Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
je mi 20 let a s přítelem chceme být mladými rodiči - pokud vše půjde “podle plánu” tak se tak za 2-3 roky začít snažit.
Bohužel mi tento týden alergoložka diagnostikovala alergii na sperma (všeobecně, takže výměna partnera nepomůže) se slovy “může to být cokoliv.. dlouho jsem to teda neviděla, ale vy to máte”. Když jsem se jak jí, tak mojí gyndařky zeptala, co teď mám dělat, obě mi řekly “pokud nehodláte v nejbližší době těhotnět, tak používejte kondom”. Ani jednu nezajímalo, že pouze 2× po nechráněném styku jsem opravdu hodně otekla (z toho jednou jsme jeli do nemocnice) ale až po několika hodinách - reakce nepřišla hned.
Teď chci vypozorovat, zda ekzém (trpím atopickým už od narození) přijde právě kvůli tomu nebo v tom má prsty něco jiného (stres, počasí apod.)
Holky, potřebuji radu… z doktorů mi nikdo neřekl žádnou odpověď a já chci vědět, zda je proti tomu nějaká prevence? Beru pravidelně Zyrtec (kvůli ekzému) ale jestli na to nejsou třeba bylinky? Jaké s tím máte zkušenosti a jak potom šlo těhotenství?
![]()
@Eminka10 Ahoj prevence u me byla jen ochrana. Styk pouze s kondomem, ktery sem musela pouzivat bezlatexovy, i latex mi vadil. Alergii sice mam na vsechny, ale byli partneri se kteryma vztah nemohl pokracovat za zadnou cenu, a pak i ti u kterych bych si temer niceho nevsimla. Take mi to zjistili ve 20ti letech. Kdyz jsme se chteli zacit snazit, sli jsme s partnerem do caru, kde mi nasadili kortikoidy (medrol) a mohli jsme zkouset. Oni si udelaji spoustu testu svych mnohem prukaznejsich s konkretnim partnerem a doporuci postup. Ted nemas jak moc to vyresit, bez ochrany sem mohla jen ledovat otok a modlit se at to prestane palit. Navic casem styk ani nesel pres ty vnitrni otoky, takze bez kondomu to nema moc smysl pokouset. Vzdycky je potreba tu alergii co nejvic utlumit, u tehle neplati, cim vic tim lip. ![]()
@krispyna děkuji
já otekla v obličeji vůbec ne v okolí pochvy, takže nevím, co to může být.. každopádně mě překvapil postoj doktorek, které mi řekly, že to teď nemám řešit
pokud chci otěhotnět během třeba 3 let, tak bych čekala, že to začnou nějak řešit a pošlou mě na další vyšetření…
@Eminka10 Me to jednou zpusobilo treba astmaticky zachvat. Ten prubeh muze byt ruzny. S jednim vyrazka pri styku se spermatem treba cele osypane bricho, jindy otok, po treti mdloby. Neni na to lecba. Jsou to vetsinou zkrizene alergie viz treba to, ze k tomu muzes mit ten atopak. Ja mam treba alergii vice a tahle se mi pry krizi s alergii na ananas. Moc tomu nerozumim, ale reseni neni. Vicemene ani vysetreni. Kdyz pak pujdes s partnerem do centra asistovane reprodukce odeberou ti krev, jemu sperma a stanovi vam presne hladiny tech protilatek jak moc si nesedite. Reakce se tlumi kondomovym stykem a pak nasadi na tri mesice ty kortikoidy behem kterych je okolo ovulace styk povolen.
Ja sem to vedela od 20, ale manzela sem nasla az v 25, do te doby jsem par kluku mela a bylo lip i hur. S manzelem jsme si sedli nejlepe jak to slo.
@krispyna to zní hodně komplikovaně… každopádně moc děkuji za vysvětlení i za tvou osobní zkušenost! Čím dřív to začnu řešit, tím asi lépe
ještě jednou děkuji ![]()
@Eminka10 píše:
Ahoj,je mi 20 let a s přítelem chceme být mladými rodiči - pokud vše půjde “podle plánu” tak se tak za 2-3 roky začít snažit.
Bohužel mi tento týden alergoložka diagnostikovala alergii na sperma (všeobecně, takže výměna partnera nepomůže) se slovy “může to být cokoliv.. dlouho jsem to teda neviděla, ale vy to máte”. Když jsem se jak jí, tak mojí gyndařky zeptala, co teď mám dělat, obě mi řekly “pokud nehodláte v nejbližší době těhotnět, tak používejte kondom”. Ani jednu nezajímalo, že pouze 2× po nechráněném styku jsem opravdu hodně otekla (z toho jednou jsme jeli do nemocnice) ale až po několika hodinách - reakce nepřišla hned.
Teď chci vypozorovat, zda ekzém (trpím atopickým už od narození) přijde právě kvůli tomu nebo v tom má prsty něco jiného (stres, počasí apod.)
Holky, potřebuji radu… z doktorů mi nikdo neřekl žádnou odpověď a já chci vědět, zda je proti tomu nějaká prevence? Beru pravidelně Zyrtec (kvůli ekzému) ale jestli na to nejsou třeba bylinky? Jaké s tím máte zkušenosti a jak potom šlo těhotenství?![]()
Najdi si jinou alergoložku. Já mám sice jiné alergie, které jsou méně obvykle než alergie na sperma. Ta je co tak čtu a slyším dost častá, takže doktoři si s tím určitě umějí poradit, teď jen najít nějakého, který to bude chtít řešit
Jinak Zyrtec není na ekzém. Tedy slyším to poprvé. Já jsem jej měla (teď mám xados), ale pouze na akutní alergické projevy jako křeče a průjmy, ale ne na ekzém. To je zbytečnost. Ekzém jsem měla 28 let a zyrtec, xados apod… v tomhle neměli žádný pozitivní účinek. Na ekzém pomohlo pouze najít příčinu
@smajlik345 bohužel příčinu neznám a teď co mi alergoložka dělala kompletně krevní testy, na co všechno bych mohla být alergická, nevyšlo mi vlastně vůbec nic, co by mělo ekzém na svědomí (žádné jídlo, žádné pily, ani psi a kočky). S ekzémem už si nevím rady a s novou alergií na sperma už vůbec ne ![]()