Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všichni, jsem docela na dně, před rokem a půl mi zjistili alergii na ořechy tak , že jsem musela vyloučit pomalu všechny sladkosti a čokolády, přestala jsem navštěvovat i cukrárnu, když se s tím člověk pomalu srovnal, ,tak mi zjišťují další alergie na zeleninu, ovoce dokonce i na vařenou zeleninu, česnek i cibuli, citrusy
, kdybych nahlásila u lékaře ještě další potraviny tak věřím, že většina z potravin by byla také pozitivní, nevím jak vařit pro rodinu jak ochutnávat, aby se celá rodina nevezla se mnou, nevíte někdo je tepelně upravená cibule a česnek ještě alergenní?Máte někdo podobné problémy, pokud ano jak je řešíte, jsem z toho docela špatná a začínám se bát potravin kvůli reakci? Díky.
Ahoj, tak u mě se v dospělosti projevila alergie na snad veškeré ovoce, které má slupku - jablka, hrušky, trěšně, broskve, meruňky a tak, hlavně v létě je to blbý, takže tě chápu. U mě je to tak, že vařený nebo pečený mi problém nedělá, pouze sýrový, i když křižaly mi taky dobře neudělaly.
Řeším to tak, že tohle prostě nejím a už jsem si na to zvykla. Po delší době třeba ochutnám a když pocítím první přiznaky, okamžitě přestanu.
Jo a já tu alergii potvrzenou od dr. nemám, prostě se to objevilo a nějak vic jsem to neřešila, vyvaruju se alergizujícího ovoce a jinak na tím nepřemýšlím. V dospělosti se mi taky objevila alergie na psí a kočičí srst, ale to zas takový problém není. ![]()
Já mám prý alergie na skořici, arašídy, čokoládu, papriku, citrusy, česnek cibule, mouka. a ještě nějaké. Měla by mi naskočit vyrážka. Někdy se udělá, ale nevím z čeho, jím všechno. To mi dělali prick testy na kůži, ale přišlo mi to všechno stejný.
Ja dostala alergii na asi deset potravin v obdobi, kdy jsem mela desne oslabenou imunitu. Pracovala jsem i trinact hod denne, vikendy atd, stresy neskutecny, nespala jsem, atd atd… Pak jsem zmenila praci, zacala zdraveji jist, dost spat a tak.. A postupne problemy odesly. Alergii i jeji zmizeni mi potvrdily testy. Takze nadeje je ![]()
Mmch ted mam mirne problemy opet, zas stresuju a nespim dost, tak snad se to v budoucnu zas spravi. Ale je to spis nesnasenlivost nez alergie.
To se dá, aby to zmizelo? Mě řekla doktorka, že je to už napořád akorát se to může přidávat na víc potravin.
Jeste me napada… Me treba tyhle problemy pomohly k tomu vic naslouchat svymu telu a hlavne zdraveji jist. Sladky jsem taky nemohla a to beru jako pozitivni vec. I kdybys nemela problem s vahou, tak je to pro tebe nezdravy. S ovocem a zeleninou je to horsi, ja vim. Me taky v tu dobu prislo, ze nemuzu jist vubec nic a treba v restauraci jsem se fakt najist bez nejake reakce nemohla.
LEONTYNAS píše:
To se dá, aby to zmizelo? Mě řekla doktorka, že je to už napořád akorát se to může přidávat na víc potravin.
No ja jsem zivym dukazem… Fakt mi to potvrdily krevni testy. Mati je doktorka a nijak prekvapena teda nebyla..
Řekla bych, že tělu naslouchám až moc
všechno si moc beru ať se mi v životě stane cokoliv, ale děkuju.
Já bych neměla mléko a mléčné výrobky.
Někde jsem slyšela, že alergie na různé potraviny může být zástupný problém za nesnášenlivost lepku a mléčné bílkoviny či laktozy.
kockodanka píše:LEONTYNAS píše:No ja jsem zivym dukazem… Fakt mi to potvrdily krevni testy. Mati je doktorka a nijak prekvapena teda nebyla..
Mě dělali na kožním jen odběr krve, aby se ukázalo, zda mám alergii na kravské mléko. Naštěstí to bylo ok.
Jinak kde se dělají krevní testy na alergie? Na alergologii asi že…já bych chtěla zjistit co fakt můžu a nesmím. Z těch prick testů je prd vidět.
Mám alergii na papriku (zelenina i koření), jahody (někdy anebo některé) a mám přecitlivělost na tepelně zpracovaná rajčata.
Potvrzenu ani jednu nemám - alergoložka byla neschopná, tak jsem se na ověřování vykašlala.
Projevy - paprika a jahody - zhoršení AE, z papriky jsem naposledy dostala astmatický záchvat, z rajčat ![]()
Tak já jsem zasloužilá alergička téměř od narození
hlavním alergenem je u mě pyl a další inhalační alergie, potravinové alergie mám od devíti let - všechny druhy ořechů, soja, některé ovoce, syrová rajčata, od 24 intolerance laktózy, čas od času i nějaké jiné potraviny. Nemyslím si, že jakmile se jednou alergie na určitou potravinu objeví je to už napořád, u mě tak nějak přichází a odchází, jak se jim líbí. Ale mám vypozorované, že zhoršení vždy nastane když se dá dohromady fyzická a psychická zátěž. A taky že alergické projevy zhoršují „chemické“ potraviny, takže žádné uzeniny, sladkosti, koření jen kvalitní jednodruhové indické, žádné směsi…atd. Jinak vím, že při vážných problémech může pomoci i psychoterapeut, který se věnuje psychosomatice, už jsem se jednou chystala, ale nějak mi to nevyšlo. Ale co mi vážně pomohlo je akupunktura, dělají to přímo i někteří alergologové. Někomu pomáhá homeopatie, ale u mě neúčinkovala. No a hodně pobytu v přírodě ![]()
Nejhůř mi bylo v prvním trimestru těhotenství, to jsem byla alergická téměř na všechno, co je poživatelné a nějakou dobu jsem byla i na hypoalergenní dietě - to se může jen krůtí maso, olivový olej, rýže a trochu vařené zeleniny. Je to naprosto příšerný, po dvou týdnech už jsem zvracela jenom při pomyšlení na vařené krůtí maso, ale je to dobrý na vyčištění od alergenů a další potraviny se pak přidávají postupně a zjišťuje se, jestli je tělo snese.
Jejda Sulyen a jak to děláš co vůbec jíš, nebo to jíš i když ti to vadí? Vůbec žádné uzeniny plus laktoza, tak to je taky na prd, mléko jsem při testech radši ani nehlásila, jinak by se mi asi rozpadly i kosti ![]()
tak jako ten první trimestr byla noční můra, ale musela jsem to nějak vydržet, a abych měla nějakou energii, tak jsem pila nutrinky. To u mě šlo totiž o to, že jsem měla celkovou alergickou reakci v souvislosti s těhotenstvím, po celém těle jsem měla neuvěřitelnou kopřivku, objevilo se mi astma a právě spoustu dalších alergií,ale musela jsem dietu dodržovat, aby se těhotenství udrželo. Teď mám normální předtěhotenské alergie a třeba na ty ořechy a soju mám už od dětství, tak na to jsem zvyklá, jen si musím fakt pečlivě číst složení všeho, například i třeba krémů, protože v nich může být třeba sojový nebo makadamiový olej nebo bambucké máslo. A pokud jde o zeleninu, tak pokud je to vařený, tak můžu úplně všechno, třeba rajčata stačí jen dvě minuty povařit, ale stejně bych někdy pro syrová rajčata vraždila,jenomže mě potom otéká pusa a dýchací cesty. Ohledně té intolerance laktózy - to není klasická alergie, ale naprosto přirozená věc, kdy dospělý organismus neníschopen trávit mateřské mléko, navíc jiného druhu. Alergoložka mi říkala, že mlíčko je přece pro telátka
Takže se z toho neosypeš, ale jsou z toho dost nepříjemné trávicí problémy, průjmy, nadýmání a tak. Ono se dneska naštěstí dělá dost rostlinných náhražek a dokonce i mléčné výrobky bez laktózy, takže to není taková tragédie. Před těhotenstvím jsem to kupovala jen málo, protože je to dost drahý, litrovka mléka 42 kč, ale teď potřebuju hodně vápníku, takže kupuju právě mléko nebo pomazánky. A pak se vápník doplňuje ještě mákem, sezamem a malýma rybičkama, co se dají jist i s kostičkama
No a nejlepší je prostě jíst hodně masa, tím se nikdy nic nezkazí:o)
A s těma různými konzervanty v potravinách - já například nemůžu džusy, vždycky se po nich osypu a to i když jsou z ovoce, kterého normálně můžu sníst kila bez jakýkoliv následků.
Anonymní píše:
Mám alergii na papriku (zelenina i koření), jahody (někdy anebo některé) a mám přecitlivělost na tepelně zpracovaná rajčata.
Potvrzenu ani jednu nemám - alergoložka byla neschopná, tak jsem se na ověřování vykašlala.
Projevy - paprika a jahody - zhoršení AE, z papriky jsem naposledy dostala astmatický záchvat, z rajčat
Sumaya píše:kockodanka píše:LEONTYNAS píše:No ja jsem zivym dukazem… Fakt mi to potvrdily krevni testy. Mati je doktorka a nijak prekvapena teda nebyla..
To se dá, aby to zmizelo? Mě řekla doktorka, že je to už napořád akorát se to může přidávat na víc potravin.Mě dělali na kožním jen odběr krve, aby se ukázalo, zda mám alergii na kravské mléko. Naštěstí to bylo ok.
Jinak kde se dělají krevní testy na alergie? Na alergologii asi že…já bych chtěla zjistit co fakt můžu a nesmím. Z těch prick testů je prd vidět.
Jo na alergologii. Taky se me vyptali na x ruznych veci, bylo to dost podrobny.