Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla bych se vás zeptat, jestli jsem opravdu rarita s alergií na panthenol nebo je nás víc. Máte někdo také někdo alergii na panthenol? Jaké krémy používáte? Jsem asi alergická i na něco dalšího, bo všechny hypoalergenní krémy mi způsobují vyrážku (třeba i Richy od La Roche Posey). Mohu používat jen modrou indulonu a bílou niveu (soft, ta originál modrá je taky vylepšená panthenolem). Když jsem jednou napsala do Dermacolu, že jsem po jejich hypoalergenním krému měla kopřivku (s panthenolem, ale tehdy jsem nevěděla, že jsem alergická), víceméně mi napsali, že si vymýšlím.
A proč myslíš, že to máš na panthenol? Vypozorovalas to ze složení? Já se totiž osypu skoro po všem, taky Vichy, La Roche Posay, Astrid, jedna Nivea, dokonce Nela Batole a mraky a mraky přípravků. Spíš typuju, že to je nějaká parfemace. Když jsem byla na wellness na masáži, osypala jsem se po masáži pomerančovým krémem příšerně, až jsem měla horečku. Myslím, že se s tím nedá nic dělat, předvídat a všechno nejdřív zkusit na vnitřní straně předloktí. Snad to nebude mít prcek taky, ale když poslouchám svoji mámu, jak nás denně koupala, mydlila a matlala kdečím a teď má pocit, že budu prase, pokud to svýmu dítěti nebudu dělat taky, aby vonělo, tak se nedivím.
Ano, je to panthenol. Jednou jsem dostala přímo panthenol pilule na bolení v krku a druhý den kopřivka po celém těle. A když jsem někde u moře a dám si krém po opalování (skoro vždy obsahuje panthenol), tak taky mega kopřivka a jednou jsem si dala na spálenou kůži Panthenol ve spreji a druhý den jsem byla jako pumlíč - nateklá a červená. A v těhotenství jsem koupila v lékarně krém na strije, nezkoukla jsem složení a za dva dnu kopřivka na celém břiše. A mrcha modrá nivea je taky s Panthenolem. Bílá naštěstí ne. Ale myslím, že mi vadí i další složky. A teď jsem malý týden krémovala zadek BEpanthenem a mám nějakou vyrážku na bříšku prstu..
Tak to máš fakt blbý, ale zase víš na co dát bacha. Ale poradit asi neumím, pochybuju, že kožař nebo alergolog pomůže
Jednou jsem si koupila v lékármě kapsle s pantenolem (pro zlepšení kvality vlasů) a asi po měsíci se mi začala dělat vyrážka. Když jsem to přestala používat tak byl klid, jinak po krémech se mi to nedělá.
Hojte, minulý rok mi kluka ve školce ošetřili Panthenolem..... druhý den měl po celém těle kopřivku. Předevčírem jsem to zkusila znova a opět se z toho osypal…takže je to jasné. Co používat místo toho? Díky T ![]()
Jo, může být. Mě nakonec nevadí Indulona modrá, Nivea soft bílá, na suchou kůži kosmetická vazelína, na ruce Bioderma Athoderm, po opalování La Roche Posey Posthelios a na opalování jen přípravky z lékárny a vysloveně poprosit o bezpanthenolové.
Dámy, potřebovala bych poradit krím na zralou pokožku, který by neobsahoval panthenol, ureu a retinol. Už jsem zoufalá
Děkuji, tou jedinou mohu mazat tělo. Aůe obličej? Něčím musím, jsem už jaksi zralaá jako ta plet
. BTW vše je to výsledek přepečovávání
Tu vyzkouším, jak tady radíte, ale musím zjistit, jestli neobsahuje pro změnu ureu. Ale na noční péči o zralou pet to není dost
Aj Garnier má pár výrobkov bez panthenolu, napr. ja od nich používam krémy na opaľovanie.