Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Neli114 píše:
OK takže akvárium ve tvaru koule je vyloučené. Koupím tedy hranaté. Našla jsem si hranaté 6l a 12l. Chci mít tak max.5 rybek. Stačí to 6l nebo mám radši koupit 12l? A potom filtrace. Vůbec nevím jakou mám koupit. Někdo mi říkal že když je malé akvárko není potřeba filtrace, je to pravda? A mám koupit samičky nebo samce? Potom ještě jaký druh rybek? Slyšela jsem něco o neonkách. Můžete mi přiblížit péči o ně?
To neporadím. Já měla 60 l a bylo tak akorát. S malými je mnohem, mnohem víc práce, kazí se v nich voda. 6 l si ani neumím představit…neonky jsou nenáročné, ale hejnove ryby. Ty tak od těch 30 l výš, tipla bych si, potřebují žít v hejnu.
@Elenloth píše:
@Bandii Protože pro zverimex je to jen kšeft a lidi to chtějí, protože vidí v pohádkách zlatou rybku v kouli.
Stejně tak se stále prodávají chodítka a „visítka“, která jsou špatná pro děti, hnusné umělé jídlo, které nás otráví a podobně.
Dobrý příklad s těmi dětmi. Na trhu je spoustu věcí co jsou pro děti vysloveně škodlivé- příkrmy se solí, chodítka, medvidkový chipsy, neanatomicke klokanky…a to jde o lidi, ne o rybičky;)
@Elenloth píše:
@Neli114 Kup si strašilky, nebo pavouka.
Jestli to pořád odmítáš pochopit, vem doma největší zavařovačku, kterou máš, nalej ji plnou vody a po 14 dnech sem napiš, jak ta voda vypadá.
V akvaristice platí, že čím menší akvárium, tím víc práce. A ono to prostě opravdu platí. Nejmenší akvárium, které jsem úspěšně provozovala mělo 30 litrů. Filtr, vzduchování, osvětlení, topítko. Údržba každý týden, bylo s tím pořád něco, než se to tak nějak zajelo. Více starostí, než radosti.
Ale bohužel to prostě nikdo nechce slyšet, všichni zblblí z televize nebo ze zverimexu, kde chtějí prodat drahé mini sety, protože je to teď moderní. A ryba přece stojí pár korun, že.
Děkuji za odpověď. Myslela jsem si ze malé akvárium nebude náročné na údržbu. Ale naopak je. Postupem času si asi koupím větší akvárium, rybky budou spokojenější. Teď jsem chtěla malé, ale už nechci.Jak jsem psala nic o rybkách nevím.
@Neli114
rozumné řešení. Do tý doby trošku si o tom přečíst. Dnes je naštěstí doba, kdy je informací dost, než když jsme začínali my. Tady je toho nejvíce. https://rybicky.net/clanky/
@Neli114 píše:
Děkuji za odpověď. Myslela jsem si ze malé akvárium nebude náročné na údržbu. Ale naopak je. Postupem času si asi koupím větší akvárium, rybky budou spokojenější. Teď jsem chtěla malé, ale už nechci.Jak jsem psala nic o rybkách nevím.
Přesně tak. Je to velice náročné a mnohem častěji to přinese zklamání a vyhozené peníze, než radost.
Pokud bys to někdy přehodnotila, tak vřele doporučuju začít s 60 litry. Je to velikost akorát pro začátečníka, je třeba se toho nebát. Ze začátku je to víc peněz i práce, ale když se to nepodcení, tak potom už jen oškrábat sklo a vyměnit kýbl až dva vody každý týden při odkalování. A v 60 l už se dají chovat hezké druhy rybiček.
Nebo si koupit těch 6 l a s vodou měnit každý týden i rybičku
(neukamenujte mne
)
Dobrý den, mám dotaz dnes jsem přišel z práce domů a mému sumečkovi chybí tykadla. Je to normální jev že mu odpadávají stářím nebo mu je spíše někdo okousal? Teď je chudák zmatený a bloudí po akváriu ![]()
Děkuji za odpovědi
@Bandii Protože pro zverimex je to jen kšeft a lidi to chtějí, protože vidí v pohádkách zlatou rybku v kouli.
Stejně tak se stále prodávají chodítka a „visítka“, která jsou špatná pro děti, hnusné umělé jídlo, které nás otráví a podobně.