Aftozní stomatitida

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
7257
24.5.11 08:24

Aftozní stomatitida

Ahoj všem, můj chlapeček 14m má aftozní stomatitidu. Má plnou pusinku aftů a hrozně ho to bolí. Potíráme vodičkama od doktorky a 1krát za den fialkou. dásně má tak oteklé, že mu nejsou skoro vidět zoubky. A problém je v tom, že nic nejí (což až tak nevadí), ale on ani nepije :-( :cry: . Tak bych se ctěla zeptat jaké s tím máte zkušenosti. Jak dlouho to trvalo a co jste zkoušeli dávat prckům třeba k jídlu a pití. Nerada bych s tím skončila v nemocnici na kapačkách. všem děkuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4854
24.5.11 08:51

Ahoj,muj kluk mel Herpetickou stomatitidu s retnim oparem a to bylo neco :roll: .Bylo mu okolo 9 mesicu.
Nejedl,nepil a trvalo to pres 10dni,ale on mel i ty opary,u vas to muze byt kratsi.
Kluk pil z umele lzicky,kovovou nic nechtel a stejne tak i jedl.
Ledove jogurty,nejlepsi jsou boruvkove,usnadnuji hojeni,studene piti po lzickach,studenou polivku,proste co ho chladilo,to si vzal.Po lzickach hermankovy caj a mazala jsem mu pusu mundisalem,po nem se vzdycky najedl.
A naucil se mi pit z brcka,lahev do pusy vzal jen jednou a to mu pritom prasknul velky opar a pak uz se lahve bal.
Bylo to pro neho vylozene utrpeni.At je maly brzy v poradku :kytka: ,chudak kluk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3337
24.5.11 08:52

Kamarádka to měla teď - malýmu to trvalo cca týden (snad nekecám :oops: ). Taky mu dávala Nurofen na bolest. Zkusím jí napsat, ona ti určo napíše :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
24.5.11 08:53

Už jsme to měi několikrát :-x Dávali jsme studené pití i jídla,hlavě přesnídávky a jogurtíky.V prvích dnech byl na Nurofenu aby to nějak přežil,protože to musí děsně bolet a pak už se to lepšilo tak jsme nurofen vypustili.

Určitě by pít něco měl,zkoušej i různé druhy a ikdyby to mělo být něco sladkýho a nezdravýho-viz. jupík atd. tak to za to stojí než skončit v nemocnici :wink:

Jěště jsme to mazali Mundisal gelem nebo tak nějak,je to i na zoubky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3112
24.5.11 09:03

Ahoj.
Kluk to měl taky,nepomáhalo nic,taky nejedl,nepil a jen poplakával,bylo to hrozné.
Potom jsme narazili na dr,která dělala i akupunkturu,píchla mu jehličku mezi palec a ukazováček na noze na půl hodiny a druhý den už normálně jedl a za dva dny bylo po aftech. ¨ ¨Pro mě samotnou to bylo překvapení,že to takhle zabírá :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
24.5.11 09:08

Motiko, měli jsme to zrovna ani ne před měsícem. U nás to tedy začalo vysokými horečkami (měl šestou nemoc), při kterých už nechtěl jíst, takže ani přesně nevím, kdy se mu v pusince ty afty objevili.

Určitě mu dávej Nurofen, strašně moc to bolí. Dávala jsem 3× denně skoro týden (poslední dva dny už jen na noc). Panadol prý tolik netiší bolest. Fialkou jsme mazali 3× denně, před jídlem, kdy jsem doufala (ač marně), že by mohl něco sníst, jsem mu ještě namazala pusinku Kamistatem (je to mastička na dásně při růstu zubů…je jich víc, namaž tím, co máte vyzkoušeno…Mundisal, cal gel, prý je teď i nějaký Aloclair gel)

Když už se nám to začlo pomalu zaléčovat, tak jsem se dozvěděla, že celou dobu do něj cpu mléčné výrobky úplně zbytečně (kámoška na to trpí i v dospělosti a říkala, že mléčné výrobky jí zahustí sliny a pak se jí na těch aftech drží dlouho povlak a strašně to bolí).
Nejlepší je vlažný masový vývar (ne nic horkého, to fakt bolí, studené vadí jen některým), dle dr. lehce přesolený, aby (pokud fakt nejí), doplnil důležité minerály (a pravdou je, že slané dětem většinou chutná). Kluk mi vzal 4. den na milost i kousíčky melounu.

