Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, co vše je potřeba v souvislosti s miminkem vyřídit? Jde mi z toho hlava kolem.
Prohlášení o otcovství (nejsme manželé) - to se dělá na matrice a ještě před narozením? Dá se to udělat i po narození? (Přece jen až chlap uvidí, že dítko není černoušek, půjde mu to líp
)
Rodný list - na matrice a co s sebou za papír? Něco mi dají v porodnici?
Zdravotní pojišťovna - tam poběžím po porodu s rodným listem?
Dětská doktorka - mám se hlásit před porodem nebo až po porodu?
Ad trvalé bydliště - když já bydlím na adrese A, přítel na adrese B, může mít mimčo trvalý pobyt na adrese C, tj. adresa žádného z nás (majitelem nemovitosti jsem já)?
Napadá vás ještě něco?
Mám takový pocit, že po porodu budu jen běhat po úřadech, to bude mňamka
Ještěže s ním nemusím na finančák ![]()
Doplněno o:
Ahojky,
neumím odpovědět na všechny tvoje otázky, ale:
Prohlášení o otcovství se dá udělat dodatečně. Kamošce se mimčo narodilo předčasně, navíc jako těhotná ležela před porodem 7 týdnů v porodnici. Naposledy v pořádku byla v 25. týdnu a v tu dobu ji to teda nenapadlo ještě vyřizovat. Žádný problém nebyl a i sestra na porodním sále říkala, že to uznají i dodatečně.
Rodný list - vyřizovala mi ho porodnice. Došla paní z matriky (v porodnici) zapsala údaje a já si jej pak vyzvedla na matrice (myslím týden, ale už je to dlouho, takže přesně nevím
)
ZP - tam bys měla nahlásit dítě do 8 dnů od narození a rodný list k tomu potřebuješ. Neboj, oni ti to řeknou i v porodce
Hlavně si nezapomeň vzít svou (matky) kartičku pojištěnce, na manžela se tvářili, že bez ní mu malou nepřihlásí
Dětská doktorka - měla by být zajištěna už před narozením. Její kontakt se píše i do těhu průkazky a pak by měla dojít k tobě domů do 3 dnů od propuštění z porodnice na kontrolu.
s bydlištěm bohužel neporadím, ale podle mě by mělo mít dítě stejné bydliště jako matka. Takhle je to třeba u zdravotní pojišťovny. ![]()
ještě porodné - to je důležité
. To se vyřizuje na příslušném úřadě (u nás např. na pobočce úřadu práce) a může to jít za tebe vyřídit kdokoliv. Je potřeba opět rodný list, OP matky a aby ten dotyčný uměl tě podepsat. Jinak plná moc myslím potřeba ani nebyla.
Přeji pohodový porod.
Ahojda..
Prohlášení otcovstí před porodem je zdarma, po porodu se za to platí(nevím přesně asi 1000Kč).
Rodný list jsem dostala už v porodnici
Zdrav. poj. zajdeš s rodným listem..
Trvalé bydliště - u nás automaticky zapíší dítě tam, kde má pobyt matka..
Info z roku 2008
Ještě přídavky - ty jsou taky na sociálce, společně s porodným. Oboje může vyřídit někdo jiný, stačí tvůj podpis na formulářích.
Mmch. u nás se chodí pro RL na matriku a stačí se prokázat občankou, že jsi matka (otec) a RL vydají - asi tak 4-5 dnů po porodu (podle toho, kdy to tam porodnice nahlásila).
Jo a moje oblíbené - popelnice
. Ty se u nás musí hlásit na MÚ a platí je i novorozenci, spočítali nám poměrnou částku s ohledem na datum narození.
Jé, děkuju, na porodné bych asi nezapomněla, ale na přídavky určitě ![]()
A popelnice, tohle téma mám taky ráda ![]()
Já se jen vložím - co se týče těch přídavků, tak jestli jste předtím pracovali, tak pochybuju, že něco dostanete, to by člověk musel být snad někde na pracáku, aby u to vyšlo… Ale třeba jo, když máte jakési zmatené ty trvalé pobyty… ![]()
A co je jako divného na tom, že novorozenec platí popelnice? Dyť produkuje odpadu pomalu tolik jak my s manželem oba dohromady
(pokud teda nehodláte látkovat…) Jinak já jsem to byla u nás hlásit, ale už o nás věděli, tak jsem jen zaplatila - ne všude se asi hlásit musí…
chuanitka píše:
Holky, co vše je potřeba v souvislosti s miminkem vyřídit? Jde mi z toho hlava kolem.Prohlášení o otcovství (nejsme manželé) - to se dělá na matrice a ještě před narozením? Dá se to udělat i po narození? (Přece jen až chlap uvidí, že dítko není černoušek, půjde mu to líp
)
Rodný list - na matrice a co s sebou za papír? Něco mi dají v porodnici?
Zdravotní pojišťovna - tam poběžím po porodu s rodným listem?
Dětská doktorka - mám se hlásit před porodem nebo až po porodu?
Ad trvalé bydliště - když já bydlím na adrese A, přítel na adrese B, může mít mimčo trvalý pobyt na adrese C, tj. adresa žádného z nás (majitelem nemovitosti jsem já)?
Napadá vás ještě něco?
Mám takový pocit, že po porodu budu jen běhat po úřadech, to bude mňamkaJeštěže s ním nemusím na finančák
Doplněno o:
- porodné
- přídavky
- popelnice
www.portal.gov.cz tam toho najdeš dost
Ještě s tím prohlášením o otcovství - pokud budeš chtít, aby mělo mimčo přítelovo příjmení, musí to být před porodem, jinak dostane automaticky příjmení tvoje a nikdo se o tom nebaví - tak nám to aspoň říkali na kurzu v porodnici… ![]()
Rodný list vyzvedne někdo na matrice, spolupracují s porodnicí, takže netřeba řešit - jen bude dotyčný potřebovat občanky obou rodičů. Může to být myslím jeden z rodičů, prarodiče a nebo sourozenci matky (proč ne otce nevím, ale takto jsme to měli v „manuálu“ v porodce).
K doktorce se hlásíš myslím do 48 hodin po propuštění z porodnice, do té doby by měla taky proběhnout první návštěva, takže je určitě dobré mít někoho domluveného, až přijdeš domů, určitě budeš mít jiné starosti, než obvolávat honem honem pediatry ![]()
Pojišťovna pak s tím rodným listem, třeba u České národní to jde pořešit i přes internet…
Kde bude mít dítě trvalý pobyt se nikdo neptal, řekla bych, že automaticky (a logicky) tam, kde matka… ![]()
A třeba na pořešení porodného máš rok, žádná hrůza… Já jsem byla vlastně jenom tam. Rodný list vyzvedla mamka, pojišťovnu jsem pořešila online. Jo, a pak časem ty popelnice, ale tam jsem taky nebyla hned… A když si vyřídíš tu matriku před porodem, nebudeš tam muset pak, po porodu se pak blbě, kojíš, mimčo s sebou tahat nechceš, jsi unavená…
Já jsem si myslela, že budu lítat jak srna - hahaha
![]()
Prohlášení o otcovství jsme vyřizovali asi měsíc před porodem na matrice. Chtěj k tomu rodné listy obou a jen vytisknou lejstro o tom, že pán je otec a je tam dohodnuté příjmení dítěte. To pak oba podepíšete a jdete. Vezmeš to s sebou do porodnice.
V porodnici pak za Tebou přijde paní z matriky a sepíšete spolu všechno kvůli RL. Ten si pak vyzvednete na matrice. Lhůta je různá, ona Ti řekne kdy ať se tam nechodí zbytečně. U nás to vyzvedával otec dítěte a dali mu to, asi jen na občanku.
Ve stejný den se stavil i na pojišťovně a vyřídil malému ZP. Za pár dnů posílají poštou provizorní doklad o pojištění a později kartu.Tady pak pozor, pokud nejste sezdáni a dítě bude mít příjmení po otci a nebude ono příjmení na poštovní schránce, průkaz nedorazí. To byl náš případ, mě nenapadlo, že měsíčnímu dítěti může chodit pošta ![]()
Doktorku jsem řešila až po návratu domů z porodnice. Šla jsem v pátek a v pondělí volala doktorce, jestli nás zaregistruje. Ale možná je lepší si to ověřit předem.
Trvalý pobyt je vždy stejný jak trvalý pobyt matky, takže tak jak myslíš, to nejde, leda by sis ho změnila i Ty.
Popelnice- musíš nahlásit na městském úřadu nového člena domácnosti a podle narození spočítají kolik platí. Nám zloději započítali celý září, i když se malej narodil 29. To toho smetí za ten den a půl nadělal… ![]()
Porodné se vyřizuje na UP, odbor státní sociální podpory dle Tvého trvalého pobytu. Zase potřebuješ RL. Jestli budeš chtít žádat o přídavky, chtějí doklady o příjmech myslím dva roky zpět od obou rodičů. Málokomu je uznají.
