Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zkušenost nemám, ale jen k otázce, kdy říct, myslím, že co nejdřív. V pubertě je to pěkně ošemetná věc.
Myslím, že se doporučuje to říci při nástupu do školy.
Jinak zkušenost nemám.
Osobní zkušenost nemám, ale z okolí vím, že když řekli rodiče pravdu v rozumném věku, tak to děti vzaly líp. Ona se totiž vždy najde nějaká dobrá duše co to dítěti řekne a to pak neví co s tím.
U jednoho kluka to bylo, že za ním přišla pravá máma a řekla mu to. Kluk utekl na půl dne z domu, aby si to srovnal v hlavě, ale naštěstí pak přišel na to, že jeho adoptivní maminka je lepší a vrátil se.
Líbil se mi nápad to dítěti vysvětlit, že některý miminka se mamince narodí, ale pro ně si došli do domečku, kde byli děti bez rodičů a že si jí vybrali. Nejlépe v nich ještě vzbudit pocit, že ty narozené děti si musí vzít z porodnice ať chtějí nebo ne, ale JE SI VYBRALI, I KDYŽ NEMUSELI.
Mám zkušenost.. Můj přítel měl jiného tátu, ale našel fotku, kde byl jiný chlap s mamkou a museli s pravdou ven. Prý to snášel špatně. A dodneška mi vypraví jak měl na toho adoptivniho tátu vztek. prý to pochopil až asi ňák kolem 17 roku. Měl v hlavě zmatek.
Zkušenost nemám, ale já si myslím, že by se to mělo dětem říkat co nejdřív. Nedělat z toho nic tajného a katastrofálního. Klidně lehce v době, kdy se dítě začne zajímat, kde se berou děti, tak mu to začít nějak jednoduše vysvětlovat.
Jak už tady bylo řečeno. Nakonec by mu to řekl někdo jiný a byl by z toho zbytečný problémy.
Asi jak kde…
Můj bratr to vzal hodně špatně, bohužel.. Mamka z toho byla neštastná a on se jal hledat svojí pravou mámu, našel jí.. A když mu byla 17 tak k ní utekl. Je to 8 let a od té doby jsem ho neviděla ![]()
Jemu se to řeklo v 11 letech… Mamka se na to chystala s poradkyní víc jak půl roku, bála se, ale nakonec to řekla… Těžce to nesl a i když nás měl rád jak řekl neunesl to
Mám známou, ti mají chlapečka z kojeňáku. Od malička mu říkají pohádku ve stylu… byla maminka, té se narodil chlapeček, ale nemohla se o něj starat, tak ho dala do domečku a tety se o něj staraly, pak jsme byly my, co jsme moc toužili po děťátku a nemohli ho mít a my si vybrali tebe - z těch mnoha dětí právě tebe a když ses na nás poprvé podíval, věděli jsme, že i ty sis vybral nás… Takže prcek to ví od malička, těžko říct, jaký bude v pubertě, ale teď je v 1. třídě a chlubí se, že má dort 2× do roka - jednou na narozeniny a jednou na domečkoviny - tak říkají tomu datu, kdy si ho vzali z kojeňáku. A zatím dobrý
@ynax to je krásný, to je panečku přístup!
jinak mí adoptovaní kamarádi to ví taky od malička, rodiče si je vzali ale už starší, asi jako batolata, nebo možná ještě starší, nevím to úplně přesně..
My mame adoptovanou dceru. Vzhledem k tomu, ze je cernoska, jsme rozdil v barve pleti resili od momentu, kdy pobrala trochu rozumu. Pokud by byla beloska jako my, rekli bychom ji to taky hodne brzy opet formou vypraveni o domecku jak uz tady bylo zminovane…
Já jsem proto, říct to dítěti ještě před nástupem do školy.
Jinak jako učitelka ve školce jsem zažila chlapečka, který se mi jednoho dne svěříl, že je adoptovaný (den předtím mu to doma řekli, bral to dobře). Zaslechla to holčička, přiběhla a ptala se co to je, pak další zvědavé děti a nakonec jsem to musela vysvětlit celé třídě. Udělala jsem to podobně jako psala @ynax . A jak si pro děti chodili rodiče, tak jsem je na to upozornila, aby se nedivili. Pár dětí to doma s rodiči probíralo, ale většina to pustila z hlavy ![]()
. @ynax
Pěkné a chytré. ![]()
Teď mně ale omluvte, musím si jít zlomit nějaký prsty, aby obnovil svoji maskulinitu. ![]()
@mlαdy milenec píše: . @ynax
Pěkné a chytré.Teď mně ale omluvte, musím si jít zlomit nějaký prsty, aby obnovil svoji maskulinitu.
Ahojky holky, obrácím se hlavně na maminky adoptovaných dětí, ale přivítám i názory jiných. Mám teď ve škole diskuzi na téma: Adoptované děti, říct jim to nebo ne? Můj názor je, že čím dřív to to dítě ví tím líp, klidně v těch 6ti-8 letech, myslím že to přijmě v pohodě a naučí se s tím žít. Myslím že když se mu to řekne třeba ve věku puberty, bude s tím mít problémy. Jaký je váš názor. A maminky co máte adoptované děti…jak to chodí? Kdy jste si ti dítko mohly vzít? A jak dlouho trvá čekací doba? Klidně pište anonymě, když to budu používat, neřeknu vaše nicky ani odkud ty informace mám, takže se nemusíte bát že by se Váš příběh dostal ven. Děkuji za názory