Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No, od nového roku uz nevystavi papir, ale zafava to elektronicky a ty dostanes pouze kod, který predas zamestnavateli.
A jinak pres jendu se nevyrizuje RD, ale RP. RD vyrizujes se svym zamestnavatelem a zadas písemně a minimálně 30 dnu predem.
Papír nedostaneš, žádost už je elektronicky.
Přes Jednu se vyřizuje rodičovský příspěvek. Rodičovskou dovolenou si musíš vyřídit se zaměstnavatelem. A nezapomeň si mezi MD a RD požádat o čerpání řádné dovolené.
@j.a.n.i1 no oficiálně…ve skutečnosti třeba u nás chtěli abych přišla až mi skončí MD…protože mi prý teprve pak můžou spočítat dny dovolené které mi naskákaly za tu MD…
takže těch 30 dní předem to nebylo…
@Vladusxx píše: Více
No, neni nic jednoduššího, nez poslat ze zadas o cerpani celé zbylé dovolené a v navaznosti na ni o RD… Plus tedy fakt nevim jaky rozdil je v tom jestli ji budou pocitat o mesic driv nebo pozdeji, to neni o case, ale neschopnosti mzdovky.
A jinak samozřejmě pokud souhlasi obe strany, tak se da antidatovat jakykoli papir, ale kdyby byl zaměstnavatel mrcha, tak ti klidně rekne, nebylo pozadano, naklusej do prace nebo nerekne nic a hodi tam acko.
Ano, gynekolog ti vystaví žádost o mateřskou, kterou předáš zaměstnavateli, a ten už to řeší dál (ČSSZ, pojišťovna). Po porodu pak musíš do 8 dnů registrovat dítě u zdravotní pojišťovny. JENDA je pro rodičovský příspěvek, mateřská se přes něj zatím nevyřizuje.
@j.a.n.i1 já vím že to byla výmluva…každopádně datum podpisu žádosti bylo ze dne kdy jsem tam byla. Asi to tam tak prostě dělaj a zaměstnavatel s tím problém nemá. Mě to ale taky překvapilo.
Ještě k té pojišťovně..ano oficiálně je to do 8 dnů ale to pojišťovna až tak nehroti a když to uděláš později tak se nic hrozného taky nestane. Já třeba u druhého vše vyřizovala až asi po 3 tydnech protože se narodil týden před stedrym dnem v pátek takže na matriku to porodnice hlásila v pondělí, ve středu jsme tam volali a ještě ho neměli…pak byly teda Vánoce a mezi svátky měli dovolenou…takže RL jsme vyzvedávali až po Novém roce…
No a taky teda musíš dítě nahlásit v místě bydliště k placení popelnic a já jsem ještě musela hlásit na svj protože u nás v bytovce se placení za osvětlení společných prostor platí za osobu
@Vladusxx Jojo, přesně tak.
Plus k tem popelnicim, záleží, jak se za ne v miste bydliště platí, treba my platime podle velikosti nadoby a cetnosti scozu, takze pocet lidi se nikomu nehlasi.
Chci se jen ujistit, zda to chapu spravne: pri odchodu na MD pouze gynekolog vystavi papir, kde bude uvedene datum meho odchodu (v tom rozmezi 6-8 tydnu), a tento papir odnesu pred odchodem zamestnavateli. A to je cele, je to tak? Pojistovne atd. to nahlasi oni, a moje jedina starost je pak po narozeni ditete do 8 dnu udelat registraci ditete na pojistovne.
Slysela jsem o elektronickem systemu JENDA - to je az na vyrizeni RD, je to tak?