Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já tomu nerozumím. Budeš si hledat práci,tzn.jsi nezaměstnaná? Pak nemáš rodičovskou dovolenou, protože ji nemáš kde mít. Příspěvek si myslím že od Nového roku lze brát jen do tří let. Tak ber jakoukoliv práci.
@Švédka87 píše: Více
Ty tři roky platí až pro loňské děti. Nebo nějaké takové datum. Ne zpětně.
@Anonymní píše: Více
Jde prodloužit. Šla jsi na rodicak za starých podmínek. Takže můžeš prodloužit na 4 roky. A minimální dávka rodicaku je 50 Kč. Takze prodloužení jde.
Je potřeba rozlišit rodičovský příspěvek, který můžeš rozložit až na 4 roky a rodičovskou dovolenou. Tu ale máš pouze v případě, že máš platnou pracovní smlouvu. Rodičovská dovolená prodloužit nelze, můžeš žádat zaměstnavatele o pracovní volno do 4 let. To Ti ale nemusí schválit a také nemusí držet místo.
Pokud smlouvu nemáš, nemáš rodičovskou dovolenou, prodloužíš rodičovský příspěvek tím, že snížíš měsíční částku.
Pokud máš rodicovsky příspěvek ještě postaru 300 tis tak si ho můžeš prodloužit do 4 let dítěte..
Ale rodičovská dovolená je volno od zaměstnavatele, to lze max do tří let. Jsi tedy zaměstnaná nebo ne?
Právě že nejsem zaměstnaná,…takže beru tedy rodičovský příspěvek,…ale ted v tom mám trochu gulas,…i tak je za mě placené zdravotní pojištění?? Když jsem na rodicovskem příspěvku??
Tak si rozlož do 4 let a zdravotní pojištění je za Tebe placeno.
Pak tedy nemáš rodičovskou dovolenou do tří let. Budeš brát RP, klidně prodlouženou do 4 let dítěte, pokud máš dost částky na to. Po tu dobu bude za tebe placeno zdravotní pojištění.
Ano, je, pokud pobíráš ten příspěvek. Ale bacha, ty si ho muset v čase prodloužit, ale bude to za méně peněz. Stále máš celkový balík peněz v hodnotě 300 tis. Kč. Takže to není tak, že teď bereš třeba 10 tis. a v tom bys pokračovala. Budeš brát třeba 2000. To jen střílím od boku pro ukázku.
Pokud jde jen o platbu zdravotního pojištění, je možné se nahlásit na pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let, i kdybys už rodičovský příspěvek nepobírala (dítě by mohlo jen na max 4 hod denně do školky, ale stejně by šlo o dobu do jeho nástupu do školky, tak by to nevadilo).
Ahooj holky, chci se prosím zeptat, jestli s tím máte některá z Vás zkušenost,…v listopadu mi končí tříletá rodičovská dovolená,…poté bych měla jít na pracak a hledat si práci,…malýho budu přihlašovat v květnu do školky, ale jak víme, není teď dostatek mista ve školkách, tak mám strach, že když je listopadovej,…jestli mi ho vůbec vezmou,…u nas mají přednost narozené děti do srpna,… každopádně se chci zeptat, kdyby taková situace nastala že by ho do školky nepřijali, můžu si třeba v tom květnu/ červnu rodičák prodloužit třeba ještě o půl roku nebo o rok?? Do jeho 4 let?? Jsem samozivitelka,…takže je to takové náročnější,…a mám z toho trochu strach,…předem moc dekujuuu za odpovědi al za rady,…pěkný večer,…:)