Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Milí uživatelé,
redakci iDnes.cz by zajímal Váš názor na trend tzv. aktivního otcovství.
V současnosti se tradiční fungování rodiny začíná měnit. Zatímco v minulosti byli muži především živitelé a hlavy rodiny, v dnešní době se otcové mnohem více aktivně zapojují do výchovy a péče o své ratolesti. Jaký je Váš názor na fenomén aktivního otcovství?
Rádi bychom znali Váš názor na tři témata:
Zajímají nás samozřejmě i názory otců a budoucích tatínků. ![]()
Těšíme se na Vaše odpovědi!
@admin píše:
- Výchova a domácnost: Měl by muž pomáhat s výchovou a domácností, nebo se jedná výhradně o doménu ženy?
Myslím si, že i tatínci by se měli starat o děti i domácnost. Chápu, že né každý tatínek bude dobrý kuchař (i když mám z okolí pocit, že tatínků u plotny přibývá). Nicméně takové vysávání či umývání oken by muž mohl zvládnout ![]()
Nelíbí se mi názor, že matka se má 24/7 dní v týdnu starat o dítě. Naopak, tatínek přicházející z práce by jí měl ulehčit.
Znám z okolí i extrémy, kdy maminka musí tahat dítě všude sebou a nakonec s ním být v určitý čas doma, aby ho tatínek vidět (udělal mu papa) a pak šel do hospody. Takto bych žít nemohla. Minimálně jendou za čas snad tatínek může zafungovat. Mám za to, že dítě je obou rodičů a tak se v péči o něj mají střídat.
Nicméně rodičovská dovolená asi zůstane doménou žen.
Otec u porodu je dnes už celkem běžná věc. Připadá mi super, že na předporodní kurzy chodí v hojné míře právě páry, nikoli jen ženy, takže se i muži hodně dozvědí.
Pár mužů, co byli na rodičovské znám. Nevím, proč by to měla být jen záležitost žen.
Muž by neměl v domácnosti „pomáhat“, ale prostě se svým dílem na chodu domácnosti a výchově podílet. Rozhodně tedy tam, kde jsou zaměstnaní oba partneři. Pokud je žena v domácnosti, je pochopitelné, že se o ni stará. Ale když pracuje, nemělo by se od ní chtít, aby jako superžena zvládla zaměstnání a pak se ještě o všechny doma postarala, zatímco oni budou odpočívat.
My jsme doma zkoušeli různé modely, aby práce v domácnosti byla vyrovnaná, ale asi se to nikdy nedá udělat přesně napůl, nebo se nějak dopočítat, co je vlastně půlka. Když jsem finišovala v práci s nějakými projekty, tak skoro všechno spadlo na partnera, ale to bylo jen jeden měsíc.
Otec u porodu je v dnešní době naprostý standart a já s tím souhlasím. Přítel byl u porodu obou synů. Momentálně je na RD a zvládá vše s výjimkou žehlení a mytí oken. Nevidím jediný důvod proč ho nezapojit do péče o děti a domácnost
I když mě to chvilkamam mrzí, tak jsem ráda, že se nám prohodili role, tatínek si vyzkouší, vo je to pendlovat 24 hodin 7 dni v týdnu a já si v práci odpocinu :mrgreen;
@admin
1. dnes už jhe to běžná věc. můj muž byl u obou porodů, ale rozhodnutí bylo na něm. jen jsem mu vždy řekla, že budu ráda, když tam bude, ale nenutím ho a případnou nepřítomnost mu vyčítat nebudu
2. proč ne? můj otec byl na RD s nejmladší sestrou, protože mami si našla o dost lépe placenou práci a tak si role prohodily. Osobně bych to asi nechtěla, i když pokud by tam byl velký finanční rozdíl a manželův příjem by nestačil, tak bych to oželela a do práce šla
3. záleží na tom… můj muž třeba jezdí 6:30-18 (někdy i 19) do práce, pak jede na barák nebo sice domů, ale i tady je potřeba dělat spoustu věcí. Doma nebo s dětmi pomáhá minimálně, ale zase se stará o spoustu jiných věcí, o které já bych se starala těžko - dělá dříví, opravuje jak náš dům, tak tento dům, kde nyní bydlíme, opravuje auta.. plus má samozřejmě fyzicky náročnou práci. přišlo by mi sprosté po něm ještě chtít, aby myl nádobí, luxoval, pral atd… děti nehlídá, i když přiznávám, na tom by zamakat mohl… ale nic není perfektní.
na druhou stranu muž, co dělá na směny a pak přijde domů a usadí se před TV/PC, ten by zase pomáhat měl
Otec u porodu: Starší generace v naší rodině to nechápe. Já osobně bych to nechala na otci dítěte. Mě by to bylo pravděpodobně jedno, zda tam bude nebo ne.
Otec na rodičovské: U nás snad proběhne u druhého dítěte otcovská dovolená. Je to v plánu od počátku rozhovorů o dětech.
Výchova a domácnost: Manžel se podílí rád. Velmi dobře vaří. Automaticky skládá prádlo, vynáší koš, třídí odpad. Kdykoli ho požádám o cokoli, vyhoví mi. Se synem si hraje po práci velmi rád.
U porodu přítel byl, chtěl. Nenutila bych ho, sama jsem na začátku těhu dooost váhala, měla strach z toho co mě čeká a že by mě u toho měl ještě „pozorovat“
navíc když vyhrožoval, že si to bude fotit
nakonec to měl jen tak tak, že to stihnul, focení se nekonalo a já byla ráda, že tam je ![]()
rodičák je každého věc. Známý to tak měli, že se staral on a ona vydělávala.. Ale tam šlo o peníze.. já osobně bych nechtěla, mrzelo by mě, že si dítě „neužiju“.. navíc u kojených dětí to stejně ani nejde od narození.. tak proč to měnit ![]()
a vychovávají snad oba, ne? je to dítě obou, musí se oba podílet na výchově
nelíbí se mi, a doma jsem to zažila, když jeden chce být ten hodnej a dětem nechce zakazovat, tak to nechává na tom druhým.. - chtěla jsem psa, táta psa nechtěl, mamče zakázal aby mi ho dovolila
a pak mi řekl, že on by psa klidně bral, ale musím se zeptat mamči… mamča zakázala.. - a ta domácnost.. no, pokud chlap bude dělat 12ky a těžkou fyzickou práci, tak po něm nebudu chtít po návratu domů, aby šůroval celý byt/barák… jinak jsem pro, ať pomáhají ![]()
@admin Muž u porodu byl, byl a opět bude na rodičovské dovolene, na výchově se podílí, o domácnost se stará. Cítíme se spokojeni.
Otec u porodu: Běžná věc nebo nadstandard? Projevil vás partner sám zájem o přítomnost u porodu?
V dnešní době se většina otců u porodu snaží být, ale popravdě nechala bych to na nich a do ničeho netlačila. Můj manžel byl u dvou porodů (třetí nestihl). U prvního byl, protože měl pocit, že to tak má být (všichni kolem přece byli, tak půjde taky - já na něj opravdu netlačila) a podle toho to vypadalo, příliš mi to nepomáhalo a ani jako psychická podpora. U druhého už byl skutečně proto, že sám chtěl a porod jsme si oba v dobrém užili. Velmi mi pomohl a podržel mě. Třetí porod byl překotný a jelikož mě do porodnice nevezl on, tak to nestihl (a přežili jsme to v pohodě oba
).
Otec na rodičovské: Souhlasíte s názorem, že je rodičovská dovolená určená výhradně pro ženy? Znáte ve svém okolí muže, který pobírá rodičovskou dovolenou?
Co se týče rodičovské dovolené, nechala bych to na svobodné volbě daného páru. Nelíbí se mi zahraniční model, kde si kladou podmínky kdo a kdy má být s dětmi doma. Znám ale muže na rodičovské a dokonce znám páry, které se u dětí prostřídaly (nějakou dobu matka a nějakou dobu otec). Velmi si to pochvalovali, ale toto vše je o životním stylu a nejspíš i o tom, kolik kdo vydělává (nutit jít na rodičák otce, který živí rodinu, zatímco matka má minimální mzdu, je prostě nesmysl).
Výchova a domácnost: Měl by muž pomáhat s výchovou a domácností, nebo se jedná výhradně o doménu ženy?
Z mého pohledu by bylo fajn, kdyby se obojího účastnili oba. Bohužel spousta mužů si doteď myslí, že domácnost se jich netýká (toho mého nevyjímaje). Co se týče výchovy, tak je důležité, aby byla jednotná, což je občas trošku problém, když má ten, kdo je doma s dětmi, zažité určité rituály a ten druhý je nějakým způsobem narušuje ve snaze vychovávat, protože má pocit, že ten druhý to dělá špatně
Jinak ten druhý element je u výchovy potřeba, už jen proto, že mají na svět každý trošku jiný náhled, což děti obohacuje.
Znáte ve svém okolí muže, který pobírá rodičovskou dovolenou? Ne.