Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, mám od sebe prťata 2 roky. Chtěla bych s oběma chodit na nějaké aktivity, jako Yamahu, výtvarku nebo cvičení. Nemůžu ale najít nic, kde by mi toho druhého, co zrovna nebude nic dělat, pohlídali. Loni jsem je brala vzájemně s sebou, jenže dcerce bude rok a v klidu nevydrží, hodně by rušila… A taky bych se chtěla aspoň chvilku věnovat každému zvlášť. Jak jste to řešily?
Ahoj, to je vzdycky problem, ja je mam od sebe 18 mesicu a vybrala jsem misto, kde maji tzv. family classes, coz je kompromis, neni to site na miru urcitemu veku, ale kazdy si tam najde sve. Treba i u vas neco takoveho bude. Jestli ne, tak to zkus navrhnout, urcite by se naslo vic maminek, ktere by to vyuzily. ![]()
Když je mladší rok, tak by starší mohl být už ve školce a tím pádem chodíš po kroužcích jen s mladší, ne? Krom toho kroužky pro 3 leťáky jsou už bez rodičů (kromě Yamahy).
Jinak u nás family classes (ahoj Sáro) znají jen v Sokole, jinak ne. Takže letos asi budu platit hlídání pro nejstaršího a nejmladšího, abych mohla jezdit dál s prostředním na Yamahu ![]()
Mohl by být ve školce, jenže v Praze školka, pro 3-letého, když je maminka nepracující?? Scifi!! Takže to budu muset nějak vykoumat, třeba ty family classes, to je dobrý nápad, až začne malá aspoň chodit..
kuklici píše:
Mohl by být ve školce, jenže v Praze školka, pro 3-letého, když je maminka nepracující?? Scifi!! Takže to budu muset nějak vykoumat, třeba ty family classes, to je dobrý nápad, až začne malá aspoň chodit..
presne - napadlo mne to same. Aneb dejte vedet o skolce, ktera vezme pri tehle kriteriich a skolne nebude stat 10ku mesicne… ![]()
nemusí přece chodit do školky každý den. já dávala starší na 2 dny dopo (což je finančně únosné i v soukr. školce) a v ty jsem si odbyla aktivity s mladší. navíc ve školce měla flétničku, takže další aktivita, přik teré jsem neřešila hlídání. na plavání máme hlídací službu pro sourozence a starší navíc plave sama, tu jen převlíknu do plavek. jediné kam jsem chodila s oběma dětmi naráz bylo cvičení pro rodiče s dětmi. starší už to znala, tak jsem jí jen jistila a věnovala se spíš mladší.
Ahoj, ve Stodůlkách bylo nedávno otevřeno nové centrum Andělky a tam nabízí hlídání dětí ke každému kurzu, jak ke kurzům pro děti (tam právě můžeš využít hlídání sourozence toho dítka, které se kurzu účastní), tak ke kurzům pro maminky. Já teda mám dítě jen jedno, ale ještě mu nejsou dva, takže školka nehrozí, babičky daleko a manžel do večera v práci…takže něco takového vítám, chci totiž chodit na angličtinu a malého mi tam mezitím pohlídají a cena je celkem v pohodě. Koukni na andelky.cz
Diky, koukla jsem na Andělky a přesně tak nějak jsem si to představovala. Sice to nemame zrovna za rohem, ale uvažuju, že aspoň Yamahu a cvičení s dětma zkusím. Uvidíme, každopádně je to dobrý tip.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.