ho snazim drilovat porad a nevzdavam to ani po tolika letech, ale celkove si myslim, ze v dnesnim tvrdem svete se mu takova natura bude jednou spis hodit nez ze by bylo nutne ho za kazdou cenu lamat do te stadnosti… :nevim:

Taky máme 4 jedničky a štíra, co máme čekat? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3488
31.3.23 10:19

Jinak tedy se socialnim kontaktem syn nikdy problem nemel, ale to, co popisujes, mi taky neprijde nijak extra mimo. Je to male dite, ktere se navazovani kontaktu vlastne teprve uci, takze to holt nejak zkousi a az casem prijde na to, jak to udelat, aby to bylo efektivni… Horsi by podle me bylo, kdyby o ten kontakt vubec nejevil zajem a vadil mu treba fyzicky kontakt i od vas nebo tak. Za me proste to, co popisujes, je normalni skolkove dite. I to opakovani otazek nas syn delal taky :D Mozna bych zkusila spis nejakou pedagogicko-psychologickou poradnu, kdyz pises, ze miluje slovni hricky (v tomto veku mi to neprijde uplne norma…), mozna tam bude vyssi nadani, ktere se bezne poji i s temi trochu nestandardnimi socialnimi projevy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
31.3.23 10:21
@Medičkaa píše:
Náš syn je na tom v něčem dost podobně, na volání také nereaguje, vše se mu musí říkat a to ne jen jednou, automatismy skoro neexistují, vykládání náhodných „blbin“ všem okolo včetně cizích lidí (bez jakéhokoliv úvodu nebo třeba i pozdravu) je u něj úplně běžné. Je hodně aktivní ale zároveň dost nemotorný, neobratný. Je mu čerstvých 5. U dětského psychologa jsme byli, řekl mi že je syn v pohodě a já to moc hrotím… Velmi jsem se divila ale budiž, učitelky ve školce si na něj prostě zvykly a vychází s ním vpohodě, občas asi trochu odignorují co jim sděluje, občas mu prostě řeknou 3× ať si nejdřív sundá pyžamo a až pak obléká kalhoty a podobně. Příští rok půjde do předškoláků k jiným učitelkám a tak si myslím tedy problém bude (nemluvě pak o škole). Budu to tedy řešit znovu v rámci vyšetření školní zralosti a určitě s jiným doktorem/psychologem. Asi jsem neporadila ale aspoň víte že v tom nejste sami…

Ahoj, tebe si pamatuju, myslela jsem, že máš dítko s oficiální diagnózou? Nebo tedy také jen tak různě řešíš a okolí tvrdí, že je to normal?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.3.23 10:21

@Medičkaa to zní hodně podobně, syn přesně takhle bez úvodu a pozdravu mele, mluví takhle venku na lidi co potká, na pokladní v obchodě, na číšníka :lol: koukají na něj vždycky jak na blázna.
Aspoň jste to vyhráli se školkou. U nás na vesnici mají třídu jen s 18 dětmi a na ně je jen jedna učitelka a tak to nezvládá. Pravda je že někdy mám co dělat abych to sním zvladala se zdravým rozumem já sama a to mám na starost jen jeho ne dalších 17. Učitelku chápu, ale už nevím jak to mám řešit

• Citovat
  • Upravit
3488
31.3.23 10:22
@Bubla Bůčková píše:
Taky máme 4 jedničky a štíra, co máme čekat? :)
:D Nejspis neco podobneho, rekla bych :D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.3.23 10:25

@Magda26 je to právě zvláštní protože on si nechce hrát sám, má rad společnost u toho ale ne společnost dětí. Ty spíš odmítá, utíká od nich pryč. Tak je to pro mě takové nečitelné ty jeho projevy.

• Citovat
  • Upravit
3488
31.3.23 10:44
@Anonymní píše:
@Magda26
Je to možné, že je jenom osobnost, ale on je jediný kdo takhle negativně v té třídě vybočuje a ty pravidelné ukoly nezvládá. Chce si dělat co zrovna chce a neumí se vůbec podřídit. Takže když se zavelí že mají nějakou aktivitu, tak všechny děti jdou, ale jeho tam nikdo nedostane, buď si dela co delal nebo se radši schová aby nemusel.
A s dětmi je to opravdu špatný, nemá potřebu mezi nimi být, spíš utíká, když k němu někdo přijde.. tvůj měl taky problem i s tou socializací v dětském kolektivu?
Nad soukromou školkou přemýšlím protože paní učitelka v jeho třídě s nim už opravdu ztrácí trpělivost a nechci aby mu to dávala vyžrat. Ale řeším finance a taky už si tam za ten rok zvykl a má to tam paradoxně rád..

No u nas se to nastesti nikdy nevyhrotilo primo tim smerem, ze by jakoby uplne odmital respektovat autority. Navic s ostatnimi detmi se vzdy zapojoval rad, tj rizene cinnosti ve skolce problem nebyly, protoze to proste chtel delat dobrovolne. U nas ve skolce to ale pokud vim fungovalo tak, ze deti se opravdu do vseho zapojovaly pouze na dobrovolne bazi. „Povinne“ se jenom spolecne jedlo a chodilo ven… Asi bych to ve vasem pripade resila opravdu zmenou skolky, pokud v te stavajici neni mozne se domluvit. My jsme takto menili skolku take po roce a to mimojine z duvodu, ze ta „nase“ pani ucitelka sla jinam, tak jsme sli s ni, a syn to zvladl dobre.
Jinak tipy „jak na nej“… Popravde, dost tezko :mrgreen: Vzhledem k tomu, ze ja jsem prave taky pomerne dost tvrdohlava, tak i presto, co tady pisu, tak syn opravdu uz od mala nema doma uplne na ruzich ustlano a pomerne dost ho driluju. To se nastesti nejak automaticky preneslo i do te skolky a skoly, ze vylozene kazenske problemy jsme nikdy resit nemuseli. Hodne pomaha vysvetlovat, aby prave pochopil smysl a idealne ho i vnitrne prijal. Ucinne jsou vychovne tipy od dr. Pekarove, byt ta duslednost je nekdy hodne narocna. Je to hodne o tom, dostat dite do situace, ze vlastne jedine, co muze realne delat, je prave ta povinnost, co se chce. Napriklad si odmita po prichodu domu uklidit boty, tak bude holt zavreny sam ve verande do te doby nez si je uklidi (samozrejme bez hracek nebo cehokoli, s cim by si mohl zacit hrat…). A nebo motivace necim uplne mimo, aby dite povinnost splnilo rychle a rado, aniz si to vubec uvedomi apod. Pozice rodice idealne ne v roli draba, ale chapajiciho a laskaveho partaka, ktery projevi uprimnou empatii, ze uklizeni bot je opravdu opruz, ale holt bez toho se nehneme dal, rozhodnuti je ale vzdy jakoby na tom diteti, zda tedy v te verande stravi minutu nebo hodinu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3488
31.3.23 10:47
@Anonymní píše:
@Magda26 je to právě zvláštní protože on si nechce hrát sám, má rad společnost u toho ale ne společnost dětí. Ty spíš odmítá, utíká od nich pryč. Tak je to pro mě takové nečitelné ty jeho projevy.

No a neni to fakt tim, ze s temi detmi si proste intelektualne nerozumi a preferuje spis dospele? To nas syn nemel, ale on taky neni mimoradne nadany… Ale mozna je to uplne mimo, pokud by v necem byl extra napred, nejspis byste to v tomhle veku uz pozorovali…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3488
31.3.23 10:58

Jinak jeste k te socializaci. Vylozene problem s tim nikdy nebyl - kamaradu mel ve skolce, ZS i ted na gymplu dost, ale myslim, ze vsude byl vzdy vnimany trochu jako mimon, protoze proste fakt neni automaticky ve vsem stadni a neboji se to priznat, ze ma nektere veci jinak. Je srpnovy a do skoly sel v cerstvych 6ti letech, takze spousta jeho spoluzaku je i o dva roky starsi, takze je to trochu dane i tim. Ted uz nam na dvere pomalu klepe puberta, coz zatim vede k tomu, ze vic na sebe narazime doma, ale co se tyce vrstevniku, tak tam je to jakoby naopak - evidentne se postupne zvysuje jeho touha opravdu zapadnout…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí