Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky holky,
potřebuji poradit. Jak vypadá alergie na jídlo? Malá na na hrudníčku malé červené pupínky a nevím, zda jsou to potničky a nebo vyrážka po jídle, jelikož jsem začala podávat příkrmy, začaly jsme mrkví, po třech dnech mrkev + brambor. Dotoho ale byla velká tepla, tak jestli jsem ji neměla moc nabalenou a ještě k tomu jsem koupila olej na masáže pro malou a po koupeli jí tím namazala a udělala masáž. Vše se tak nějak sehrálo v jenom období. Musím ještě podotknout, že už čtyři dny mrkev nedávám, nemažu olejíčkem a ani nenavlíkám. A pořát to tam je. Co to teda může být? jak dlouho přetrvá alergie z jídla? Díky za rady. Adéla
PS: mohu přidat foto až se malá vyspí.
Mám úplně stejný dotaz.
Jen ty pupínečky má malej v obličeji a nikde jinde. Nejdříve jsem to přisuzovala vedru, tedy že jsou to potničky. Teď už vedro víc jak 10 dní není a má je pořád (a fakt nenavlíkám, spíš oblékám méně). Příkrmy nemáme, tak si říkám, co jsem asi snědla já, že mu to vadí…
![]()
Tak my měli taky malý červený pupínky. Fakt miniaturní, sem tam se různě objevilo a měl to i na obličeji i teď se mu to udělá. Doktorka mi říkala, když jsme byli v poradně, že to jsou potničky, já si původně myslela, že to má taky reakci na něco, co jsem třeba snědla. A to ho taky nijak nenavlíkám, když vidím kolikrát ty mimina navlečený, tak naše dítě chodí oproti nim skoro nahý. ![]()
Syn to má na tvářích, v poradně jsem se ptala doktorky a říkala, že jsou to potničky, že to mají děti v létě často.
Ale těžko říct, zda i ty u tvé holky jsou potničky. Může to být reakce na jídlo, olej, potničky, po oleji víc propocená, kůže nedýchala ![]()
Zdravím, moje 18cti denní dcera má úplně to samé… malé červené pupínky v obličeji. Kamarádka mi řekla, že to jsou potničky, a v úterý se na to radši optám v poradně.. tak snad bude vše v pořádku a opravdu to nic není aj u tvé holčičky ![]()
U těch novorozenců - to měla moje malá taky a bylo to novorozenecký akné, plynule to přešlo v seboreu skoro po celý hlavě a obličej i hlava se vyčitil až ve 3 měsících ![]()
Adela27 to může být cokoliv, pokud ji to nsvědí a nijak se to nerozrůstá, tak to neřeš a pak zkus ty jednotlivé věci, které podezříváš nějak postupně
Já mám alergika (BKM, bílek, pšenice, kakako) a je osypaná téměř permanentně a taky nevím z čeho - ale nesvědí ji to ani njak neomezuje tak už to neřeším ![]()
Ahoj holky, my jsme s malou taky bojovaly s potničkama, docela nám zabírá Holtova mast, běžně prodejná v lékárně. Jinak mě se malá potí i když ej venku 18 stupňů a je v tepláčkách a body s krátkým ![]()
ahojda můžu se zeptat v čem koupete?nám doktorka zakázala johnsna ale můj prďola je atopik tak nevím jestli to taky může být tím.začalo nám to malýma pupínkama a nakonec se to rozlezlo v takové velké mapky.nemáme moc často koupat a tělíčko se má hodně mastit.má to chudák po mně ![]()
Chevalinka píše:
ahojda můžu se zeptat v čem koupete?nám doktorka zakázala johnsna ale můj prďola je atopik tak nevím jestli to taky může být tím.začalo nám to malýma pupínkama a nakonec se to rozlezlo v takové velké mapky.nemáme moc často koupat a tělíčko se má hodně mastit.má to chudák po mně
Koupu spíš ve vodě, max. do ní přidám Linolu. Když sprchuju pokaděnej zadek, tak na něj používám Johnson.
A holky, dává se něco na to novorozenecké akné? Mně to právě taky přišlo, že vypadá spíš jako puberťák než že by to byly potničky…
Nechává se to tak nebo něčím maže?
Ahojky, já bych teda Johnsons nepoužila ani ne svého psa. Všude se píše že je to nejhorší kosmetika pro děti. V porodnicích to používají jen proto že to jsou sponzoři
![]()
Já koupu ve šťávě z citrónu a sůl, do vaničky jeden citrón a 2 lžičky soli. Asi se vám toto bude zdát divné, ale toto máme v rodině vyzkoušené a žádné děti nemají problém s pokožku.
Ahojky spolumaminky,mám měsíční holčičku a také bojujeme s novorozeneckým akné ![]()
Pediatr mi řekl,ať jí to po koupeli mažu mastí na opruzeniny a tu suchou kůžičku olejíčkem.
Ale i tak říkal,že si tím musí projít,že je to nerovnováhou hormonů.Takže stejně,ať se to maže nebo ne,bude osypaná ![]()
Alespoň,že to nesvědí ![]()
Přeji pěkný den!
adela27 píše:
Ahojky holky,
potřebuji poradit. Jak vypadá alergie na jídlo? Malá na na hrudníčku malé červené pupínky a nevím, zda jsou to potničky a nebo vyrážka po jídle, jelikož jsem začala podávat příkrmy, začaly jsme mrkví, po třech dnech mrkev + brambor. Dotoho ale byla velká tepla, tak jestli jsem ji neměla moc nabalenou a ještě k tomu jsem koupila olej na masáže pro malou a po koupeli jí tím namazala a udělala masáž. Vše se tak nějak sehrálo v jenom období. Musím ještě podotknout, že už čtyři dny mrkev nedávám, nemažu olejíčkem a ani nenavlíkám. A pořát to tam je. Co to teda může být? jak dlouho přetrvá alergie z jídla? Díky za rady. AdélaPS: mohu přidat foto až se malá vyspí.
Ahojky mamino , muj synek kdyz mel pupinky na tele tak to bylo z dzusu co jsem vypila a podle toho co pises tak to bude ono , . . . mi ted mame na obliceji novorozenecke akne ,vypada to teda silene a nic se ned delat , pry to snad do 3mesicu se srovna
.
Tak jsem se na tu vyrážku ptala doktorky (a že nevím, z čeho to je) a co s tím… Doporučila potírat černým čajem. Tak jsem jí říkala, že to už dělám se zadečkem a že to na něm perfektně funguje, ale že na obličej jej použít mě nenapadlo.
Říkala, že ano, že černý čaj je vynikající na celé tělo, když jsou na něm pupínky, a Liptona mu obzvláště schválila, že je vynikající…
Tak jsem zkusila a je to fakt lepší… ![]()
Nám předepsala doktorka na akné Holtovu mast, malý měl osypané tvářičky docela hodně a tohle vždy zabralo, vždy když se osypal, tak jsem ho namazala a do druhého dne to zmizelo, ted už to nemá vůbec, nejspíš z toho vyrostl ![]()
Jinak koupat je nejlepší jen v čisté ne moc teplé vodě a ne každý den a červené flíčky mazat a mazat, takhle nám to taky zabralo ![]()