ADHD nebo AS (čtyřleťák)??

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6918
31.3.23 11:03
@Magda26 píše:
Tak uprimne, tohle naprosto chapu. Chtit po skolkovem prteti tolik veci nez si bude moct jit konecne normalne hrat, je podle me mimo - vzdyt to je horsi nez ve skole…! Mam syna 12 let a s temi beznymi ukony (po prichodu ze skoly uklidit boty do botniku, prevleknout se, vybalit svacinu…) bojujeme stale a diagnozu teda zadnou nema :lol: Neda se ale rict, ze by nebyl schopen vubec zadneho navyku - napriklad si zcela automaticky myje pred jidlem ruce, vecer si cisti zuby apod. Takze z toho mam u nas pocit, ze u tech „problematickych“ cinnosti jen jakoby vnitrne nedosel k tomu, ze je ma smysl delat, resp. delat je konkretne hned po prichodu domu. Takze je otazka, jak je to u vas. I to zbyle, co popisujes, mi prijde uplne normalni :nevim: Treba v prevlekani na TV byl syn vzdy posledni a je doted, ale ne proto, ze by byl nesikovny nebo tak, ale jakoby trva nez s tim vubec zacne, tj to same, co tvuj ;) Dela to na me spis dojem, ze syn bude asi trochu osobnost, ne takove to poslusne „stadni“ dite, ktere nad vecmi nepremysli a proste automaticky udela, co se chce. Proste ma svoji hlavu a potrebuje ve vsem videt smysl - ale takovy, ktery dava smysl i jemu… Podle toho, jak popisujes zvyklosti ve skolce, jste zrejme narazili na instituci nebo jen konkretni pani ucitelku, ktera je naopak zamerena dost pedantsky, coz je jasne, ze se s takovym ditetem, jako je to vase, bude zakonite tlouct… Ty jsi matka, zamyslela bych se uprimne nad tim, jaky ze syna mas pocit ty - kdyz je neco opravdu v neporadku, matka to vetsinou podvedomne citi. Me nikdy nenapadlo ohledne syna neco resit, ale chodil do soukrome skolky, kde byly ucitelky uplne jineho razeni nez u vas, peclive jsem vybirala i ucitelku na ZS. Ted je v prime na 8G a problem neni. Me tedy tyto osobnostni rysy u meho syna uplne neprekvapuji, je to lev se ctyrmi jednickami v datu narozeni :lol: Navic ja jsem pro zmenu byk, takze pro to mam dost pochopeni :mrgreen: Jen abychom si rozumnely - urcite syna nenechavam rust jako drivi v lese, treba na ty veci po prichodu domu se ho snazim drilovat porad a nevzdavam to ani po tolika letech, ale celkove si myslim, ze v dnesnim tvrdem svete se mu takova natura bude jednou spis hodit nez ze by bylo nutne ho za kazdou cenu lamat do te stadnosti… :nevim:

Aha, takže pozdravit a umýt si po příchodu z venku ruce je nucení ke stádnosti, tak to jo. Matky tvého typu zbožňuju ;-)
A tedy nechápu, jakého že hrozného ražení jsou učitelky v MŠ zakladatelky. Dítě, které nereaguje na oslovení a neplní žádné základní požadavky (hygiena, převlékání), moc standardní není. Učitelky reagují naprosto normálně. S takovým dítětem v kolektivu to musí být dost výživné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6918
31.3.23 11:05
@Anonymní píše:
@Magda26
Je to možné, že je jenom osobnost, ale on je jediný kdo takhle negativně v té třídě vybočuje a ty pravidelné ukoly nezvládá. Chce si dělat co zrovna chce a neumí se vůbec podřídit. Takže když se zavelí že mají nějakou aktivitu, tak všechny děti jdou, ale jeho tam nikdo nedostane, buď si dela co delal nebo se radši schová aby nemusel.
A s dětmi je to opravdu špatný, nemá potřebu mezi nimi být, spíš utíká, když k němu někdo přijde.. tvůj měl taky problem i s tou socializací v dětském kolektivu?
Nad soukromou školkou přemýšlím protože paní učitelka v jeho třídě s nim už opravdu ztrácí trpělivost a nechci aby mu to dávala vyžrat. Ale řeším finance a taky už si tam za ten rok zvykl a má to tam paradoxně rád..

A jak funguje doma? Oblékne se? Je schopný základní sebeobsluhy? Stojíš nad ním a neustále připomínáš nebo děláš za něj?
Asi bych s ním vyšetření absolvovala.
A taky byla trochu soudná (možná jsi, jen nad některými reakcemi zůstává rozum stát). Ty jsi z něj na budku a nevíš, jak to vydržíš, ale ta učitelka má k němu ještě dalších xy exemplářů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3499
31.3.23 11:34
@Lojzísek píše:
Aha, takže pozdravit a umýt si po příchodu z venku ruce je nucení ke stádnosti, tak to jo. Matky tvého typu zbožňuju ;-)
A tedy nechápu, jakého že hrozného ražení jsou učitelky v MŠ zakladatelky. Dítě, které nereaguje na oslovení a neplní žádné základní požadavky (hygiena, převlékání), moc standardní není. Učitelky reagují naprosto normálně. S takovým dítětem v kolektivu to musí být dost výživné.

U nas ve skolce dite po prichodu pouze podalo ruku ucitelce a pak si slo hrat. Ruce si teda takhle rano deti myt nemusely - samozrejme pak po prichodu z hrani na zahrade apod ano. Tady navic nejde o to, ze by to syn zakladatelky neudelal vubec, ale ze to neudela automaticky, ale az po upozorneni, coz ja z pozice toho ditete chapu. V satne se snazi co nejrychleji prevliknout, protoze uz slysi deti uvnitr, jak si tam hrajou. Takze naprosto prirozena reakce je, ze tam hned po prezuti proste vlitne a zapoji se taky, nic jinyho totiz v ty hlave jakoby nema. Ale tady musi pozdravit, umyt si ruce a jeste psat nekam nejakou carku… Pozdrav beru, to je jedine, na cem bych trvala, ty dalsi dva ukony jsou z meho pohledu zbytecne, i kdyz mozna po covidu je to jinak. Asi je to vec nazoru :nevim: Jinak mozna te to prekvapi, ale ve skolce jsem nikdy s zadnou ucitelkou problem nemela a dokonce, svete div se, jsem take pedagog ;)

Příspěvek upraven 31.03.23 v 14:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2118
31.3.23 11:42
@Magda26 píše:
U nas ve skolce dite po prichodu pouze podalo ruku ucitelce a pak si slo hrat. Ruce si teda takhle rano deti mit nemusely - samozrejme pak po prichodu z hrani na zahrade apod ano. Tady navic nejde o to, ze by to syn zakladatelky neudelal vubec, ale ze to neudela automaticky, ale az po upozorneni, coz ja z pozice toho ditete chapu. V satne se snazi co nejrychleji prevliknout, protoze uz slysi deti uvnitr, jak si tam hrajou. Takze naprosto prirozena reakce je, ze tam hned po prezuti proste vlitne a zapoji se taky, nic jinyho totiz v ty hlave jakoby nema. Ale tady musi pozdravit, umyt si ruce a jeste psat nekam nejakou carku… Pozdrav beru, to je jedine, na cem bych trvala, ty dalsi dva ukony jsou z meho pohledu zbytecne, i kdyz mozna po covidu je to jinak. Asi je to vec nazoru :nevim: Jinak mozna te to prekvapi, ale ve skolce jsem nikdy s zadnou ucitelkou problem nemela a dokonce, svete div se, jsem take pedagog ;)

No přesně jako dělat někam nějakou čárku mi též přijde fakt úplně zbytečné u takhle malých dětí :lol: je to školka a ne vojna :mrgreen: prostě je to takové to přidělávání problémů tam kde vůbec být nemusí :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6918
31.3.23 11:48
@Magda26 píše:
U nas ve skolce dite po prichodu pouze podalo ruku ucitelce a pak si slo hrat. Ruce si teda takhle rano deti mit nemusely - samozrejme pak po prichodu z hrani na zahrade apod ano. Tady navic nejde o to, ze by to syn zakladatelky neudelal vubec, ale ze to neudela automaticky, ale az po upozorneni, coz ja z pozice toho ditete chapu. V satne se snazi co nejrychleji prevliknout, protoze uz slysi deti uvnitr, jak si tam hrajou. Takze naprosto prirozena reakce je, ze tam hned po prezuti proste vlitne a zapoji se taky, nic jinyho totiz v ty hlave jakoby nema. Ale tady musi pozdravit, umyt si ruce a jeste psat nekam nejakou carku… Pozdrav beru, to je jedine, na cem bych trvala, ty dalsi dva ukony jsou z meho pohledu zbytecne, i kdyz mozna po covidu je to jinak. Asi je to vec nazoru :nevim: Jinak mozna te to prekvapi, ale ve skolce jsem nikdy s zadnou ucitelkou problem nemela a dokonce, svete div se, jsem take pedagog ;)

Tak mně tedy přijde úplně automatické si po příchodu kamkoliv umýt ruce a učit to děti. Všechny děti nejedou vymydlené do školky autem. Chodí pěšky, MHD… Když bych zapomněla, moje dvouletá dcera mi to připomene. Čtyřleté dítě by tohle zvládnout mělo vč. odložení svojí aktuální potřeby, vše zabere minutu? Učí se to rok. A většinou podobné rituály typu „čárka“ děti baví.
A sorry, když někdo vytáhne „stádnost“, mám rudo před očima. Tady navíc nikdo dítě k žádné stádnosti nevede a nenutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6918
31.3.23 11:50
@kulíšek_s_bambulí píše:
No přesně jako dělat někam nějakou čárku mi též přijde fakt úplně zbytečné u takhle malých dětí :lol: je to školka a ne vojna :mrgreen: prostě je to takové to přidělávání problémů tam kde vůbec být nemusí :oops:

