Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte holky,
pomaly zacinam rozmyslat ake hracky budem nasej dcerke kupovat. Ma sice este iba 10tyzdnov, no doma zatial nemame ziadne hracky. Akutat 2 chrastitka a plysovu opicku ![]()
Poradite mi prosim ake hracky kupovat. Ak budem kupovat tak nejake „znackove“ napr. od Fischer Price, alebo nie. Je v tom velky rozdiel?
Nejde mi ani tak o peniazky, len by som asi skor uprednostnila hracky jednoduche, kde dietatko moze zapojit pri hre aj svoju fantaziu
.No na druhej strane nieco na tom asi bude ked sa dnes predavaju ohromne farebne, hracie, spievajuce a este neviem ake hracky. Vyrobcovia urcite vedia preco su tie hracky prave taketo (urcite robia rozne testy-to je aspon moja predstava)
Tak fakt neviem, ake hracky su lepsie
Ked raz dam dietatu hracku ktore „vie vsetko“ tak uz asi tazko nabuduce uputam jeho pozornost obycajnym drevenym konikom, alebo obycajnou babikou z latky, ktora ma namiesto oci 2 gombiky
S tym by sa uz potom asi nehrala. Alebo sa mylim?
Mate tiez nejaky tip na hracku s ktorou sa dietatko vie hrat nejake dlhsie casove obdobie?
Rozmyslam tiez nad leporelami. Kolko takychto kniziek si mam zaobstarat?
A ak ste z Prahy, kde hracky nakupujete?
Vela otazok naraz vsak
no dufam ze mi poradite ![]()
Vopred vdaka za kazdu prispevok.
Ahoj, opravdu hodne otazek. Napisu ti co uspelo u nas. Moji dcerce je ted 6m ale od te doby co hracky zacla vnimat (predavat z ruky do ruky, otacet) tak se nejvic ujala gumova knizka takze ted ma 2 - zabavi ji na dlouho a hlavne kazdy den
Jinak na hrani ma obycejna chrastitka a naky plysaky. Ze vseho si nejvice oblibila tak 2 chras. a 2 plys. takze s temi si hraje nejcasteji. Takze z tech vsech cca 30 ruznych hracek ma nej tech 6 a ty nejcasteji ma v ruce. Sany.
Ahoj Ayrinko,
řekla bych, že na složitosti a ceně hračky až tak nezáleží - náš malý má suverénně nejraději třeba úplně obyčejné zvířátka /ať už plyšové nebo plastové/, které ale mají výrazné oči a usmívají se. To je pro něj nejdůležitější - takže u nás vítězí plastové chrastítko usmívajícího se míšana, které stálo asi 5 korun… Ale doporučuji co nejdříve koupit hrazdičku s hračkami -to už u vás bude za chvíli aktuální, s tím se Ti malá zabaví na chvíli i sama. A taky máme v oblibě různé hračky s šustivými komponentami, mám třeba tři úplně obyčejné látkové ptáky s šustivými křídly /z IKEY/ a to třeba Pavluša hodinu v kuse mačká a šustí a šustí…
Viťka + Pavlík 5m
Ahojky,
já bych poradila nekupovat moc hraček dopředu. Každé dítě je jiné a existují i takové, které většinu hraček prostě bojkotují (mám jedno takové doma). Nejčastěji to řeším tak, že na návštěvě, kde mají taky mimčo zjistím, co Vaška zaujme, a to pak pořídím domů.
A co zabralo u nás? v tom věku 2-4 měsíce to byla asi 2 chrastítka a kolotoč nad postýlku (obdoba hrazdičky). Veškeré plyšové či hadrové hračky byly na nic. Pak přišlo bezhračkové období, kdy suverénně vedly petlahve (úspěch zaznamenaly především velké pětilitrovky, do nichž šly házet různé věci) a reklamní letáky. A asi od 9 měsíců se dostávaly do obliby knížky. Máme jich doma asi 20, ale oblíbené jsou tak 3-4. Pak hračky do vany. Jakékoliv. Hlavně pískací kačeny a kelímky od jogurtů.
Teď je Vaškovi 15 měsíců a hraje si s takovými těmi klasickými kroužky, co se navlékají na tyčku a pak je z toho třeba šašek nebo maják. Nebo taková ta věc (třeba popelnice, nebo kostka či slon) s otvory různých tvarů do nichž se vhazuje přislušná krychle, kroužek či trojúhelník). Začíná si oblibovat lego a dřevěné kostky. Taky figurky zvířat a magnetky na lednici. A to je v podstatě vše. Moc hraček prostě nepotřebuje.
Tak ti přeju hravé dítko, které si alespoň chvilku vydrží hrát samo ![]()
Makýš
Ahoj Ayrinko,
taky zastávám názor,že méně je někdy více.Niki v tomto věku byla fascinovaná svýma ručičkama a ty si prohlížela nonstop,pak chutnávka…Z hraček pak vedly barevní plyšáci,co mají hodně výrazné oči a máme jednoho slona,který je na šňůrku a hraje melodii,to jí moc i uklidňovalo např.když měla řvavku.Doteď u nás frčí a to máme za 16dnů rok.Hrazdička je taky hodně oblíbená a hlavně se naučila ovládat ručičky a když bala starší i sama si pouštěla hracího méďu,co tam byl zavěšen.Chrastítek jsme moc neměli,hned se to okouká a nebaví,ikdyž teď jsou některá taky krásná a vtipná.
Tak to asi vše a naší nejoblíbenější hračkou teď v roce je zadělávací mísa a vařečky nebo časopisy
To řádí a ječí o 106.
Ahoj Naďa a Niki