Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den maminky,
Jsem už zoufalá, unavená a vyčerpána.
Právě máme aftozni stomatitidu. Můj broucek necelých 14 měsíců. Od minulé středy z ničeho nic horečky 40st. V pátek se nám udělaly 2 pupínky u pusinky, tak jsem si hloupá myslela, že jsou to opary z horečky. V sobotu už se začal mlátit do pusinky.Od čtvrtka skoro nic nesni, max jogurt.Do soboty pil hodně. V pondělí jsme šli k doktorce(vim, ze jsme měli jít dřív).Od tě doby pije celkem dost, sní i ten jogurt, což jsem šťastná, ale od včera nám ty aftiky praskají a teče nám z pusinky strašně krve a pořád ho to moc bolí a ja nevím jak mu pomoc.Dr nám doporučila hermanek na pití, gencianu a gel…toť vše. Proto se obracím na vás, kteří uz se s tímhle také setkali…jak dlouho to bude ještě trvat? V jaké jsme fázi? Bude ještě hůř? A doporučily by jste mi něco, čím bych mu víc ulevila?
Předem dekuji ![]()
@Barenka23 z osobni zkusenosti tam kde jsou afty bych se zdaleka vyhla alergenum-coz mliko v jogurtu je. To uz radej presnidavku a nejlip domaci. Me afty vzdy bolely do uplneho zahojeni, coz jeste tak tyden urcite. Na afty jsme vzdycky pouzivali fialovou vodicku, jake jsou ted pripravky nevim, ale fialka pomahala. Drzim pesti.
@Barenka23 Ve stejném věku měla dcera, krmila jsem ji stříkačkou násilím, dávali jsme Nutridrinky snad ještě měsíc potom, myslím, že hůř už asi nebude.. dcera měla velmi těžký průběh, přetrvávaly vysoké teploty ještě dva týdny poté, co začla sama jíst.. což bylo asi týden od prvních příznaků, dcera byla dehydratovaná, musela jsem ji zavodňovat i v noci, měli jsme vypsané papíry do nemocnice, ale zvládnout se to doma dá, celé to na mě dolehlo, až když už byla dobrá, to jsem se dodatečně složila.. genciana pomohla, ale dcera po ní měla v noci koliky, také jsem dávala heřmánkový čaj.. Buďte ráda, že pije a že čůrá.. dr. malé pak napsala i nějaký Diazepam, asi čtvrtinu na zklidnění.. léky na bolest.. manžel to od malé chytl a říkal, že horší nemoc nikdy neměl. Malá pila Fortiny drinky, měla je pak i na předpis, ty bych doporučila, díky tomu tolik nezhubla.. po nemoci měla necelých devět kilo. Nic moc se s tím jinak dělat prostě nedá. snažila jsem se malou zabavit u televize, kterou jsme normálně nepouštěli, aby na to zapomněla.
@Barenka23 Syn měl v lednu, trvalo to 10 dnů, kdy měl neustále 38,5 C, nesrazela jsem, nemělo cenu, dle dr. to trvá cca 10 - 14. dnů, jakmile skončí teplota, přestanou se objevovat nové afty. Začalo to opatem u rtu. Pomohly homeopatika Borax, zkoušela jsem vše možné, i dr. na pohotovosti říkala, ze na to nic není. Dětská dr. mi doporučila Borax, ten to trosku zmírnil. Dávala jsem pít studené čaje a vodu, na jídlo jsem dávala studené krémové polévky a namacela chleba do vody, to jediné jedl. Je to strašná nemoc. V dubnu se malému objevil opar znovu, ale to jsem dala už jen Borax a žádná horečka k tomu nebyla. Jedna se o herpes vir, který už v sobě bude mít, tzn. ze bude trpět na opary
. Ať je brzo lépe…
ještě jsem si vzpomněla, ze je třeba doplnit vitamin b, v lékárně jsem koupila Nutrolin, rovnou dvě balení. Jedna se o probiotika, dávala jsem už během nemoci a ještě dalších 14.dnu po nemoci. Po této nemoci je tělo hodně oslabené, syn chytnul hned rýmu a kašel.
Nejhorší byl asi první týden, do 10 dnů se to začalo zlepšovat a čistou pusinku měla tak do dvou týdnů… jíst nechtěla vůbec, jen pila a chtěla jen studené, takže i sunar jsem jí dávala studený, ne teplý…
U nás to trvalo týden, žila celou dobu jen na necelým půllitru sunaru denně plus trochu vody, víc jsem do ní nedostala.Bylo jí rok a půl. Já bych naopak přesnídávky moc nedoporučovala, z vlastní zkušenosti vím, že to ovoce na aft dost pálí. Musí se to prostě přežít, nic moc na to nepomáhá. Já to pak chytla taky, ne teda v tak silný formě, ale byyl to hnus a navíc jsem v tý době byla těhotná.
Ještě doplním, že dcera opar neměla před nemocí a ani po ní… Chytla to nejspíš u dr. v ordinaci, kde jsme byli se zánětem ouška. Dcera nepozřela ani pití dobrovolně týden, doporučujou se chladnější věci, aby to prostě tolik nebolelo.. asi bych to nechala na dítěti, co je ochotné pozřít, když jí jogurty, podle mě je to super. Tenkrát jsem si psala i 10 ml, co jsem do ní dostala, měla jsem doma takový bilanční papír. Herpes viry to způsobují, ale když jsem se ptala, jestli to mohla mít malá ode mě, když jsem měla opar, tak mi řekla, že ne… což je mi divné, páč jsem si myslela, že to tak je..
