Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, nesetkali jste se někdo s alergií jen na smetanu? Ostatní mléčné výrobky mi nevadí, ale jídlo se smetanou nějak tepelně upravenou (zapečené maso, smetanové těstoviny…) mi často (ale ne vždy) nesedne a mám průjem. Jak doma udělané, tak v restauraci. A pokud bych vypila i třeba jeden alkoholický koktejl se smetanou (např. Swimming pool), tak za pár hodin zvracím :-/. Nemáte to někdo tak? Je to alergie na laktózu? Ale ostatní mléčné výrobky mi nevadí.
@Velešínka3 píše:
Ahoj, nesetkali jste se někdo s alergií jen na smetanu? Ostatní mléčné výrobky mi nevadí, ale jídlo se smetanou nějak tepelně upravenou (zapečené maso, smetanové těstoviny…) mi často (ale ne vždy) nesedne a mám průjem. Jak doma udělané, tak v restauraci. A pokud bych vypila i třeba jeden alkoholický koktejl se smetanou (např. Swimming pool), tak za pár hodin zvracím :-/. Nemáte to někdo tak? Je to alergie na laktózu? Ale ostatní mléčné výrobky mi nevadí.
a co čerstvé mléko? když ho vypiješ je ti potom špatně? máš průjem?
@Keyllah píše:
a co čerstvé mléko? když ho vypiješ je ti potom špatně? máš průjem?
Mléko od dětství nesnáším, dávám si ho maximálně do černého čaje nebo piju jako teplé kakao.
Takže bohužel nedokážu říct.
@Havlova píše:
A po tom kakau ti něco je?
Není. Fakt jen po té smetaně.
@Velešínka3 píše:
Smetanu 33%? Nehapruje ti žlučník?
@Russet píše:
Smetanu 33%? Nehapruje ti žlučník?
Se žlučníkem jsem nikdy nic neměla. Na vaření používám 12%ní smetanu, 33%ní nevím, kdy jsem použila naposled. Takže je to z té 12%ní.
@Velešínka3 píše:
Se žlučníkem jsem nikdy nic neměla. Na vaření používám 12%ní smetanu, 33%ní nevím, kdy jsem použila naposled. Takže je to z té 12%ní.
No, když blinkáš po koktejlu ze smetany, možná ti vadí to spojení. Tuk a alkohol. A nebo tuk a výrobky z mouky.
@Russet píše:
No, když blinkáš po koktejlu ze smetany, možná ti vadí to spojení. Tuk a alkohol. A nebo tuk a výrobky z mouky.
Taky si myslím, že u koktejlu za to může to spojení s alkoholem.
A tuk a výrobky z mouky? Takové dvě věci se můžou nesnášet? Vím, že mi bylo blbě po kombinaci těstoviny+smetana, brambory+smetana, maso+smetana. Jako, že by se třeba maso nesneslo se smetanou? To už mi přijde trochu divný. ![]()
@Velešínka3 píše:
Taky si myslím, že u koktejlu za to může to spojení s alkoholem.A tuk a výrobky z mouky? Takové dvě věci se můžou nesnášet? Vím, že mi bylo blbě po kombinaci těstoviny+smetana, brambory+smetana, maso+smetana. Jako, že by se třeba maso nesneslo se smetanou? To už mi přijde trochu divný.
@Velešínka3 píše:
Taky si myslím, že u koktejlu za to může to spojení s alkoholem.A tuk a výrobky z mouky? Takové dvě věci se můžou nesnášet? Vím, že mi bylo blbě po kombinaci těstoviny+smetana, brambory+smetana, maso+smetana. Jako, že by se třeba maso nesneslo se smetanou? To už mi přijde trochu divný.
Nevím. Asi máš jen jistou nesnášenlivost a tvůj systém naráz nezpracuje maso, výrobky z mléka a navíc mouku. Já takovou kombinaci miluju a je mi po tom leda tak blaze ![]()
Pokud netoleruješ smetanu, ale toleruješ mléko, alergie na laktózu to nebude.
@Russet píše:
Nevím. Asi máš jen jistou nesnášenlivost a tvůj systém naráz nezpracuje maso, výrobky z mléka a navíc mouku. Já takovou kombinaci miluju a je mi po tom leda tak blaze
Mně to právě taky chutná, i za tuhle cenu.
(Teda kromě těch koktejlů, to už nikdy.) Ale teď mě to jídlo dvakrát za sebou pěkně semlelo a zrovna v noci, že jsem spala tak dvě hodiny, tak zjišťuju, jestli na tom někdo není podobně a neví co to je.
@Velešínka3 píše:
Mně to právě taky chutná, i za tuhle cenu.(Teda kromě těch koktejlů, to už nikdy.) Ale teď mě to jídlo dvakrát za sebou pěkně semlelo a zrovna v noci, že jsem spala tak dvě hodiny, tak zjišťuju, jestli na tom někdo není podobně a neví co to je.
Jestli to je po každém takovém jídle, tak to vynech a bude ti líp. Koktejlu se asi člověk vyhne snáz.
@Russet píše:
Jestli to je po každém takovém jídle, tak to vynech a bude ti líp. Koktejlu se asi člověk vyhne snáz.
Právě, že po každém ne. Nechápu, no. Třeba jednou jsem měla u našich oběd (brambory, smetana, sýr) a to samé jsem od nich dostala s sebou na doma. A večer jsem si to ohřála a bylo mi blbě.
Nevím, jestli mám alergii na mléčné výrobky. Ale smrdí mi. Kde je smetana, tak mi to smrdí kyselým, pokaženým jídlem. Neprošlo by mi to přes krk.
Nikdy jsem nezkoumala, jestli je to alergie. Prostě mléčné výrobky nesnesu a tečka. Přesto vlak nejede. Nejím to a nebudu. A nám klid. Při představě, že mám jíst jogurt nebo mléko se mi chce
.
Pamatuji si, že děda měl taky problém. On to jedl, ale obratem vždy letěl na WC. Takže je možné, že to mám po něm.