Ekzém na rukách

8
19.10.23 10:16

Ekzém na rukách

Ahoj potřebuji poradit mám již opětovný problém s ekzémem na mých rukách. Je mi 18 let a řeším to skoro každý rok zhruba od mých 15. Předepsané mastičky mi nepomáhají a doktorka mi stále říká, že na alergologii to není. Buď ty ruky mám hrozné suché nebo se mi tsm dělají pupínky co pořád praskaji. Kolirát to ani nesvědí ale někdy kdyz uz to vypadá že je to pryč me zacnou svedit ruce a na druhy den uz mam olezle ruky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4164
19.10.23 11:39

Vypadá to přesně jako to, co má na rukách i moje žena. Je jí 38 a do teď se neví, co s tím. A zhoršuje se to. Už má kolikrát rudé a oteklé celé dlaně a prsty až po zápěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
754
19.10.23 11:49

Byla jsi s tím pouze u praktické lékařky nebo na kožním? Byl ti předepsaný Locoid Lipocream? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7975
19.10.23 12:06

@carol27 mám stejný problém. V akutní fázi přeléčím Belogentem krémem, nebo mastí (kortikosteroidy), po tři dny namažu na noc. Až mě přestanou ruce svědit, tak promazávám krémem.
Já teda vím, co mi exzém spouští, tak se snažím určitým věcem vyhýbat, ale né vždy to jde.
U mě je to čokoláda (omezuji jak to jde), používání saponátů v domácnosti ( gumové rukavice) a pak chladné počasí, tady to ovlivnit bouhužel nedokážu.
V létě jsem naprosto bez exzému, ale se sychravým počasím se začíná bohužel objevovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.10.23 12:53
@carol27 píše:
Ahoj potřebuji poradit mám již opětovný problém s ekzémem na mých rukách. Je mi 18 let a řeším to skoro každý rok zhruba od mých 15. Předepsané mastičky mi nepomáhají a doktorka mi stále říká, že na alergologii to není. Buď ty ruky mám hrozné suché nebo se mi tsm dělají pupínky co pořád praskaji. Kolirát to ani nesvědí ale někdy kdyz uz to vypadá že je to pryč me zacnou svedit ruce a na druhy den uz mam olezle ruky..

Lituji každého, kdo má tyto problémy. U mě se to objevilo poprvé až kolem šedesátky. Pomáhá mi krém Demaguard z lékárny. Nebo v lékárně mají z této řady i jiné produkty. Říká se jim „tekuté rukavice“.Vytvoří totiž na pokožce ochranný film, a umí ji chránit třeba i šest hodin na jedno namazání. Pak vnitřně pomáhá zinek.

• Citovat
  • Upravit
8
19.10.23 13:27
@Zlobolka123 píše:
Byla jsi s tím pouze u praktické lékařky nebo na kožním? Byl ti předepsaný Locoid Lipocream? :think:

@Zlobolka123 Byla jsem i na kozni. Tam mi predepsala nejakou namíchanou mast a ta mi vubec nepomohla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
19.10.23 13:28

@Maty80 ja mam docela problem s laktozou ale te se vyhybam takze uplne nevim z ceho to je. V lete jsem ty ruce mela olezle pouze jednou jen v zime je to nejhorsi. Uz jsem zoufala predepsali mi toho uz tolik ale nikdy mi nic extremne nepomohlo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
19.10.23 13:30

@gabrriel my mame v rodine atopicky ekzem ale to mi bylo doktorkou vylouceno :nevim: Nevim co s tim uz delat docela me to omezuje pri praci s rukama. A kazdemu vysvetlovat proc mam cervene hnusne ruce me uz taky nebavi :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
19.10.23 14:22
@carol27 píše:
@gabrriel my mame v rodine atopicky ekzem ale to mi bylo doktorkou vylouceno :nevim: Nevim co s tim uz delat docela me to omezuje pri praci s rukama. A kazdemu vysvetlovat proc mam cervene hnusne ruce me uz taky nebavi :nevim:

Bohužel i moje žena to má dost podobné - vysvětlovat na úřadu práce, že fakt nemůže pracovat, protože pak to klidně i praská a teče krev. Ale zároveň nemá diagnózu od doktora, který by řekl „práce neschopna“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2986
19.10.23 15:21
  1. dostatečný příjem tekutin - vyhýbat se barveným a slazeným nápojům
  2. vyhýbat se chemii v potravinách, nejíst různé pochutiny (chipsy apod.)
  3. jakékoliv čistící prostředky, jar apod. je dobré mít rukavice, ale pozor na alergii na latex, jsou i bezlatexové
  4. trošku soli z mrtvého moře (DM drogerie) rozpustit v lavoru, 10 - 15 minut nechat namočené, pak opláchnout čistou vodou. Pokud mokvavé puchýřky, pak zinková mast, pokud suché a praskající, pak namazat dexeryl krém.
  5. neumývat ruce v horké vodě!!!
  6. užívat pravidelně laktobacily a dostatek vlákniny
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140
19.10.23 22:43

Jeste dodam jeden tip co mi doporucila doktorka a moc mi to pomohlo - promazavaz cele telo, nejen postizenou cast. Kuze je jeden organ a pokud je problem i jen lokalni, tak pokud se promazava cela a vsude, pomuze to. U me velke zlepseni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
20.10.23 07:32
@Tessa86 píše:
Jeste dodam jeden tip co mi doporucila doktorka a moc mi to pomohlo - promazavaz cele telo, nejen postizenou cast. Kuze je jeden organ a pokud je problem i jen lokalni, tak pokud se promazava cela a vsude, pomuze to. U me velke zlepseni.

ono to bude dost možná i jen projev problému uvnitř. Žena má diagnostikovanou ulcerózní kolitidu a pár doktorů říkalo, že to je právě nejspíš důsledek toho. A Ulcerózní kolitida se nedá léčit, jen tlumit.
Podobně to je i s opary - o těch se taky říká, že to je už jen „třešnička“ problému někde hlouběji v těle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
20.10.23 23:01

@gabrriel ja jsem zacala mit bohuzel i olezly oblicej. Ne cely jen takove male casti a koutky. Nevim uz co mam delat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
21.10.23 02:02
@cancerka píše:
  1. dostatečný příjem tekutin - vyhýbat se barveným a slazeným nápojům
  2. vyhýbat se chemii v potravinách, nejíst různé pochutiny (chipsy apod.)
  3. jakékoliv čistící prostředky, jar apod. je dobré mít rukavice, ale pozor na alergii na latex, jsou i bezlatexové
  4. trošku soli z mrtvého moře (DM drogerie) rozpustit v lavoru, 10 - 15 minut nechat namočené, pak opláchnout čistou vodou. Pokud mokvavé puchýřky, pak zinková mast, pokud suché a praskající, pak namazat dexeryl krém.
  5. neumývat ruce v horké vodě!!!
  6. užívat pravidelně laktobacily a dostatek vlákniny

Tak dát si mé ekzematicke ruce do slané vody, tak se z toho budou vzpamatovávat dlouho…to jsi vzala prosím kde???

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
21.10.23 02:06

@carol27 nosíš v zimě a na podzim rukavice? Jak uklizis, v rukavicích, nebo bez?
Já nedám dopustit na obyčejnou modrou Indulonu..a Lipobase a Calciovou mast.
Ekzém držím na uzdě. Občas namazu Belogent ( balení mám tak na dva roky).
Zajdi si na alergologii, ať ti udělají testy.
Edit: v čem si ruce myjes? Já po tekutých mýdlech mám ekzém na 100%.
Používám. klasicke tuhé mýdlo. Super je DM Denk Mint. Vybírám opatrně i sprchové gely a šampony.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek