Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
My mame mezi druhým a třetím necelé 3 roky. Jedna kamarádka asi 5 minut
jina kamarádka skoro 7 let. Další kamarádka taky 3 roky, jina 4 roky… ja jsem chtela zase cca 2 roky, jako mame mezi prvním a druhým, ale nešlo to… a ty dva roky mi přijdou lepsi nez 3.
Mam prvni dve po necelych dvou a treti pak 3r od druheho. Kdyby to slo, take bych asi radsi mela treti o neco drive. Ale zle to neni, docela jsou deti banda, holkam je 8 a 13 a uz spolu dovedou i komunikovat
a prostredni je kluk a to je takove zlaticko smerem k obema segram.
Mám tři děti necelé dva roky od sebe.
Vzhledem k tomu, že je jim už 20, 18 a 16, tak můžu konstatovat: přežili jsme
. Jako samozřejmě byl to občas mazec, ale za mě klady převažují nad zápory - vždycky držely pohromadě, pomáhaly si, jsou fakt dobrá parta. Bavily mě jako malé dětičky i jako jako puberťáci a teď už to jsou v podstatě dospělí rozumní mladí lidé. Ani náhodou bych neměnila.
Mezi první a druhou máme 2 roky bez 2 dnů, mezi druhou a třetí 15,5 měsíce. Mezi třetí a čtvrtou 3 a 1/4 roku. Mezi první a čtvrtou 6,5 roku a 2 dny. Rozdíl přes 3 roky už je taková moje horní hranice. Ty menší rozdíly za mě byly úplně v pohodě.
Náročné je to až od doby, kdy druhorozená měla vážný úraz, ze kterého má jako následek těžkou PTSD. No a třetí, před pár dny měla 8. narozeniny, má aktuálně dost drsný postcovidový únavový syndrom. Nebýt takovýchto problémů, tak pohoda.
Nebyl problém ani se 2 dětmi na plenách, ani s tím, že jedno před pár měsíci začalo chodit. Ani s ranním vypravováním 3 dětí do školky (z nichž jen 1 tam zůstalo) apod.
Kluci maji 8 a 10 a třetího kluka jsme zkusili teď po 8letech, takže se teprve uvidí. Prostě jedináček a myslím si, že pohoda 😁 starší už pomůžou a navíc s mladším si to užiju pomaleji. U těch dvou jsem neměla ani čas ![]()
Děti momentálně už 25, 23, 2×21 let. První dvě jsou 18 měsíců od sebe, druhá a dvojčata 24 měsíců. Takže za 3,5 roku 4 děti
. Rozestupy dobrý, ta dvojčata tomu neplánovaně dodala dost dynamiku
. Studují všechni na VŠ, vztahy mají mezi sebou dobré, na Vánoce se už na ně těším
!
U nás mají děti 17 let, 13 let, brzy 9 let, nedávno 7 let.
Mezi jedničkou a dvojkou, a dvojkou a trojkou jsou hezky pravidelné 4 roky. Závěrečná čtyřka je od trojky jen 19 měsíců, a musím říct že jsou dost intenzivní 😁
Všichni dohromady na sebe dokážou dost intenzivně hystericky ječet, ale taky umí být skvělá parta a spolupracovat :smiling_face_with3_hearts:
My máme první 2 děti do dvou let (obě jsou již plnoleté) a 3. se pak narodilo do 4 let od 2., jako ten už dvouletý zajetý režim mě na jednu stranu sváděl, ale na druhou stranu mi z té představy bylo dost špatně
Jako bonus si druhorozená víc sedla s o 4 roky mladší sestrou než s o 2 roky starším bráškou, ale tohle člověk nenaplánuje.
S větším odstupem od 3. pak máme ještě další 3 děti, kdy ty odstupy jsou cca opačně, na závěr je rozestup něco málo přes 2 roky a jen se mi potvrdilo, že nikdo by mě už nepřesvědčil jít do toho tak brzy vědomě, ale tak každá jsme jiné povahy a máme jiné možnosti, pro mne je to moc velká honička a člověk stejně prakticky nestíhá.
Nedávno měl nejmladší 2 roky s já se mohu konečně trochu nadechnout po 4 letech (plus tedy těhotenství s 5.), ano vzniká tak případně opravdu prostor mít další dítko po dvou letech, ale pokračovat v tom zápřahu další cca 2 r? Uáá, ne, díky. Asi to dělá i to, že dokud jdou děti hodně malé, tak mám problém urvat čas pro sebe, nemáme hlídání…a tohle je asi zásadní, kdo tu možnost má, tak ten několikaletý maraton s malými dětmi může ustát, ale já se obávám, že ze mě by se stala nervní troska a to i když děti a rodina jsou moje největší priorita nebo právě proto, ale odpočinek je opravdu důležitý!
Dokážu si i představit mít neomezený počet dětí, ale minimálně 4-6 let od sebe, pak to zvládám(e) dobře ![]()
Mezi 1. synem a dcerou máme 2 roky a 8 měsíců, mezi dcerou a 2. synem máme 2 roky a 8 měsíců ![]()
Prostě to tak vyšlo a nestěžujeme si. Někdy se umí navzájem dost pohádat, jindy se k sobě chovají naprosto úžasně…
Naprosto plánovaně jsme si drželi malý odstup. Nejméně máme 17,5 měsíce. Taková trochu dvojčata - i velikostí se dorostli.
Kluci byli super parťáci do puberty. Pak vylezlo na povrch jejich naprosto rozdílné vše, ale sourozenci jsou stále
a jezdí společně na dovolenou, někdy jdou na akce, atd… Všichni jsou plnoletí a je to fajn ![]()
Pak máme takového jedináčka s vééélkym věkovým rozdílem no a je to jiné ![]()
Jinak já bych chtěla hlavně zdravé děti. Ne že bych si stěžovala, to vůbec ne.
Jen je to někdy pak náročnější a věkový rozdíl paradoxně může i pomoci. ![]()
@Ekosik My jsme taky nikdy neměli nějaké hlídání. Navíc díky specifikaci těch mladších se do toho nikdo ani nehrnul ( a zpětně uznávám, že u nich to tenkrát ani nešlo.) Asi pak hodně záleží na každém. Byla to někdy jízda, rodiče vždy jsou jen 2
a my o těch diagnózách věděli prd ( jsou už plnoletí ), ale dalo se ![]()
Dneska už bych to nedala. Narodil se nám ještě pak náročný Benjamin, který je v podstatě jedináček ( s hodně velký věk rozdílem). Je mu 5 a já jsem ráda, že mám konečně čas se trochu nadechnout.
Možná stárnu, ale jeho ve 2. kopii bych nedala. A zpětně si říkám, že to musela být jízda:)))
A jsem i ráda, že ta větší smečka se osamostatňuje a je to takové už volnější ( tedy když se nás sejde doma 9 volnější to moc není
Ale vdala se nám dcera a tak
Tak hlavně zdraví ![]()
Nemám to tak u svých dětí, ale se sourozenci - já / sestra - 2,5 roku a pak po dalších 12 letech bratr. No ten už vyrůstal spíš jako jedináček.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Maminky, které máte mezi prvními dvěma dětmi kolem 2,5 roku rozdíl a máte ještě třetí dítě…Jaký máte rozdíl mezi druhým a třetím a jste tak spokojené? A pokud ne, měly byste třetí spíš dříve nebo později? Děkuji