Já myslím, že tady je nějaká čárka a diskuze o ní fakt poslední věcí. Řada školek má své rituály a většinou to děti baví. Ke svém obrázku udělají čárku, to je tady vážně nutné rozebírat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.3.23 11:54

? z popisu me napada toto. Vidite nejakou podobnost? :)

https://motherclub.cz/…vyznam-slov/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3499
31.3.23 11:57
@kulíšek_s_bambulí píše:
No přesně jako dělat někam nějakou čárku mi též přijde fakt úplně zbytečné u takhle malých dětí :lol: je to školka a ne vojna :mrgreen: prostě je to takové to přidělávání problémů tam kde vůbec být nemusí :oops:

Moje rec… :palec: Jinak ucitelka v MŠ zakladatelky mi prijde pedantska jednak z duvodu, ze vubec vyzaduje nejakou nesmyslnou carku, a jednak proto, ze povazuje za problem nikoli to, ze dite tyto diskutabilni povinnosti neplni, ale ze je neplni automaticky, tj ze je sice splni, ale az kdyz se mu to pripomene. To je opravdu vojna hadr, chudaci deti :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.3.23 11:58

@Lojzísek Já jí přece nikde nekritizuju a naopak jsem psala že učitelku úplně chápu takže tvůj tón se mi moc nelíbí.
Doma funguje dobře ale musí se mu opravdu všechno opakovat několikrát a na všechno dohlížet. Není to tak že by to dělal úmyslně ale samotnému mu to nedojde i když se ten proces děje každý den. Už má v hlavě něco na co se těší jak doma i ve skolce a úplně přeskočí ty předchozí nutné povinnosti. Porad se u něčeho zapomíná takže mu reknes at se jde umýt a on se vrátí z koupelny že má nový ručník s koněm ale ruce si tam umýt zapomněl.

• Citovat
  • Upravit
2118
31.3.23 12:02
@Magda26 píše:
Moje rec… :palec: Jinak ucitelka v MŠ zakladatelky mi prijde pedantska jednak z duvodu, ze vubec vyzaduje nejakou nesmyslnou carku, a jednak proto, ze povazuje za problem nikoli to, ze dite tyto diskutabilni povinnosti neplni, ale ze je neplni automaticky, tj ze je sice splni, ale az kdyz se mu to pripomene. To je opravdu vojna hadr, chudaci deti :mrgreen:

No právě taky mi přijde že ta paní učitelka neumí s tím chlapečkem úplně pracovat :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6918
@Anonymní píše:
@Lojzísek Já jí přece nikde nekritizuju a naopak jsem psala že učitelku úplně chápu takže tvůj tón se mi moc nelíbí.
Doma funguje dobře ale musí se mu opravdu všechno opakovat několikrát a na všechno dohlížet. Není to tak že by to dělal úmyslně ale samotnému mu to nedojde i když se ten proces děje každý den. Už má v hlavě něco na co se těší jak doma i ve skolce a úplně přeskočí ty předchozí nutné povinnosti. Porad se u něčeho zapomíná takže mu reknes at se jde umýt a on se vrátí z koupelny že má nový ručník s koněm ale ruce si tam umýt zapomněl.

Ok, ten tón nebyl na Tebe ;-)
Vyšetřit, počítat i s tím, že to může být povaha. A pokud by problémy byly velké - asistent nebo soukromá školka. Tady toho prostě moc nevymyslíš :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

@oligenerallogin myslím že spíše ne, syn není na děti zlý a nic jim nebourá a tak, naopak si necha vše libit. Neví jak s nimi má komunikovat tak to nedělá a když někdo mluví s nim tak většinou uteče. A když někdo něco bourá jemu, tak uteče taky. Doma řekne že má děti rád ale když je mezi nimi tak neví co má dělat

• Citovat
  • Upravit
6918
31.3.23 12:03
@kulíšek_s_bambulí píše:
No právě taky mi přijde že ta paní učitelka neumí s tím chlapečkem úplně pracovat :think:

Ano, jistě, to se dá takhle na dálku poznat z pár vět ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2118
31.3.23 12:04
@Lojzísek píše:
Ano, jistě, to se dá takhle na dálku poznat z pár vět ;-)

Tak stoprocentně se to samozřejmě nedá poznat, je to taková domněnka no :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.3.23 12:04

@Lojzísek já bych chtěla aby to byla jen povaha a dalo se s tím pracovat ale jsem nešťastná z toto že tu příčinu nevím a netuším tak co s tím mám dělat. asistenta mu také bez vyšetření neprideli tak mám před sebou rok kdy se nic nepohne..

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML