Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
No situace to není jednoduchá, chceš peníze pro dítě ale jeho tátu nezatěžovat nerozumnými požadavky. Je fakt že co se týče dětí nevím kde jsou rozumné hranice.
Ale ptala ses na alimenty:
manžel platil na syna (9let) 15 tis, po narození naší dcery podal žádost o snížení, doložit musel nejen svůj příjem za minulý rok, ale i můj( proč nevím) a potvrzení o výši mojí mateřské. Soudkyně snížila na 10,5. O další snížení žádal po narození syna, dokládal plat a já rodičovský příspěvek..snížení na 7,5. Manželova bývalá se vdala brzo po rozvodu a má už druhé dítě, alimenty pro ní jako bývalku jsme teda řešit nemuseli.
A co soudkyně to jiný názor, náš známý platí taky 7500, ale na dvě děti a přitom má o 20 tis vyšší plat a jeho žena zůstala po rozvodu sama.
ahoj K.
Pokud má menší plat, manželku a dítě tak z toho budou i malý alimenty. Pohledej v tomdle fóru o alimentech už se tu několikrát psalo. Ale je jasný že někdo dostává na 9l-15t ( fakt krásný
) a někdo bude na stejně starý dítko dostávat 2t nebo i míň. No asi bych navrhla na mimi tak 2t pro začátek a pak s každou změnou se pokusit o zvýšení, změna jako nástup do MŠ, pak do ZŠ atd.
ahoj A.
předně chválím, že máš aspon předem určeno otcovství.
Po narození máš nárok na uhradu nákladů spojených s těhotenství, porodem a také výživné po dobu 2 le na tvoji osobu .záleží jen na tobě, zda i toto budeš soudně žádat ( některé sociální odbory vyplácející dávky tuto žalobu požadují)
a samozřejmě máš nárok na výživné pro dítě. Pokud soudu předložíš návrh na schválení dohody o výchově a výživě, není povinností soudu tuto dohodu schválit, tzn. že po doložení všech důkazů ( zejm. příjmů z obou stran)může stanovit vyšší výživné. Výživné se v dnešní době pohybuje v tisících. Sama poznáš kolik takové miminko stojí… jeho příjem jsi neuvedla, jen že má vyž. povinnost k dalšímu dítěti z manželství. Také je důležité, zda je jeho manželka již pracující atd.
Doporučuji se sejít s otcem tvého dítěte a dohodnout se na nějaké sumě ( např. 2-300 Kč přibližně, uvidíš co navrhne). Návrh na výchovu a výživu můžeš podat sama bez sepisu u advokáta ( vzory jsou na netu). POkud se zvýši potřeby dítěte či se zvětší otci příjem aj., můžeš poté kdykoliv podat nový návrh na zvýšení výživného.
Irias
ahojte, jsem taky s malou sama, otec je v rodném listě. Dohodli jsme se už před porodem na 2500,–, s tím, že vždycky když za náma přijede /1× měsíčně/, nechá mi tu další tisícovku. A když jsem si šla po roce na sociálku pro jednorázovku na kočárek, tak po mně chtěli, krom jiného, taky soudní rozhodnutí o výživném na mě /povinné do 2 let věku dítěte/. To jsme neměli, a než bych to řešila, tak jsem se na jednorázovku vykašlala. Vím, že když potřebuju, tak mi dá, někdy třeba i jen půjčku, když nevyjdu do mateřské, většinou kolem Vánoc, narozek apod..... tak jsem ho nechtěla dalším výživným prudit
No je pravda, že kamarádky mi to závidí jako nadstardantní výši výživného, všude kolem mně je běžné, že berou míň než já na starší děti. Vrcholem je moje kolegyně, která na svýho pubertálního syna dostává od bývalýho manžela 800,– Kč. Ale on si teda pro soud sehnal potvrzení o téměř minimálním platu, tak proto. Je to na Vaší domluvě, ale říkala mi známá z úřadu, že optimální výše pro úřad, čili aby to nijak dál nezkoumali, je tak kolem tisícovky, lehce přes. Ale pro Tebe samozřejmě čím víc tím líp,,,,,,ty dva tisíce považuju za minimum pro mimčo, samozřejmě s pozdějším podáním návrhu na zvýšení, s tím počítám i já, až půjde holka do školy. Anik
Ahoj všechny,
děkuji moc za vaše různé zkušenosti a názory. Pořád ale nemám úplně jasno v tom, jak bych měla tedy nejlépe postupovat. Mám si s otcem dítěte něco domluvit a co dál? - kdo to tedy stanoví, schválí - soud? Nebo se mám obrátit na sociálku? Už jsem tam jednou byla, jakýsi vzor Vyrovnání o výživě a výchově dítěte mám doma, ale jak to vyplnit reálně a komu to poslat…? Jsem z toho trochu zmatená a chtěla bych mít jasno, abych to pak mohla vyřídit co nejjednodušší cestou…
Moc díky za rady. AM
Rozhodně jestli to půjde se s otcem na výživné dohodni, to sepíšete ( nejlépe to podepsat před notářem ) a pak myslím to předložíte u soudu. Stejně až se dítě narodí bys měla zažádat o svěření dítěte do péče tak byste tam rovnou předložili i tu dohodu o výživném mezi Vámi.