Já ještě nesla kopii RL zaměstnavateli, ale ono je to teď asi už jinak a vše jde přes sociálku. ![]()
Tak úřadům zdar zdar zdar ![]()
ahoj, u toho prohlášení otcovství taky asi záleží, jaké bude mít dítě příjmení? Pokud tvoje, ok, ale pokud chce špo manželovi, budete to muset asi dodatečně vyřizovat, automaticky bude mít tvoje. A pokud ti už porodnice vyřídí rovnou rodný list (tak to bylo ve Zlíně a je to asi většinou v porodnicích), je škoda, aby tam bylo jiné příjmení a vy museli znova po proodu to měnit. Tzn. předpokládám, že RL vyřídí přímo porodnice a vy si před porodem zajděte vyřídit na matrice otcovství.
Co se týče pojišťovny, nevybavuji si, že bych na VZP šla! podle mě, pokud se pamatuji, to asi dostali nějak nahlášené z porodnice, došel mi domů papír, že je dítě automaticky pojištěné u nich a za pár dnů došla i kartička pojištěnce.
Dětskou lékařku si zajisti před porodem, ne všude berou nové děti, a pak jí zavolej den před propuštěním z porodnice, že jedete domů, většinou na první návštěvu jezdí lékař domů. Totéž s PA-pokud u vás v kraji toto fubnguje. Já měla PA na poporodní péči doma zajištěnou předem a pak jsem jí akorát zavolala, že už jsem doma.
To je asi vše, vlastně jsem nic vyřizovat nemusela. Až jsem se zmátořila, šla jsem na ÚP podat žádost o porodné, ale tam je lhůta tuším několik měsíců.
Takže u vás nesezdaných akorát ta matrika, lépe před porodem:)
jako vdaná jsem to měla jednodušší…
/takže s prohlášením o otcovství neporadím/
rodný list zařídí z porodnice, ty si ho jen vyzvedneš. vyzvedával muž, na OP mu ho dali. v porodnici paní řekla do týdne od narození /ale nevím, jak je to když nejste sezdaní, jestli není potřeba právě to prohlášení, aby dítěti zapsali otce do RL/
zdravotní pojišťovna. hned jak jsem měla RČ dítěte, volala jsem na svojí ZP a nahlásila dítě. po týdne mi přišlo provizorní potvrzení a do 3t kartička.
dr. jsem zařizovala předem, asi ve 36tt jsem zavolala dr., řekla, že nás vezme a po návratu z porod že mám hnedka zavolat, volala jsem ten den, druhý den se přišla podívat. nenechávala bych to až po, nemusí tě vzít, lepší je mít vše zařízené předem.
Porodné - na netu jsem si vytiskla žádost a vyplnila a asi ve V 4t jsem šla na sociálku /dneska je to vlastně asi úřad práce…/. - musíš osobně !! myslím, ež jsem nesla RL…
na MÚ na evidenci obyvatel jsme Vojtu nahlásili k TP. opět RL. zařídili i tu popelnici.
já taky nesla RL zaměwstnavateli.
Ahoj, dcera se nám taky narodila „za svobodna“
, na matriku jsme šli asi 2 měsíce před termínem. Tento papír pak požadují při příjmu v porodnici, pokud jsi vdaná, musíš zase sebou mít oddací list. RL zajišťovala paní ještě v porodnici, podepsala jse dotyčný formulář a bylo nám doporučeno, aby RL vyzvedl otec, protože tam musí být i jeho podpis. V Brně to trvá 14 dnů, než RL vystaví. Pokud na příjmu nemáš ten dokument z matriky o otcovství, nemůže dítě dostat příjmení po otci a je mu dáno automaticky po matce. O změnu příjmení se pak musí žádat dodatečně a je to složitější, bylo nám řečeno, že pak musí proběhnout něco jako osvojení dítěte ![]()
Při příjmu se synem jsem musela předložit při příjmu zase na oplátku oddací list.
Jo a když jsme se pak několik měsíců po narození dcery s manželem brali, paní na matrice si vzala (k mému velkému překvapení) i RL dcery a po sňatku jí ho přepsali
, aby na něm bylo uvedeno moje nové příjmení. To jsem nechápala, pak už to snad ani není pravý rodný list, když neukazuje skutečnosti po narození, ne ? Ale bylo mi řečeno, že se to musí.
U obou dětí RL vyzvedával manžel, rovnou s ním šel na pojišťovnu nahlásit dítě. U dcery mi poslali kartičku po dvou týdnech, u syna ji vystavili rovnou. Na MÚ jsem děti nehlásila, podle matriky si to už vyřizují toto sami.