Jo a první, co po nemoci chtěla jíst, bylo máslo, snědla čtvrtinu té kostky!!!
Ahojky, prave take zazivame.Od so otekle rude dasne, v ne horecka 38,8 v po jsme byli u dr, lecbu mame naprosto stejnou, hermanej fialka, gel, vit b v kapkach…horecky ma stale, ne cely den a dnes i prvni aftik, malej je hrdina, ani nezabreci, ale taky neji, jen sunar, polivku, jofurt, presnidavku, ale moc tomu neda…snad to brzy skonci…jo a na horecky davam nurofen cipek
@Danulinka16 Buď ráda aspoň za ten sunar, polévku, jogurt a přesnídávku,
já bych byla v té době dala cokoliv aspoň za sousto čehokoliv. Když pak dcera brečela i při doušku čisté vody, to bylo šílené.
Jak už jsem psala, sice se stejně nemocnici nevyhnula, ale kdybych věděla, že ty kapačky zaberou bleskurychle, nemusela jsem si vyčítat, že jsem ji tam měla vzít dřív. ![]()
Marodům přeji, ať tu hnusnou nemoc co nejdříve zvládnou. ![]()
@Samy jojo,jsem rada
jen mi ted mrzi, ze mi asi zhubne pred 18mes prohlidkou, kdyz ted konecne zacal tak krasne pribirat
broucek
Prosím poraďte mi. Minulý týden jsem zjistila že má dcera (21m) v puse takový bílý povlak, jako první mě napadla moučnivka - na to nám v lékárně doporučili neocid gel, mažeme to tím od středy. Zlepšilo se to, tak jsem doufala že jsme na dobré cestě… Ale ona má k tomu zvýšenou teplotu, pusa ji bolí (asi dost), hrozně slintá, nechce moc jíst a špatně spí. Takže to budou spíš ty afty
Nemůžu se dovolat doktorovi - je potřeba aby ji viděl? A dá se s tím dělat ještě něco než mazat třeba tím neocidem (případně je na to něco lepšího)? Jak dlouho to bude trvat? A jak jste s tímhle čistili zuby?
Máte nějaké rady? Už jsem zjistila že jídlo je lepší studené, ne na kousání…
@Anonymní píše:
Prosím poraďte mi. Minulý týden jsem zjistila že má dcera (21m) v puse takový bílý povlak, jako první mě napadla moučnivka - na to nám v lékárně doporučili neocid gel, mažeme to tím od středy. Zlepšilo se to, tak jsem doufala že jsme na dobré cestě… Ale ona má k tomu zvýšenou teplotu, pusa ji bolí (asi dost), hrozně slintá, nechce moc jíst a špatně spí. Takže to budou spíš ty aftyNemůžu se dovolat doktorovi - je potřeba aby ji viděl? A dá se s tím dělat ještě něco než mazat třeba tím neocidem (případně je na to něco lepšího)? Jak dlouho to bude trvat? A jak jste s tímhle čistili zuby?
doktor dítě vidět nemusí, potírá se buď fialkou nebo Novikovem- zelená barva, dítěti dávat nejlépe tekutou maximálně polotekutou stravu, zuby se do zahojení nečistí - je to pro dítě šíleně bolestivé,
při horečce dávat sirupy proti horečce a vydržet, léčba na to není, nám dr doporučovala b-komplex, ale to dcera nespolkla
Souhlas se zprávou nahoře. Lékař není třeba, je to virová záležitost. Bohužel velmi nepříjemná pro dítě i rodiče. Dávat Nurofen a střídat s Panadolem. To dítěti uleví od bolesti v puse a teploty. Vytírat max fialkou. Jídlo není třeba, pokud nechce. Pití je ale důležité. Dávat stříkačkou od Nurofenu, nejlépe slazené, třeba šťávu z kompotu a často. Trvá to i 2 týdny, tak se obrň trpělivostí.
@Anonymní píše:
Prosím poraďte mi. Minulý týden jsem zjistila že má dcera (21m) v puse takový bílý povlak, jako první mě napadla moučnivka - na to nám v lékárně doporučili neocid gel, mažeme to tím od středy. Zlepšilo se to, tak jsem doufala že jsme na dobré cestě… Ale ona má k tomu zvýšenou teplotu, pusa ji bolí (asi dost), hrozně slintá, nechce moc jíst a špatně spí. Takže to budou spíš ty aftyNemůžu se dovolat doktorovi - je potřeba aby ji viděl? A dá se s tím dělat ještě něco než mazat třeba tím neocidem (případně je na to něco lepšího)? Jak dlouho to bude trvat? A jak jste s tímhle čistili zuby?
Vše viz.vyse…nurofen, panadol, fialová vodička. Zuby nečistit. Náš zachránilo UM byla týden jen na mliku. Měla tak cca 18-20m. UM jelo teda krabice na tři dny, ale byla hydratovaná a měla i jídlo.