Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dneska jsme naši fenku (Yorkshire,9let) museli rychle odvézt k veterináři po tom, co prodělala nějaký záchvat, o kterém mám bylo řečeno, že to byla mrtvička, nebo epilepsie. Oba naši psi jsou domácí, tak je bereme často ven vykonávat jejich potřebu, nicméně sem položila fenku na zem a ona po malé chvilce upadla a už nevstala. Ihned jsem ji zvedla, ale byla jako hadrová panenka a nedýchala. V tomhle stavu byla asi necelých 5 minut, kdy jsme se okamžitě sebrali a jeli k veterináři. Pes nereagoval na žádný podmět a protáčeli se jí oči. já musela řídit, ale mamka, která ji držela, tvrdila, že byla úplně studená. Dovezli jsme ji na vet. kliniku v Čáslavi, ale měli zavřeno, na zvonění nereagovali a na mobilu jen záznamník. Co nejrychleji jsme dojeli do Žlebů na vet. kliniku. Tam nám řekli, že mi nemůžeme poznat zda-li měla mrtvičku, nebo ep. záchvat. Dali jí něco na uklidnění a poslal nás domů. Máte někdo zkušenosti s těmito záchvaty nebo mrtvičkou u psa? a můžou se tyto stavy opakovat?
Moje fena prodelala mrtvici, dostala leky.. nicmene kvuli te mrtvici mela stale epilepticke zachvaty, zila jeste rok, ale pak se zachvaty stupnovaly a pri jednom umrela. S pomoci leku muze pes jeste nejakou dobu zit
@Nikky121 Máme zkušenost bohužel s obojím u naší bíglice. Epilepsii má kompenzovanou léky, takže měla záchvat jen asi 2× (po tom prvním ještě měla celý den mnoho menších, že vždycky upadla), než se vychytalo dávkování. Po mrtvičce dostala pár injekcí a byla v pohodě. Ještě chvíli nosila hlavu na stranu, ale pak se jí to srovnalo. Tu měla taky teda víckrát asi, ale bez následků. Teď je jí 15 a skoro půl roku a je v pohodě. Takže opakovat se může obojí, na epilepsii by měla brát léky. Ale dá se s tím žít.
Edit po předchozím komentáři: pořadí bylo opačné, takže také mohla mít epilepsii až na základě té mrtvičky, kdo ví. Ale bylo to po letech.
Podobny stav mela nase Jorksirecka (8 let), ale byla vicemene z odberu krve prokazana kriticka hladina cukru v krvi (cca 16 hodin nejedla), v dusledku soku mela tamtez nizkou teplotu s naslednym upadnuti na zem s krecemi. Byla hospitalizovana 3 dny ve veterinarni nemocnici v Praze, kam jsme ji prevezli. Mrtvicka ci epilepsie se da prokazat magnetickou rezonanci v celkove narkoze, ovsem ceny tohoto vysetreni a nasledneho popisu vysledku se v Praze pohybuji okolo 15 tisic. Od te doby, co nasi fenecku krmime kazdych 4-5 hodin, se tento stav DIKY BOHU neopakoval. Nasi psi holcicku mame jako detatko, dychali bychom za ni, proto jsme byli pripraveni (v pripade dalsiho krec. zachvatu) podstoupit vyse zminenou MR, ktera nastesti jiz nebyla nutna. Dle vice veterinaru slo pravdepodobne o hypoglykemicky sok. Na hypoglykemii jsou hakliva prevazne toy plemena. Drzim pesti
a rozhodne bych nechala pejska kompletne dovysetrit.
Moc děkuju za odezvu uvidíme až se probere zatím i chodím kontrolovat skoro každých 5 minut (nervy pracujou) říkali nám, že může klidně přespat zbytek dne i noc ale i tak si musím jít zkontrolovat jesli dýchá ![]()
Předem podotýkám, že nejsem veterinář.
Mám psa s epilepsií. To, co popisuješ, se určitě nepodobá ep. záchvatu typu mé fenky a obecně bych to netipla na epilepsii, ale těžko laicky na dálku soudit… Rozhodně při záchvatu není má fenka jako hadrová panenka, naopak tělo je ve velmi silné křeči, to je pro ep. typické. Také rozhodně není studená, naopak teplota při záchvatech citelně stoupne.
Epileptické záchvaty mohou být pouze ojedinělé, zpravidla ale epilepsie vyžaduje trvalou medikaci a záchvaty se opakují (intervaly jsou velmi individuální.
Mrtvička se zpravidla vyskytne jednou nebo jen dvakrát, třikrát a s delším intervalem.
Oba dva stavy mohou bezprostředně ohrožovat život již při záchvatu, co se týče trvalých následků, jako horší vnímám riziko u mrtvičky.
@žebýrko teď už je v pořádku, snaží se jíst (je už seniorka tak jí to moc nejde) a s pohybem také problém nemá
takže snad už to bude v pořádku
@Nikky121 to je dobre
uvarte ji neco dobreho, co ma rada a pochutna si na tom.. ![]()