Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera 18m má afty v puse, dopoledne pouze jeden, ted večer už vidím další na jazyku. K tomu má horečku 39. Nurofen tedy zabral. Ale k mé otázce, afty máme pravděpodobně chycené od dcery kamarádky, byli jsme s nimi před 6ti dny (čtvrtek naposledy, předtím i st, út..pekli jsme cukrovi
, kamarádka straší sedmou nemocí (nemoc pusa, ruka, noha) je to možné že je to toto???
Možné to je, ale pravděpodobně by měla fleky i na chodidlech, dlaních a případně kolem pusy a v tříslech. Každý má průběh jiný. Stejně tak to může být virové onemocnění aftózní stomatitida (horečka+ afty v puse). V každém případě ani jedno se neléčí léky (alespoň u nás to tak bylo).
Od kamarádky dcera už fleky má i v tříslech a kolem úst, na rukách se to prý objeví a zase zmizí… My tedy nurofenem srazili horečku, dala jsem fenistil a zatím spí. Minulou noc nespala půlku noci. A v lékarně doporučili multisanostol(je v tom béčko a další vitamíny, tak nějak na akutní onemocnění). A nějaký gel na potíraní aftu.
@Bella13 můžu se ještě zeptat na infekčnost?? jestli jste to chytli od dítěte taky??? trošku mě to děsí s blížícimi se vánocemi.
My nechytli, ale co mam kolem zname, tak to par dospelych chytlo a pry to bylo tedy peklo. 40 C horečky, manzel od kamaradky plnou pusu puchyru a znama lezla po 4, protoze nemohla chodit, v jakem stavu mela nohy.
U nas dcerka mela hladký prubeh, syn hruza, puchyre po celych chodidlech, dlanich, mezi prsty, kolem pusy. 3 noci proplakal, jak ho to svedilo a stipalo.
Pote se mu kompletne sloupla kuze z rukou i chodidel, to jsem jeste nevidela, sly mu úplné kusy kuze a aktuálne mu slezaji nehty. Zatim jich ma dole 5, dcerka 1.
Snad se s tim uz nepotkame idealne nikdy… ![]()
Infekční to je hodně, mé tři dcery to chytaly od sebe, po půl dnech. Dospělí jsme to naštěstí nechytli. Tatínek se pro jistotu držel trochu v separaci (spal jinde a nesahal na děti). Já byla mámou na plný úvazek a protože je to hodně bolelo, tak jsme spali i v jedné posteli.
Taky jim slézají nehty a to jsou tři měsíce po nemoci a ještě to stále nemají zcela zhojené, ale překvapivě jim to vadí méně než mě. A už je to nebolí.
Ahoj holky, nevíte některá, jak dlouho tato nemoc trvá? Mladší dcera ji má už 10 dni a vůbec nezmizí, začalo to jako vyrážka, pak měla týmu a to je vše, jen se pořad době, tak mám strach ze si to roznáší pořad dokola. Fenistil nějak nepomáhá a říkat tříletý holiče nesmíš se debat je jako když hrách na stěnu hazím
. Starší dcera to naštěstí nechytla.
Já vůbec netuším jestli to dcera má. Ve středu ráno afty, pak teploty, dneska ráno nějaké malé pupinky kolem pusy. Ale ona má pořád dudel v puse at nedává nic do pusy, a slintá. Tak vůbec nevím co máme čekat.
U nás je to bolelo dva dny po horečkách, ale to tak, že v noci křičely bolestí a pak to přešlo, vyrážku ale měly viditelnou ještě za 14 dní a možní i déle.
My to teda máme „jen“ afty…jsou kolem úst, k tomu zánět dásni, zánět v krku, afty na rtu, na jazyku. Horečky už byly dlouho, takže pohotovost o víkendu a máme antibiotika. tak doufám že už to bude ok a jen a jen lepší
Ahoj maminky. Trapi me stejni problem jak je tady psano nedavno.Taky mneli afty par dnu dozadu. Problem je ten ze malej mi prestal jist.Kdyz mnel afty tak to bylo jasni proc neji ale ted? ji jenom jogurty a piskoty nic do nej nedostanu.Mate nejaka skusenosti nebo radu? afty uz nema.