Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobré ranko/dopoledne všem..
Vím, že tohle téma tu už několikrát bylo, ale nikde jsem nenašla potřebné odpovědi, tak snad nevadí, že jsem založila nové.
Je mi 21 let a už od nějakých 12 trpím na akné v obličeji, záda a dekolt nikdy nic. Vyzkoušela jsem snad úplně všechno, nejrůznější krémy, antibiotika, antikoncepci, světloléčbu, laser, dokonce i Roaccutane
… sem tam se to na chvíli zlepšilo, ale nic, co by mi pomohlo dlouhodobě. Už nějak nevím, co s tím. Přijde mi, že nedělám nic jiného, než že se starám o pleť, pořád musím přemýšlet, co si na sebe napatlat, co sníst a nesníst, ale nic prostě nepomáhá a já se z toho snad opravdu zblázním. Pachtit se s tímhle skoro 10 let, víceméně bez většího zlepšení, to člověku opravdu nepřidá… Když mi nedávno ještě kožařka řekla, že už sama neví, co se mnou, že jsem asi „zázrak přírody“ a její jediná pacientka, u které se jí nedaří tenhle problém vyléčit…
To mi opravdu „pomohlo“.
Nechala jsem si udělat test na hormony a prý jsou v normálu, žádné velké výkyvy tam nejsou. Tak už si opravdu nevím rady, co se sebou… Navíc se mi zdá, že moje doktorky (kožní a obvodní), se kterými jsem se to pokoušela řešit, se s tím už ani moc zaobírat nechtějí
Asi protože mě to neohrožuje na životě, nebo nevím.. ![]()
Jediné, co mi ještě zbývá vyzkoušet, je alergologie. Takže jsem se chtěla zeptat, jestli nemáte někdo zkušenosti s řešením akné na alergologii? Můžou tam zjistit příčinu přímo tohoto problému (pokud za to může nějaký alergen)? Můžu se objednat sama nebo potřebuju doporučení od obvodní dr.?
Případně ještě endokrinologie, řešila to některá z vás tam? Možná si to vymýšlím, ale mám za to, že tam by měli ty hormony zkoumat nějak víc do hloubky, pořád se mi nechce věřit, že je mám „úplně v pohodě“, jak mi bylo řečeno ![]()
Za každou reakci budu ráda ![]()
Ahoj, také jsem vyzkoušela kde co, ale z kosmetiky používám už jen La Roche Posay, ale věci na citlivou pleť a na takové ty ošklivé boláčky nejlíp zabírá Effaclar A. I., na ten nedám dopustit. Jinak bych zkusila spíš i očistu zevnitř, třeba chlorellu, zelený ječmen nebo tak něco. Mně nedělají dobře například oříšky, ale to jsem si vypozorovala sama
Tak to si počkám na odpovědi. Mě se v těhotenství pleť luxusně zlepšila, už jsem se radovala a myslela jsem si, že to je proto, že jsem přestala kouřit a pít, ale bohužel se teď po porodu ukázalo, že to tím teda nebylo:( Vypadám snad ještě hůř než kdy dřív.
Zkoušela jsem samozřejmě už v životě všechno možný i nemožný, ale teď s tím těhotenstvím mě to utvrdilo v tom, že to bude hormonama. Protože při stejný péči a možná ještě horší stravě než jindy, jsem měla pleť bez jediného pupínku. Což skončilo po šestinedělí a nyní po čtyřech měsících jich mám asi milión:(
Ahoj, podle mě bys měla zkusit jiného dermatologa. Nevím, co všechno jsi zkoušela a ne, ale já si na mého nemůžu stěžovat, ten by se pro tebe i roztrhl
A napadla mě otázka - kouříš? To by ti taky nemuselo dělat dobře. Jinak netuším ![]()
@Janikula Taky jsem z té řady několik krémů měla, teď ale používám Normaderm od Vichy, ten zelený na problematickou pleť a je docela fajn. Mně nikdy žádný krém vyloženě nepomohl tak, že bych to mohla celkově vypustit, takže se tak nějak držím toho, který mi neubližuje ![]()
@Luminel Souhlasím, taky si myslím, že to s těmi hormony musí nějak souviset. Proto jsem docela zoufalá z toho, že mi z laboratoře vyšlo, že mám hormony v pořádku :/
@oveckaK O tom už nějakou dobu uvažuju, teď jsem prakticky rok bez dermatologie, řeším si to po svém a je to prakticky stejné, jako když jsem to řešila s dr.
Můžu se zeptat, ke komu chodíš?.. Jo a nekouřím ![]()
Mě se po porodu pleť zhoršila vypadám jak puberťačka
pomáhá mi laserová maska co si občas u kosmetičky nechávám dělat, doma mám pudrový zásyp, občas koupím nějakou masku ale to vše pomáhá jen tak trochu… ![]()
@Twigu Dívám se, že jsi z Prahy, to bys asi k doktorovi na Moravu nejela, co? Chodím k MuDr. Lubomíru Drlíkovi, dělá i mimo ordinaci primáře v šumperské nemocnici
Ještě jsem si vzpomněla, že jsem kdysi slyšela o nějakých bylinkách, buď kapkách nebo čaji, i když tenkrát to kdosi požíval kvůli ekzému a fakt to pomohlo. Jenže už netuším, co to bylo
Nezkoušela jsi třeba i nějakou detoxikaci celého těla? Takové věci jsou dlouhodobějšího rázu, ale v poslední době se hodně lidí navrací k bylinkám
To jsme na tom stejně až na to, že mně je o pár let navíc. Já měla výbornou kožní, ale když na mně vyzkoušela vše co se dalo, stejně jako u Tebe, tak mi řekla, ať si nemyslím, že s akné tam chodí i čtyřicátníci a s nimi to řeší dlouhodobě nízkou dávkou Roaccutanu.