K tomu pití…to je průšvih. Kámoška z infekčního mě postrašila, že některé děti to fatk strašně těžce nesou a nechtějí ani pít. To pak musí právě na infekční, kde s nimi stejně nic nedělají, max. dají kanylu na rehydrataci, v těžkých případech zváží ATB (kvůli druhotné infekci…přesně jsem nepochopila). Jinak tam taky mažou jedině genciánkou.
Takže doma jsem jeden den do Lukyho dostávala vodu stříkačkou z panadolu.

Držím ti pěsti, já byla úplně vydeptaná, když mi kluk od úterka do pondělka nejedl. Pak byl ještě chvíli hodně opatrný a trvalo ho přesvědčit, že už to opravdu bolet nebude, že může papat normálně. Jíst za každou cenu nemusí, ale ty tekutiny to fakt chce :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4854
24.5.11 09:10

Ja bych ten jupik nedavala,muze ho to palit,rezat,pri tomhle onemocneni se nema davat ovoce :think: .
Myslim treba pomerancovy jupik,ani ten jahodovy bych radsi nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
24.5.11 09:18
Jaruna píše:
Ja bych ten jupik nedavala,muze ho to palit,rezat,pri tomhle onemocneni se nema davat ovoce :think: .
Myslim treba pomerancovy jupik,ani ten jahodovy bych radsi nedala.

Myslela jsem ten aqua jupík :mrgreen:

Ale chce to zkoušet co vypije,hlavně teda aby něco.Jětě jsou teď tepla tak to chce pít víc,ale jakmile bude mít tmavou moč,oschlou pusinku a suchý jazk tak bohužel do nemocnice.

Držím palce :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4854
24.5.11 09:20

Vereniko :zed: ,ten me nenapadl :oops: .Pardooon :lol: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
24.5.11 09:22
Jaruna píše:
Vereniko :zed: ,ten me nenapadl :oops: .Pardooon :lol: .

Kdyť se nic neděje ne :wink:

Chce to fakt zkoušet co prcek vypije,je to fakt na mašli.My to měli před 2 lety několkrá během prázdnin :zed: úplně mu tekla z dásniček krev :roll:

Hlavně to chce zmírnit tu bolest a on pak nco vypije :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
24.5.11 10:27

Koukám, že jste si to maminky taky užily :-( . Tak za dnešek jsem do něj narvala jen tři lřičky studenýho jogurtu a násilim 2 lžičky vody. Asi stejně budeme muset do špitálu, protože on si už ani nenechá vymazat pusinku, prostě se tak neskutečně pere,svíjí a řve jak když ho vraždim. takže nejí, nepije a ještě si ani nenechá pomoc lékem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
24.5.11 10:31

MOtika- on to totiž opravdu dost bolí,já teď měla afty v puse a zkoušela to mazat.To tak nesutečně štípe a pálí že mi až vyhrly slzy.

Zkus dát ten Nurofen a uvidíš,ale když nic nevypije ani do odpoledne tak raději jeďte do nemocnice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
24.5.11 10:34

U nás to neměly děti, ale já. Přišlo mi to horší, než oba porody dohromady :roll: . Opary jsem měla po celých tvářích uvnitř, na patře, jazyku i pod ním, až dozadu do krku a na dásních. Strašná bolest v puse, kdykoliv se rty nebo jazyk dotkly dásní nebo sebe vzájemně (a že se tomu v puse nedá vyhnout). Tři dny jsem nejedla ani nepila, pak zabraly atb a začala jsem pomalu pít vlažný čaj brčkem. Rozhodně bych nezkoušela výrazně ovocné pití, určitě by to bylo nepříjemné. Na jídlo kaše, pudingy, přesnídávky a podobné. Pak se to rychle vrátilo do normálu. Ale těch pár prvních dnů je fakt příšerných.
Od zubaře jsem dostala speciální pastu, kterou jsem to mazala a to dost ulevovalo.
Jinak je to sice blbý, ale byla to nejúčinnější dieta, jakou jsem kdy držela :-) . Za tu doby jsem sundala asi čtyři kila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3112
24.5.11 10:47

Motiko-zkus se v okolí poohlédnout po dr,který se zabývá akupunkturou,taky sem tomu moc nevěřila,ale neuvěřitelně to pomohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
24.5.11 11:01

Milli- nějak nechápu ty ATB,když toto onemocnění je vir. původu 8-o Navštívili jsme s tím několik dr. a všichni potvrdili,že na tohle jsou atb zbytečné a že je to způsobno viry :wink:

Já to měla jako předškoláček,pamatuju si to dodnes.Příšerný bolesti a každý den na 2 injekce.Tuším že to byla B12 a tu duhou nevím,ale ta bolela jak čert

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí