Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
máme takový problém s dcerou (20 měs.). Asi před 3 měsíci poprvé přelezla večer přes šprušle postýlky (pochopitelně měla matraci na nejnižší poloze) a vyskočila, protože nechtěla večer spát a my jsme ji nechtěli vzít zpátky do obýváku. To se strefila mezi svou a naši postel, takže se spíš lekla než uhodila - přelézala přes čelo postýlky. Koupili jsme o něco větší postýlku s pevným čelem a vytahovacími šprušlemi (úplně normální postel se nám do ložnice nevejde), ale i když má ty šprušle venku, stejně se snaží přelézt horem - párkrát jsme ji chytli, když už visela nahoře. Teď už tedy neleze přes čelo postele (to nejde), ale naučila se to přes bok.
Teď jsme u babičky a hned 2. den vyskočila z postýlky zase, tentokrát se rozplácla na podlaze, takže jsme se pořádně lekli taky, jestli si nemohla ublížit. Naštěstí to dobře dopadlo. Teď spí tady u babičky na velké posteli (spodním patře palandy), ke které má přistrčenou malou postýlku, aby nevypadla (hrozně celou noc cestuje).
Ale co s tím dál? Je jasné, že dřív nebo později doma zase vyskočí. Když jí vyndám šprušlíky a ona si na to zvykne, nedostanu ji večer do postele asi už vůbec (tady u babičky už zvlčila tak, že chodí spát v půl desáté místo osmi, prostě proto, že z velké postele se snadněji dostane, a jak se jí nedaří vylézt, příšerně vyvádí). Nebo jí máme pod postýlkou udělat „doskočiště“, aby aspoň padala do měkkého? Pokud máte doma něco podobného, poraďte!
......to máte pěknou skokanku..
Ale zasmála jsem se,protože jsem si vzpoměla co vyprávěla tchýně,že dělal můj manžel jako malý přesně to samé…A taky mu dělali jak říkáš „doskočiště“ s peřin a polštářů…tak zkus,bude alespon padat do měkkého
Ahoj.
Taky pěknej blázinec
![]()
Já bych taky udělala „doskočiště“ a vyčkala do doby, než bude schopná spát ve velké posteli. Náš mladej taky z velké postele zdrhá, tak je v malé, ale naštěstí zatím nepřelézá.
A mmch… když šla do velké postele holka, tak neměla vedle postele doskočiště, ale dopadliště ![]()
Zorka
Nám vylezl Jája z postýlky jednou … víckrát už jsem mu nedala příležitost. Normálně jsem oddělala celou postranici postýlky, takže měl šprucle jen u zdi a samo že čela )postýlka pohromadě držela takže no problem). Taky jsem myslela že pak nebude spát .. ale stejně jsem mu večer četla, a pak jsem ho naučila že tam bude sám (měl otevřené dveře a světlo na chodbičce) a když zavolá že přijdu. A naučil se to v pohodě. (sranda byla když jsem vyhrožovala že na něj vezmu vařečku když vyleze a pak volal že chce kakat a já tak pojď a on - já nemůžu.Proč? Já dostanu vařečkou
) Samotný začal usínat kolem 2 roku protože pak dostal velkou postel …
Jinak tvoje malá je teda dobrej kaskadér … by´t jsem jinak celkem klidná v mnoha případech, na tohle bych nervy neměla ![]()
Já bych ji dala spát do normální postele nebo bych zrušila jednu postranici postýlky jak už někdo psal. 20 měsíční holčička už není miminko ![]()
Malá spí se mnou v posteli jé co bych dala za to kdyby spala normálně v postýlce
ale to je o něčem jiném ![]()
Ahoj
V tomhle věku už dětičky spali v normální posteli.Pod postelí s mladším prckem byla (a ještě je) matrace,aby padali do měkkého.
Kolikrát jsme našli dítko spát dole. ![]()
Teď už sice nepadá,ale dobře se na tom sedí a hraje,tak jsme ji prostě nezrušili.Nejmladšímu to taky tak uděláme.Ale až za cca 5 měsíců.
Přeju šťastný nový rok.
Zrušit úplně postranici se bojím, ona je malá děsná cestovatelka, v noci snad tu postel prolézá tam a zpátky, byla by na zemi pokaždé. Ona většinou usne sama v postýlce a je to dobrý, ale jednou z čas ji to chytne, vyvádí a vyskakuje. A tady u babičky asi pochopila, že babi a děda jsou měkčí než my s tátou a že ji vyndají, když bude hodně ječet a vyvádět, zvlášť po tom vyskočení, takže dělá scénu každý večer.
Asi jí ale vyndám ty šprušle, až přijedeme domů. Lepší než to skákání - ale uvidíme, jak to půjde. Možná se to bez doskočiště nebejde.