Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj
Mám takový dotaz. Chci si pořídit akvarijní rybičky. Ale nechci mít žádný obří akvárko, naopak nějaké malé. A v něm dvě a více rybiček. Přemýšlela jsem o koupi 5,5 litrového akvária i menšího. Kdybych se přece jenom rozhodla to akvárko koupit, kolik v něm můžu mít maximálně rybiček? Jaké doplňky do akvária? Jaké rybičky vybrat?
Nikdy jsem rybicky neměla a budu ráda když mi poradíte.
Příspěvek upraven 21.09.17 v 13:06
Jé, tak to si počkám na zkušenosti, chci přesně neco takového pořídit jako dárek. Bez nutnosti filtrů a nevím čeho všeho.. Prostě tak jak to bývá v kreslených pohádkách
akvária buclatá se dvěma zlatými rybkami ![]()
Obecně se nedoporučují akvária typu koule, ale obdélníkové. v koulích rybičky blbnou. 5 rybiček na 5,5 litru je moc, asi by dlouho nevydržely. Zkuste nějaké stránky pro akvaristy, určitě tam mají spoustu rad pro začátečníky.
@Neli114 Mám jednu radu. Zapomeň na to. To, že rybička žije, neřve a nekňučí, neznamená, že netrpí.
Tohle je fakt strašná blbost. To je normální týrání zvířat, ale rybičky bohužel nemají tak roztomilé čumáčky jako koťátka.
![]()
@Neli114
Najdi si server rybičky net. Tam najdeš všechny odpovědi. Buď se zaregistruj a zeptej se ve foru anebo v sekci začínáme s akvaristikou.
@smudlinky píše:
Obecně se nedoporučují akvária typu koule, ale obdélníkové. v koulích rybičky blbnou. 5 rybiček na 5,5 litru je moc, asi by dlouho nevydržely. Zkuste nějaké stránky pro akvaristy, určitě tam mají spoustu rad pro začátečníky.
Teď jsem se to taky dočetla na nějaké stránce. Takže bych pořídila nějaké hranaté.
Předně, skleněná koule není akvárko! To, že tam lidé cpou ryby z toho to avárko nedělá… Nelze tam, kvůli vypouklým stěnám ani umístit filtraci. Na jednu betu OK. Pro jiné druhy ryb, které nemají přídavný dýchací orgán a potřebují kyslík rozpuštěný ve vodě, je to naprosto nevhodné. Na živorodky počítejte cca až 3 L na jednu rybu. Na malinké rybky kladoucí jikry (neonka) stačí i cca 1 L vody/1 kus.
@orchidea2016 Ani beta nebude v pidimini akvárku zrovna spokojená. Ona chce místo akvária zavařovačku. To jí tam tam ta voda shnije ryby neryby. Navíc většina živorodek a neonky jsou hejnové ryby, ty se do 5l akvária nevejdou.
@Bandii píše:Škoda, že se tam nedají zavřít lidi, třeba by to pochopili aniž by jim to musel někdo říkat.
Proč blbnou v kulatym akváriuto jsem ještě neslyšela
@Bandii píše:
Proč blbnou v kulatym akváriuto jsem ještě neslyšela
Protože se jim tam šíleným způsobem lomí světlo. Nemaji žádnou zadní stěnu, žádný ukryt…Prosím zakladatelkou pokud chceš chovat rybičky v malém, kup si menší hranaté akvárko, dej tam zadní stěnu, rostlinky, dno, filtraci, světlo a několik živorodek. Není to náročné, je to mnohem hezčí než koule a hlavně koule je mučení zvířat:(
OK takže akvárium ve tvaru koule je vyloučené. Koupím tedy hranaté. Našla jsem si hranaté 6l a 12l. Chci mít tak max.5 rybek. Stačí to 6l nebo mám radši koupit 12l? A potom filtrace. Vůbec nevím jakou mám koupit. Někdo mi říkal že když je malé akvárko není potřeba filtrace, je to pravda? A mám koupit samičky nebo samce? Potom ještě jaký druh rybek? Slyšela jsem něco o neonkách. Můžete mi přiblížit péči o ně?
@Neli114 i ryba potřebuje prostor..Jinak zahyne.
To co uvadis ty je akvárium pro jednu neonku.
@Elenloth @Rezii díky za objasnění
ale proč se v tom případě ve zvrrimexu normálně prodávají ta akvária ve tvaru koule, pokud je to pro ty rybky tak špatné ![]()
@Neli114 Kup si strašilky, nebo pavouka.
Jestli to pořád odmítáš pochopit, vem doma největší zavařovačku, kterou máš, nalej ji plnou vody a po 14 dnech sem napiš, jak ta voda vypadá.
V akvaristice platí, že čím menší akvárium, tím víc práce. A ono to prostě opravdu platí. Nejmenší akvárium, které jsem úspěšně provozovala mělo 30 litrů. Filtr, vzduchování, osvětlení, topítko. Údržba každý týden, bylo s tím pořád něco, než se to tak nějak zajelo. Více starostí, než radosti.
Ale bohužel to prostě nikdo nechce slyšet, všichni zblblí z televize nebo ze zverimexu, kde chtějí prodat drahé mini sety, protože je to teď moderní. A ryba přece stojí pár korun, že. ![]()