Sany píše:
Rozhodně jestli to půjde se s otcem na výživné dohodni, to sepíšete ( nejlépe to podepsat před notářem ) a pak myslím to předložíte u soudu. Stejně až se dítě narodí bys měla zažádat o svěření dítěte do péče tak byste tam rovnou předložili i tu dohodu o výživném mezi Vámi.
No Sany, teď jsi vyděsila teda mě,,,,,,,, já jsem ten anonym-Anik … dohodla jsem se s otcem dítěte, podepsali jsme dohodu před notářem, soud jsme teda vynechali, na sociálce jim to takhle stačilo, ale je to asi jak kde, protože jiná paní na sociálce se divila, že to nemám soudně. No ale dítě do vlastní péče jsem nežádála, to mě ani nenapadlo,,,,, já žiju v Brně, expřítel v Praze, nikdy jsme spolu nebydleli,,,,,, on se sice o nic nepokusí, to vím nabeton, ale stejně mě polilo horko...... já myslela, že je tak nějak dané, že mám holku ve své péči, a nikdo na úřadě o ničem ani nemluvil,,,, tak nevím. Anik
Anonymni píše:Sany píše:No Sany, teď jsi vyděsila teda mě,,,,,,,, já jsem ten anonym-Anik … dohodla jsem se s otcem dítěte, podepsali jsme dohodu před notářem, soud jsme teda vynechali, na sociálce jim to takhle stačilo, ale je to asi jak kde, protože jiná paní na sociálce se divila, že to nemám soudně. No ale dítě do vlastní péče jsem nežádála, to mě ani nenapadlo,,,,, já žiju v Brně, expřítel v Praze, nikdy jsme spolu nebydleli,,,,,, on se sice o nic nepokusí, to vím nabeton, ale stejně mě polilo horko...... já myslela, že je tak nějak dané, že mám holku ve své péči, a nikdo na úřadě o ničem ani nemluvil,,,, tak nevím. Anik
Pokud ste podepsaly dohodu o alimentech před notářem tak je to v pořádku a myslím i postačující ale nežijete spolu čili soudní svěření do péče bys měla mít, je to jedna z prvních věcí která by se měla řešit spolu s alimenty. Prostě když to svěření nemáš soudně tak kdyby ( vím píšeš že na beton se nikdy nic nestane ) otec dítě neodevzdal tak s tim nic moc neuděláš protože není stanoveno u koho má dítě žít.
Ahojky - chtěla jsem se optat jak je to když otec má určeno alimenty od soudu a přijedou na půl měsíce prázdnin děti - musí platit matce celé výživné když u ní nebudou ??? a on je také musí živit ??
Určitě musí platit celé výživné…jinak by to bylo o nerespektování rozsudku soudu. Vím to na 100%
Lendík27 píše:
Ahojky - chtěla jsem se optat jak je to když otec má určeno alimenty od soudu a přijedou na půl měsíce prázdnin děti - musí platit matce celé výživné když u ní nebudou ??? a on je také musí živit ??
Samozřejmě, že platí výživné v plné výši. Mě ex zkrátil výživné a vymluvil se na to, že děti byly týden u něj (zkrátil to přesně o tu čtvrtinu). Další měsíc mi zkrátil výživné o 1/8 a dostal exekuci na plat. Od té doby platí vzorně
. Exekuci jsem mu nezrušila, i když spolu už vycházíme dobře. Já třeba mám velké ztráty na platu kvůli častým nemocem dětí (dvojčata). Taky po něm nechci vyšší výživné (i když by se mi někdy hodilo).
Ahoj, zajímalo by mě jen tak ze zvědavosti, jak vysoké alimenty vám platí ex. na děti starší 14 let? Děkuji
@Anonymní píše:
Ahoj, zajímalo by mě jen tak ze zvědavosti, jak vysoké alimenty vám platí ex. na děti starší 14 let? Děkuji
ahoj přítel platí na dvě děti 12-14 let, 6000,– a to už pár let.
Ahoj maminky, jsem tu poprvé, ale hned s otázkou. Budu svobodná matka, otec dítěte mi podepsal na matrice přiznání otcovství. Až se mimi narodí, budu muset vyřídit ještě stanovení výše alimentů (přítel je ženatý, já svobodná). Jsou dvě možnosti - buď po dobrém dohodou, což všichni upřednostňují, nebo pak žalobou a stanovením soudně. Ráda bych se dohodla v klidu, což on snad také. To ale znamená, že musíme sami stanovit nějakou částku, kterou mi bude měsíčně platit, u advokáta pak sepsat věc písemně a soud to jen schválí, aby to bylo právoplatné. (Kdybychom se rozváděli nebo to řešili žalobou, soud si vyžádá jeho platový výměr a stanoví částku podle potřeb dítěte a podle reálných možností otce). Nemáte zkušenosti, jaké jsou v současné době normální výše alimentů? Přítel je středoškolák, netuším, kolik má plat, ale je zaměstnanec, tudíž žádný podnikatel. Plat má asi spíš nižší než vyšší a má manželku a jedno dítě.
Netuším, jaké jsou rozumné hranice, o čem se snažit smlouvat a domlouvat. Abych prostě trvala na něčem rozumném. Já budu mít mateřskou na 3 roky a vyžít ze 7500,– na dva lidi takovou dobu není nic moc, i když se budu snažit si něco přivydělat.
Díky moc za jakýkoli názor.
Moc všechny zdravím.