Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nazdar holky, tak synek ma ted 10m, a je to fakt nezmar. V:,–(e sa pise o spankovom rezime, ja som ho bohuzial nikdy nedokazala aplikovat, dufala som ze si Jindra urobi rezim sam a pochopi ze sa v noci spinka. Nemame teda nejaku pevnu hodinu kedy ho uspavam (vecsinou az okolo desiatej jedenastej ), zaspi jedine u prsa a ked mu tata cita knizku - ale aj tak sa v noci budi a chce prso, ziadna knizka, a hlavne muzicek moj tvrdo spi
. takze vzdy ked dokojim a jindra zaspi, dame ho do postielky a on je do max.2 hodin zase hore.s tim ze sa zapre rukami a stoji v postielke(opiera sa onu),a hrozne place az kym ho nevytiahnem, nedam k sebe a nedam prso(nemyslim ze je smedny, proste ho chce mat v puse),ja zaspim pri kojeni tiez a tak ho mame takmer nonstop v posteli.a budi sa aj ked je snami, chce prso stale.raz som skusala 5 dni vydrzat a nezobrat ho z postielky, dala som mu ruku a sebe spunty do usi, nech sa vyplace a zaspi.neuverite-plakal nonstop od polnoci do stvrtej rana,nikto sme sa nevyspali.a rano mal total spuchnute oci a mal bobo na rucke jak sebou mlatil z jedovatosti.toto sme vydrzali este 3 dni a on postupne spaval dlhsie.ale nikdy nie celu noc.mne vsak dosla tato metoda drasticka,tak sme sa vratili do starych kolaji a neviem ci ju mam zase zaviest.nemate nejaku ucinnu radu?(dudlik nechceme,a drzat ho za rucku nezabera,pretoze on sa hned postavi).Som zufala,chcem konecne prespat celu noc a hlavne chcem aby to moj maly pochopil..Vopred dakujem za rady.
kelisko to měla kamarádka - bohužel dokud to prso dávala, tak nespala a trvalo to u obou dětí rok a půl.
(má dva kluky)
Jenže oni prostě v noci tak šíleně vyváděli že nevěděla co s nima, tak jim to prso prostě prý dala, no…
já nevim, zkusila bych alespoń ten pevný režim - aspoń uspávat. (nevím jestli už není pozdě).
Já bohužel nejsem člověk, který vydrží jekot dítěte, takže Ti popřeju jen pevné nervy.
Bohužel mám pocit, že z tohoto by vás vyvedla jen ta „drastická“ metoda.
na druhou stranu, situace, kdy jsou rodiče neustále buzeni, je tak trochu drastická pro rodiče.
No ved prave a co si potom vybrat
napr. ja som este studentka, teraz mam skuskove a tak nemozem tu drastarnu aplikovat, inak by som asi nedala ani jednu skusku koli nevyspanosti a stresu. Ale co lutujem, je fakt ze som rezim nezaviedla,ale aj za to moze prehnananmaminkovska laska, proste som mu vyhovela,nech sa sam riadi kedy chce spinkat.a mam tiez strach ze je neskoro.jindra je fakt mazanek a tazko ho zo dna na den ucit uplne inemu rezimu.ach jo ![]()
Aha… tak se zkouškami to je asi drasťárna ještě nepříjemnější…
No, neházej flintu do žita. Třeba se ten režim dá ještě zavést. Chce to ale teda každodennost, ve stejnou hodinu vykoupat, nakrmit, a dát do postýlky (usínají pochopitelně různě, ale důležité je, že tam teda „leží“ - případně stojí, haha
)
Zkus to.
Co se týče spaní v postýlce a v posteli. My jsme měli několik etap! V šestinedělí s náma v posteli, od dvou měsíců v postýlce.
Od devíti měsíců opět s náma v posteli. Od dvou let na samostatné posteli. Od tří let v úplně odděleném pokojíku. Od tří a půl let opět s náma v posteli ![]()
AHOJ,
POKUD MUZETE,NECHTE HO SPAT V POKOJI A JDTE SPAT JINAM..my ted zrovna hajame na zemi v obyvaku na matracich..:-))))))JE TO SNAZSI…A PAK SI HEND PRECTI O epstvillove metode,je to metoda uspavani a JE FUNKCNI!!!!!
![]()
DRZIM PALCE..... ![]()
je to opruz. nám , když už se mrmla budil opravdu velmi často - nekdy i mín než po hodine, tak jsme ho pohladili, vzali za ruku - stejně jako u vás, bez výsledku - dali napít vodu- to občas zabralo- a nebo zvedli , přitulili a zase položili- ale nedala jsem mu každou hodinu napít. to už fakt nemelo smysl. Uklidnil se spíš, když ho z postýlky vzal a pochoval manžel, když cítil mne, tak se prostě sápal po mlíkárně a byl ještě neklidnější -
drstické metody nechat vyřvat- no chabé pokusy byly, třeba nechat plakat pět minut , ale nervy na to nemám, ani mi to nepřijde prodítě uplne dobré. často ale plakal třeba minutu, pak jsem ho pohladila, a on usnul
zprvu jsem mu alespon jednou za noc napít dala, a v ostatních případech to nahradila bud pohlazením, vodou nebo chováním- brzy se intervaly alespon prodloužily- dnes. cca po mesici se nekdy v noci jednou vzbudi, ale nekdy spi celou noc.
no, zlomte vaz, snad neco zabere.
har.
Na začátek pevného režimu není nikdy pozdě. Noční kojení bych nechala. Věř mi, že vím, o čem mluvím.
Vítka jsem kojila do roka a půl 5× za noc. Spal se mnou v posteli a nešlo nekojit. Přítel by nerozdýchal déle plačící dítě. Pak jsem musela na týden k rodičům. Marodila jsem a spát se mnou nemohl. Měla jsem děsný kašel a nespal by nikdo. Tak spal s mamkou a ta mi ho nosila na kojení až v pět ráno.
Chápu, že to chceš nechat až po zkouškách - taky mám zkouškové:-)
Ale - stejně Vám nechodí spát dřív než ve 22h. Taaakže. Pěkně v 19h napapkat, oblíknout, nakojit, pochovat a dát do postýlky. Nějaký rituál by to taky chtělo. Třeba chvíli pobýt u postýlky, zpívat. A pryč
![]()
Sem tam zajít a uklidnit - nebo se o to jen pokusit a zas jít. A vytrvat. Den co den stejně a nepolevit. Nevyndat z postýlky, nakojit nejdřív v těch 23h - tak Ti usne až u něj. Stejně tak usíná doteď. A zbytek po zkouškovém.
Jo, jo. Jonášovi lezou zuby a zatímco v 5ti měsících prospal noc, teď vstává každou chvilku. Ale dřív než v 1h bych mu stejně kojit nedala. Uklidním ho v postýlce a jdu pryč. Po zkouškovém:-) to taky posunu. Aspoň na 3h ranní. Teď nemám sílu. nebo spíš jí nechci plýtvat:-)
Takže pevným nervům zdar. Jo a fakt není nikdy pozdě. Starší syn měl pevný režim aspoň na to usínání. Pak jsme byli v nemocnici a režim byl - hádej kde a museli jsme ho nastolit znovu. A ve dvou letech měsíc marodil. Průjem za průjmem, zvracel. Nic nejedl. Začal se plně kojit. Kojil se ve dne v noci. Hubnul a hubnul. Ale jen se kojil. A zas bylo po režimu a zas se musel nastolit a úplně stejně. Šup na to. Čím dřív, tím dřív bude líp spát.
No FARSKA, otej metode nemozem nidke nic najst, neni to ta vyplakavacia metoda,ze zanim chodis vzdy po pra minutach a predlzujes to?pretoze tu sme uz skusili, nezbera, jindra vtej postielke vzdy stoji a tak sa zaspat neda
zas by bol cely otlceny.a spat inde tez nemozeme lebo mame 1+1 a kuchyna neni tak extra velka.
HARPYJE,PATRISEK : sa mate, nakoniec sa vam to podarilo.ale ja uz som asi skusila vsetko, drastarny aj mirnejsi veci:).jedna vec by mozno zabrala ale to nemozem po muzovi chcet.fakt ze ked ho uspava on a prebudi sa knemu v noci on a da mu ruku pochopi ze je tam tata a ten prsa nema:-) tak ho uz par krat uspal,aj ked dost dlho plakal az sa zmieril ze prsko nebude. lenze moj muz robi v lese, kazde rano vstava o sestej a dojde tak zniceny ze ma srasne tvrdy spanok a uz ho to proste ani nezobudi ked place.obcas ked som zufala ho pomykam a zobudim,nech mu nachvilku da ruku.lenze on aj pri tom placi zaspi a uz snim nepohnem:).takze zas nastupi maminka s prsom.keby som aspon nebola tak vyzdimana, mi to kojenie asi nevadi!aj tak mu cez den davam casto a cez den zaspi tiez len pri nom..ale ta noc, proste by som tak moc chcela spat a moct sa rozvalit,a spaaat.lenze my sa tlacime, navyse furt sa premiestnujem aby som nelezala len na jednom boku.a rano nas budi synacek tim ze nam placa po hlave a plazi sa po nas
ale asi to chce nejaky rezim.musim to nejak vymyslet..
ALADINA - diky za navrh rezimu:). pozdava sa mi, vracat sa za nim ale proste ho v tej postielke nechat.ale to chce opet nervy, ktore neviem ci o skuskovom budem mat,tak to mozno posunem a za tri tyzden zacnem:).Este ale vymyslet jak po tom prvom polnocnom kojeni nezaspat a presunut ho tam. najlepsie by bolo keby to prso proste nechcel, uz len preto ze pri nom nezaspal.lenze to je tazke, je zavislak.cez den sa zamnou doplazi a vyhrnie mi tricko a saje.ale skusim aspon maly krok vpred- nech pri prsi nezaspava - ale co potom cez den?ked on pri nom zaspava aj cez den.zas nechcem mat doma hnusne podrazdene urevane ditko,len preto ze chce spat nevie ako na to bez prsa. Boze materstvo ne tak krasne, ale tiez to neni prechadzka ruzovou zahradou..