Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Bablu píše:
Dobrý den. Chtela jsem se zeptat, jelikož hledám na netu a tam jsem odpověď nenašla, jdu sem. Byla jsem na alergologii a tam mi byli zjištěné potravinové alergie, testy byly dělané kožní, ale krev nebral tak jsem si na požádání nechala udělat u svého doktora a tam to vyšlo negativně, jak je to možné že kožní jsou pozitivní a z krve negativní, které tedy platí? Mam v tom guláš a lékaři se ani nedokázali vyjádřit. Co myslíte? Děkuji
platí konkrétní reakce na jídlo. Ne jen výsledky krve.
Já měla na kožních testech lehce pozitivní vše. Mám velmi citlivou kůži. Tak mi udělala doktorka krevní testy a tam se potvrdily jen některé alergie.
@Bablu píše:
@vokishka Ano samozřejmě, ale nejde mi dohlavy dva odlišné výsledky
tak testy přes kůži jsou spíš reakce kůže zvenku. Krev bude přesnější
@Bablu píše:
@Aspera @vokishka No a jakými se mám tedy řídit? Nevím jestli držet dietu nebo ne?
vyzkoušej si to. Po jednom ty potraviny, co ti vyšly. Pokud ti po nich nic nebude, není problém je jíst.
@vokishka no to bude těžké, mám to na mléko, vejce a pšenici a tahle kombinace je ve všem najednou
@Bablu píše:
@vokishka no to bude těžké, mám to na mléko, vejce a pšenici a tahle kombinace je ve všem najednou
tak co chceš slyšet? A rozhodně to není ve všem najednou, dcera měla bezmléčnou a bezlepkovou, v pohodě to šlo s vajíčkem, holt si budeš vařit doma, péct na chvíli pečivo sama. Zrovna když vynecháš jen pšenici, tak je hromada bezlepkových věcí, ve kterých je to ostatní, takže to můžeš vyzkoušet.
@vokishka No chtěla jsem hlavně slyšet které testy jsou přesnější, sestřička u Dr. říkala, že mám držet dietu, že pak se mi ta alergie bude horšit, toho se bojím. Nějaka alergie opravdu bude, mám problémy, ale ty testy mě zmátly
Mně to doktorka vysvětlovala tak, že ty kožní testy se dělají na jiné protilátky než ty z krve. Těch z krve navíc můžou udělat mnohem víc a ještě zjistí sílu alergie. Není to o tom, že test z kůže nebo krve není přesný. Reakci tam máš, ale ty musíš vědět, jestli máš alergii na jídlo, jestli když to sníš, máš nějaké projevy. Kolikrát člověku vyjdou protilátky, že alergii má a nic alergen mu nic nedělá. Taky mi říkala doktorka, že může mít člověk alergickou reakci, i když se to v krevních testech neobjeví.
Ty bys v první řadě měla začít nějakou eliminační dietou, ty věci, co ti vyšly pozitivní úplně vynechat z jídelníčku a za nějakou dobu po jednom zkoušet, jestli to sneseš, nebo ne. Případně můžeš mít křížovou alergii (máš reakci, když se setkáš s dvěma nebo více alergeny najednou, jen jeden ale nevadí), což je vůbec lahůdka.
@Jeseterka šla jsem na testy skrz průjmy, nevolnostmi, hlavně večer. Tam mi vyšli právě mléko, vejce, pšenice. Tak jsem začala držet dietu, zjistila jsem, že můžu bezlaktózove výrobky, vajíčka dle doktora můžu dobře zapracována v jídle(samotná ne) a nejím žádné pečivo s pšenici, peču si doma svůj chléb, vařím ze špaldove mouky, ale přiznám se, nedávám to, přijít z práce, jít vařit, kupovat drahé mouky, drahé výrobky, pak mě doktor udělal ty testy z krve a negativní, tak to nějak nechápu ![]()
@Jeseterka takže při držení diety mi je dobře, ale proč ty negativní výsledky z krve? Říkám si, jestli už to není spíš psychické ![]()
Dobrý den. Chtela jsem se zeptat, jelikož hledám na netu a tam jsem odpověď nenašla, jdu sem. Byla jsem na alergologii a tam mi byli zjištěné potravinové alergie, testy byly dělané kožní, ale krev nebral tak jsem si na požádání nechala udělat u svého doktora a tam to vyšlo negativně, jak je to možné že kožní jsou pozitivní a z krve negativní, které tedy platí? Mam v tom guláš a lékaři se ani nedokázali vyjádřit. Co myslíte? Děkuji