Trvalé bydliště má dítě automaticky po matce.
Popelnice jsem neplatila hned a ani jsem to nehlásila, vše si vyřizoval MÚ sám. Dcera se narodila v červenci a popelnice jse za ni do konce roku neplatila a v lednu mi teprve poslali přesnou částku za těch několik měsíců. Syn je začátkem prosince a za prosinec po nás nic nechtěli, platla jsem to až od ledna.
Při vyřizování porodného NEMUSÍŠ jít na ÚP ty, může to za tebe vyřídit kdokoliv. Nejlépe otec dítěte. Všechny formuláře, které člověk potřebuje k vyřízení porodného, RD, přídavků atd. jsou na internetu oficiálně ke stažení. Takže stačí, aby sis je vytiskla, vyplnila a pak třeba tvůj přítel může s vyplněnou žádostí, tvým OP a RL dítěte jít na příslušný úřad. Na vyřízení porodného máš 1 rok.
Přídavky nevím, nežádala jsem. Nemělo to cenu, stejně by nám je nedali.
Jsem taky před porodem, jsem vdaná, papírování předem zatím moc neřeším (jdem tam hlavně o to příjmení).
Mimo to, co tu bylo řečeno - s tím příjmením si taky myslím, že pokud chceš, aby se mimčo jmenovalo po otci musíš to mít předem, později to jde asi jen soudně jako určení nebo uznání otcovství.
A trvalý pobyt je podle mě taky podle matky, aspoň tak vidím, že se to u nás nahlašuje. Chodí to automaticky. Automaticky se nám do vesnice dohlašují děti matek, které zde již nebydlí, ale mají tu trvalý pobyt a rodí o sto šest.
Všem moc děkuju za názory a zkušenosti. Snad to nebude tak hrozné.
Angua píše:
Já se jen vložím - co se týče těch přídavků, tak jestli jste předtím pracovali, tak pochybuju, že něco dostanete, to by člověk musel být snad někde na pracáku, aby u to vyšlo…
Aha, takže přídavky řešit nemusím ![]()
Martasaja píše:
Tady pak pozor, pokud nejste sezdáni a dítě bude mít příjmení po otci a nebude ono příjmení na poštovní schránce, průkaz nedorazí. To byl náš případ, mě nenapadlo, že měsíčnímu dítěti může chodit pošta
Vidíš, to by mě nenapadlo
To jako nepošlou matce? I když to není můj případ, určitě se tahle informace někomu bude hodit ![]()
Angua: Já si právě nedělám iluze, po porodu určitě budu řešit, jak si sednout a čím namazat bradavky, jak a kdy se vyspat a co vůbec s tím malým prckem a jak kojit a jestli to jde… a vůbec ![]()
Jinak jsem asi výjimkou, ale u nás bude mít dítě příjmení po mně, a to mám dlouhodobý spokojený vztah (ťuk ťuk). Jen otec uznal, že to bude praktičtější.
Snad tedy půjde maximum věcí vyřídit telefonicky nebo s pomocí někoho jiného. Přítele snad ani poslat nemůžu… on z toho má takový stres, že jednou cestou na úřad ztratil originál velkého technického průkazu a jednou zas nechal na úřadech mikinu
On je chudák celý zpocený, je když slovo ÚŘAD slyší. Zkusím sestru, ta je taková akční ![]()
Trvalý pobyt novorozence : pokud nic nepodnikneš, bude mít dítě stejný trvalý pobyt jako ty.
Trvalý pobyt změnit LZE (měnili jsme ho cca týden po porodu), teoreticky nevidím důvod, proč by dítě nemělo mít pobyt v „místě C“ za podmínky, že s tím majitel souhlasí (jinak řečeno za stejných podmínek jako by sis měnila místo pobytu třeba ty).
Na matrice je dokonce možné vyzvednout formulář, v kterém už před porodem určíš místo trvalého pobytu dítěte (je to podobné jako prohlášení o jméně). Bohužel v porodnici, kde jsem rodila, si s tím formulářem nevěděli rady, takže jsme to museli měnit dodatečně.
Pozor na ohlášení korespondenční adresy pro dítě na všechna možná místa. Přiznám se, že nemám přehled kam co dítěti chodí. U nás třeba pojišťovna automaticky posílala poštu malému na MOJI korespondenční adresu (což bylo jinam než kde mám trv. pobyt já i malý i než kde jsme zrovna bydleli
).