Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat… Je zde někdo, kdo je alergický a vlastní dobrmana? Nebo, nesetkali jste se někdy jako alergická osoba s dobrmanem?
Ptám se protože, přítel má slabší alergii na psy. Rádi bychom věděli, jestli se tu nenajde někdo, kdo by nám řekl svoji zkušenost, jak moc líná a jestli alergici s takovým plemenem vychází
![]()
O.
U alergie na psy je úplně jedno, o které plemeno jde. A taky až tak moc nezáleží na línání. Alergeny jsou ve slinách a v odumřelých buňkách z kůže, ne v srsti. Tam se alergeny drží z té kůže nebo ze slin, když se pes olizuje.
Mně jako silnému alergikovi pes s delší srstí nevadí, nebo si myslím, že nevadí. Pokud mě neolízne na nose. To se mi okamžitě spustí rýma a začnu kašlat. Jestli je přítel alergický na trávy, byliny apod., tak musí počítat s tím, že to pes z venčení domů přinese, stejně tak pyl stromů.
Já mám řekněme lehčí alergii…nevadí mi kdyz si psa pohladim nebo s ním jsem venku…ale v bytě bych ho mít nemohla…tam se ty alergeny zkoncentruji na malém. prostoru a já bych neustále kychala a svědily a palily by mě oči…když jsme bydleli u příbuzných měli dva psy…vždy jsem. okamzite poznala když si otevřeli a vyvaleli se u nás v posteli…
přitom u rodičů jsme měli psa celý život..ale byl venku…to mi nevadilo…
Manžel je alergický na psy, kočky a pyly.
Pes mu nevadí do doby, než si rukou, kterou ho pohladil, nesáhne do oka. Hned mu začne pálit. To samé kočky a pokud je manžel v bytě, ve kterém kočku chovají, do hodiny se strašně nafoukne, začne sípat a dusit se.
Ahoj, dobrman ma srst jako hladkosrsty jezevcik a dalsi podobna plemena a lina bezne, ta srst se zapichava vsude mozne, jak je kratka… Navic alergie vetsinou neni na srst, ale na sliny, kuzi…
Jsou rasy psů, kteří jsou alergiky dobře snášení. Myslím, že to je pudl, papilion a některé další rasy společenských psů. Pokud chcete pořizovat psa, hledejte touto cestou.
Pes ma byt doma nebo venku?
Teprv ho chcete poridit?
Jina, vhodnejsi plemena te neberou?
bratr spolužačky žil celý do 20 se zvířaty v etky králíků a Československyhi vlčáka. Pes gourap po domě i zahradě. Teprve až ten klid odjel na 2 roky do města mimo zvířata zjistilo se, že má brutální alergii na všechno. Pes nemůže být pomalu ani pod schody aby z toho neměl problém. Kamarádka si musela vzít od rodičů morče. Brácha nemůže být na stejným patře, jinak oteče a o spaní tam se nedalo odvažovat. Partner je alergik a domu bych nepořídila nic na co tu alergii má.
@Atisia píše:bratr spolužačky žil celý do 20 se zvířaty v etky králíků a Československyhi vlčáka. Pes gourap po domě i zahradě. Teprve až ten klid odjel na 2 roky do města mimo zvířata zjistilo se, že má brutální alergii na všechno. Pes nemůže být pomalu ani pod schody aby z toho neměl problém. Kamarádka si musela vzít od rodičů morče. Brácha nemůže být na stejným patře, jinak oteče a o spaní tam se nedalo odvažovat. Partner je alergik a domu bych nepořídila nic na co tu alergii má.
Ty jo, přečti si to po sobě, než to odešleš
ja chápu, že tam skáčou slova samy a občas se nakej ten překlep povede, ale tady jich je nějak moc ![]()