Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj, ideální je, pokud se dohodnete na tom, komu dítě připadne do péče (předpokládám, že do tvé), kolik bude otec platit výživné a jak často se bude s malým stýkat. Pokud se nejste schopni dohodnout, je to tochu horší, rozhoduje soud. Předpokládám z tevého dotazu, že se asi nedohodnete.
Takže zajid na městký úřad na odděleníé soc.právní ochrany dětí, tam ti příslušnáí soc. pracovnice sdělí postup, dá ti mustr, popř. ti pomůže sepsat tzv. Návrh na úpravu práv a povinností k nezl. dítěti. Bude jednat s tebou i s otcem dítěte. Tam do návrhu ty napíšeš, kolik asi požaduješ výživné (pokud jsi na MD, asi jsi, tak máš nárok i na výživné na sebe), navrhneš styk otce s dítětem. Návrh se odešle na příslušný okresní soud a pak bude nařízené ústní jednání. Pokud vše jde hladce, nikdo se neodvolá, dostavíte se k jednání, mělo by to být rychlé, u nás to je tak do dvou měsíců (zlín).
Pokud se s partnerem na všem dohodnete, soud většinou dohodu schvaluje. Pokud ne, soudce výši výživného atd určí sám dle uvážení.
Děkuji moc za odpověď,
na výživném se dohodneme. Nechci to tahat přes soudy. I když jsme se rozešli bohužel kvůli finananční situaci. (otec si chce užít a bohužel s dítětem to nejde, pak nezbývalo, nežli zbalit kufry i za tu cenu, že platím 8tisíc hypo na můj dům). No období mě nečeká lehké, ale mám chlapečka a to je pro mě víc, nežli cokoli jiného.
díky ještě jednou moc.
sice v této situaci nejsem, ale moje známá to také aktuálně řeší. Takže opravdu začni na sociálce, promyslete si to výživné a rozhodně chtěj i výživné na sebe. To není žádné vyčůránkovství a zlatokopectví! Pracovat nemůžeš, protože se staráš o mimčo, takže ti to musí nahradit partner (otec dítěte). Jde také o to, že miminko má nárok na takovou životní úroveň, jakou by měl, kdybyste byli s přítelem pořád spolu …
Držím palce, ať se dohodnete a všechno dopadne ke spokojenosti všech.
Ale rozhodně si nech soudně určit svěření dítěte do své péče. Pokud tak neuděláš, může jeho otec kdykoliv přijít a dítě vzít, odvézt atd., nebudeš mít zastání. A myslím, že všichni známe spousty spousty případů, kdy se otec dítěte „zbláznil“, vztah s matkou se totálně rozpadl a on jen aby jí udělal nějaký joo naschvál, šel do toho přes dítě.
Čímž to na vás nedej bože nepřivolávám, jen chci říct, že oficiální svěření dítěte do péče matky je věc opravdu dobrá (i když se ti k soudu nechce atd.)
nepřihlášená Aghata
Ahoj,
jestli Ti můžu něco poradit z vlastní zkušenosti, tak se dohodněte na svěření dítěte do péče (nejspíš do Tvojí, že?), výši výživného a styk otce s dítětem.
Nechte si to potvrdit soudem. Pokud nebudeš mít papír od soudu, že dítě je ve Tvé péči, tak se Ti klidně může stát, že otec s dítětem odjede kdo ví kam a když nemáš papír od soudu, tak to policie nevyřeší. Protože v tom případě má otec stejná práva jako matka a není důvod, aby dítě vracel.
Pokud jde o výživné na Tebe, tak se obávám, že jako družka nedostaneš nic. Nevýhoda nesezdaných párů.
Rozhodně měj všechno písemně a nejlépe posvěcené soudem, nevěř na nějaká domluvy s partnerem, co teď platí, může být zítra úplně jinak.
Jinak přeju hodně štěstí.
Jana
mas narok na vyzivne pro dite i pro sebe (na nezaopatrenou matku). mohla bys dostavat vyzivne jeste nez probehne soud, myslim, ze se tomu rika predbezne opatreni. pokud nebude platit, muzes podat navrh na exekuci. zajdi na socialku, odbor pece o dite, tam ti urcite poradi. je potreba podat navrh na upravu vychovy a vyzivy nezletileho. na netu najdes spoustu vzoru. mne s tim pomohli na te socialce.
Ahoj,
mám dotaz. Známý je už cca 7 let rozvedený, alimenty platí na obě děti. Jeho ex etd zažádala o zvýšení na 7500Kč měsíčně a chce to i 3 roky zpětně. Ty 3 roky zpětně, to tak jde? Přijde mi to jako hloupost ![]()
Vím, že tři roky zpětně jdou např. po zapsání otce do RL po nějaké době atd…
Mě právník říkal, že to lze takto formulovat žádost. Tři roky zpětně je ta krajní hranice, víc už nemůže. Žádost posoudí soud včetně data, ke kterému se bude případně zvýšené výživné vztahovat.
Ano, jde to i takto… bude se prosetrovat vice veci, ale je i mozne, ze mu to proste priklepnou… ![]()
díky, ale přijde mi to postavené na hlavu, když celou dobu platí tak jak rozhodl soud a najednou by se jakoby rozhodnutí soudu zrusilo a musel by platiti tri roky zpetne jinak
tak uvidí…
Bohužel to jde, 3 roky je max lhůta, víc to být nesmí.. Přítel zažil něco podobného, doplácel 2 roky zpětně + další zvýšené alimenty. Jediné, co je v takovém případě možné, tak požádat o splátky, ale počítejte s tim, že min půlku doplatku bude muset dát skoro hned.. Je to napytel, ale funguje to tak..
záleží na soudu zda to zpětné zvýšení uzná (záleží na argumentaci matky proč to chce i ty tři roky zpětně jaký má důvod co se dětem zvýšilo od té doby a tak), může se stát že mu to zvýši jen od určité doby kde nastala u dětí změna a i v niší čásce než navrhuje matka. Fak to je na soudu ať se skusí dojít zeptat na sociálku pod kterou spadájí jeho děti a oni většinou ty paní tam vědí co matka požaduje a proč a podle nich kolik asi myslí jak to soud určí oni ty soudy v tom daném kraji znají dobře a plus mínus vědí jak určují.
to by doplácel přes 200 tisíc, tak to je síla. Jeho ex je pěkná sv.ně. Co už ![]()
Holky,
je tu některá, která mi může poradit?
S mým přítelem jsem se rozešla, máme půllorčního chlapečka. Bohužel musím řešit oficiálně výši alimentů.
Vůbec nevím, ale jak?
Kam mám zajít a jak to řešit?
Najde se tu několik dobrých duší, které mě nasměrují, co mám udělat v první řadě a co se bude dít, jaké jsou čekací lhůty atd?
Vůbec s tím nemám zkušenosti a abych pravdu řekla, nikdy bych nedoufala, že se do této situace dostanu, protože jsem to nikdy nechtěla.
Děkuji moc za pomoc.