Hormony můžeš mít v pořádku jen jejich receptory jsou citlivější, s tím se ale nic nenadělá. Já teď domažu tubu Differine, který mi nikdy ani nepomáhal
a jdu si hledat dalšího kožního. Jinak já používám micelární vodu od Avene se stejnou filozofií, hlavně něco co neuškodí, když už nepomůže.
@Twigu taky mi trvalo dlouho než jsem si našla to „svoje“. Kožní mi nikdy nijak výrazně nepomohli, naopak třeba po dovolené - žádný stres z práce, lepší strava, víc pohybu v přírodě a na vzduchu, to se mi pleť vždy zlepšila. Také v těhotenství, jak píšou holky. Chce to vyzkoušet, co vyhovuje tobě
Ahoj holky, ja problémy s pletí nemam, az na obcasne akne, ale když me rohodili hormonalne, po operaci stitne zlazy, tak jsem si s tim uzila.
Ale, co má velký vliv na akné je alergie. Takze se nechte na alergii otestovat, vyzjistit co nejvice a resit to. Mohlo by to pomoct.
Jinak držím pesti, at se te mrchy zbavite.
Jinak na akné se me alergolozka ptala jako prvni.Telo se vystavuje alergenů a braní se opary, koutky, ekzemy, akne!!!
Příspěvek upraven 31.07.14 v 12:00
@Twigu já s tím kolem osmnácti měla velké problém a kožařka mi předepsala Zynerit (taková vodička v tubě s polštářkem), kterým jsem si poťupala pupínky a hned zmizely, no asi po třítýdenní léčbě jsem neměla nic, ale tuším, že je to na bázi kortikoidů, takže dlouhodobě to asi problém neřeší - já to používala asi dva roky a pak mi pomohla antikoncepce (tenkrát Diana35).
Bohužel, teď po deseti letech a po porodu, kdy jsem nic nebrala, se mi to zase hrozně zhoršilo, tak mi doktor napsal antikoncepci Mistru, která je na akné, tak uvidím, co to se mnou udělá.
Jinak používám pleťovou vodu Sebium H20 od Biodermy a nemůžu si jí vynachválit a čistící gel na akné od Garniere se zinkem. Myslím, že tyhle dva přípravky mi to drží jakž takž na uzdě, jinak bych vypadala ještě mnohem hůř, ale stejně do práce bez makeupu ani ránu ![]()
@oveckaK Jé, tak to je opravdu trošku z ruky. Ale co, pokud v Praze nenajdu někoho normálního, tak bych si i na ten výlet vyjela
Detoxikaci jsem zatím nezkoušela. Ty máš nějakou vyzkoušenou? ![]()
@benjaminek To je přesně ono, taky jsem to už několikrát slyšela „chodí sem i lidi mnohem starší než Vy, tak si z toho nedělejte hlavu“.. jak asi ![]()
Roaccutane jsem brala, tu nejmenší možnou dávku, asi třičtvrtě roku. Na akné mi pomohl ze všeho asi nejvíc, nedělá se mi toho tolik jako předtím (ale pořád je toho dost a dost). Ale znovu bych do toho nešla, hrozně vysušoval a kdo ví, co způsobil vevnitř ![]()
@Eva Sz Ahoj. Můžu se zeptat, jak s tou alergologií? Stačí se jen objednat nebo potřebuju doporučení? A může se tam chodit kdykoliv nebo, jak mi někdo řekl, se ty testy dělají hlavně na podzim?
Řeknou mi, že jsem třeba alergická přímo na jednu potravinu?.. Vůbec se nevyznám, tak se předem omlouvám za případné hloupé dotazy
a za jejich množství.
@Lin25 Zineryt znám
ten jsem měla snad jako úplně první lék, co mi kdy na akné předepsali. Ale jak už jsem psala, žádné z těch všech možných mazání na mě prostě nezabírá. A když jo, tak se to stejně časem zase zvrtne a je to zpátky.. Antikoncepci jsem brala taky „na akné“, Minervu. No, na akné mi nepomohla, akorát jsem z ní měla jiný problémy, takže hormon. antikoncepci už nechci nikdy ani vidět :/ A přesně, bez make-upu ani ránu..
@Twigu píše:
@oveckaK Jé, tak to je opravdu trošku z ruky. Ale co, pokud v Praze nenajdu někoho normálního, tak bych si i na ten výlet vyjelaDetoxikaci jsem zatím nezkoušela. Ty máš nějakou vyzkoušenou?
![]()
Já osobně ne, ale jedna známá hodně trpěla na různé ekzémy a potom měla od nějaké homeopatičky něco bylinkového. Sice to nebylo levné, ale pomáhalo jí to. A ještě kdysi jeden spolužák něco doporučoval někomu jinému, prý to po nějaké době pomohlo, ale tenkrát jsem se o to vůbec nezajímala. Jen vím, že šlo asi o nějaký bylinkový čaj
Ale opravdu do toho nevidím, možná by nebylo špatné si zajít za nějakou lidovou léčitelkou, jestli by ti něco nedoporučila