Alimenty a insolvence

Anonymní
26.7.21 16:02

Alimenty a insolvence

Otec dítěte je v insolvenci. Má platit alimenty a dluh na výživném.

První měsíc došla na účet necelá tisícovka asi 20 dnů po tom, co měly být alimenty na účtu. Další měsíc téměř jednou tolik a třetí opět nižší částka. Teď zatím čekám. Alimenty nechodí v plné výši určené soudem, víc jak o 2tis. Míň a skro o měsíc později :(

Četla jsem, že ins. správce má až půl roku nárok čerpat svou odměnu, v určitých procentech?? Moc tomu popravdě nerozumím.
Paní, na kterou jsem se obrátila mi sdělila, že neměli dostatek financí k úhradě plné výše natož dluhu.

Jak to tedy, prosím je?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21054
26.7.21 16:05

Tak IS si bere nějakou částku jako odměnu a pokud mu víc není schopna strhnout, tak ti nemůže víc poslat, je to jednoduchý. Prostě mu to není z čeho strhnout nejspíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.7.21 16:08
@Cenarius píše:
Tak IS si bere nějakou částku jako odměnu a pokud mu víc není schopna strhnout, tak ti nemůže víc poslat, je to jednoduchý. Prostě mu to není z čeho strhnout nejspíš.

Sakra :( takže dále narůstá dluh?
No asi s tím fakt nic nenadělám. Jeho ofiko příjem papírově je cca 18tis čistého. S tím, že dostává cosi bokem.. :roll:

• Citovat
  • Upravit
27081
26.7.21 16:38
@Anonymní píše:
Sakra :( takže dále narůstá dluh?
No asi s tím fakt nic nenadělám. Jeho ofiko příjem papírově je cca 18tis čistého. S tím, že dostává cosi bokem.. :roll:

Osoba, ktera ma povoleno oddluzeni nesmi delat nove dluhy. Pokud nedostavas vyzivne v plne vysi, tak pisemne (postou na dodejku nebo datovou schrankou) na to upozorni insolvencniho spravce a soucasne prislusny insolvencni soud, ktery oddluzeni povolil. Vyzivne jsou prednostni platby, tudiz museji byt vyplaceny.
Jaka jsou pravidla doplaceni zpetne dluzneho vyzivneho, to nevim :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37268
26.7.21 16:42

Možná se mýlím, ale není výživné nadřazené všem ostatnim dluhům? Pokud ho neposílá jak má, tak je to spíš proto, že se mu nechce. Tak mu pohroz, že to začneš řešit a až na to přijdou, mu můžou klidně tu insolvenci zrušit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.7.21 16:52

Achjo to je šílený toto. Že se nestydí neplatit na své dítě/děti!
Mám to samé v bledě modrém.
Já to z něj ale zřejmě nikdy nedostanu.
Nemá účet, pracuje na černo…
Exekuce podana 2 r. zpět a nic na něj nemají. Řidičák mu někdo sebral a to je vše. Trestní oznámení podané, podmínka a ta mu skončila nedávno s tím, že ji porušil tím, že nedoplatil ani k a má dluh ještě vyšší. Zítra jdu podat další trestní oznámení.. Dluh na výživném má 60 000

• Citovat
  • Upravit
8962
26.7.21 17:09
@Anonymní píše:
Exekuce podana 2 r. zpět a nic na něj nemají. Řidičák mu někdo sebral a to je vše. Trestní oznámení podané, podmínka a ta mu skončila nedávno s tím, že ji porušil tím, že nedoplatil ani k a má dluh ještě vyšší. Zítra jdu podat další trestní oznámení.. Dluh na výživném má 60 píše: Více

Pracovat načerno začal, když byly děti na světě, nebo už předtím? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.7.21 17:18
@cecetka píše:
Osoba, ktera ma povoleno oddluzeni nesmi delat nove dluhy. Pokud nedostavas vyzivne v plne vysi, tak pisemne (postou na dodejku nebo datovou schrankou) na to upozorni insolvencniho spravce a soucasne prislusny insolvencni soud, ktery oddluzeni povolil. Vyzivne jsou prednostni platby, tudiz museji byt vyplaceny.
Jaka jsou pravidla doplaceni zpetne dluzneho vyzivneho, to nevim :nevim:

Díky. Takže tam napíšu a budu pátrat.

@Kriss Tina píše:
Možná se mýlím, ale není výživné nadřazené všem ostatnim dluhům? Pokud ho neposílá jak má, tak je to spíš proto, že se mu nechce. Tak mu pohroz, že to začneš řešit a až na to přijdou, mu můžou klidně tu insolvenci zrušit.

Alimenty neposílá on, ale ins.správce. z výplaty mu má zůstat nějaké to minimum, zbytek na ppacení dluhů. Alimenty co jsem četla mají navrch, jen je před nimi ještě ta odměna ins.správci, tak zjišťuju info jak to tedy je + ex jsem o tom řekla a nechápal, buď ze sebe dělá blba, nebo nevim.

@Anonymní píše:
Exekuce podana 2 r. zpět a nic na něj nemají. Řidičák mu někdo sebral a to je vše. Trestní oznámení podané, podmínka a ta mu skončila nedávno s tím, že ji porušil tím, že nedoplatil ani k a má dluh ještě vyšší. Zítra jdu podat další trestní oznámení.. Dluh na výživném má 60 píše: Více

To mě mrzí :( u nás je dluh v poobné výši a etuším, jak ho chtějí vplácet, když nezvládají ani to běžné výživné :roll: :zed: hodně sil a pevné nervy!!
 Zakl.

• Citovat
  • Upravit
1113
26.7.21 17:28

No výživné je přednostní a mělo by chodit v plné výši. Tohle se mělo zohlednit při podávání návrhu a soud určitě rozhodl že do insolvence může pouze v případě kdy bude schopný splácet a to i výživné v plné výši. Máme to stejně u nás a prostě ins. správkyně i kdyby bývalé od manžela neměla stáhnout celý dluh pro věřitele vždy nám pošle alimenty. Jeho peněz které dostane na účet (nějaké to minimum) se to vůbec nedotkne jelikož ty peníze už jsou započteny v tom co musí splácet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
HannyBunny
26.7.21 17:30
@cecetka píše:
Jaka jsou pravidla doplaceni zpetne dluzneho vyzivneho, to nevim :nevim:

však dlužník tím, že v majetkové podstatě není dostatek financí na vyplacení běžného a dlužného výživného žádné nové dluhy nedělá. insolvenční správce o tom nepochybně ví, vždyť i zakladatelka v úvodním příspěvku sděluje, co jí bylo z kanceláře insolvenčního správce oznámeno - prostě nemají ze srážek z příjmu dlužníka dostatek prostředků, aby jí pohledávky vypláceli v plné výši. je zbytečné na to IS upozorňovat, podáním k insolvenčnímu soudu si zakl. vůbec nepomůže. pouze, kdyby měla prokazatelné informace o nepřiznaném příjmu dlužníka (zamlčeném, vypláceném načerno), mohla by se s nimi obrátit na insolvenčního správce, aby tuto skutečnost prověřil a podnikl další kroky.

zakladatelce: info, jak jsou v pořadí uspokojovány přednostní pohledávky najdeš např. v článku: https://www.insolvencnizona.cz/…erze-2019-6/

• Citovat
  • Upravit
1113
26.7.21 17:33

@HannyBunny

Ale přece soud musel brát v potaz to že platí alimenty a že jsou v určité výši a tak je přidal k těm dalším dluhům a na základě toho vypočítal jestli je schopen splácet nebo ne, ne? Pokud by nebyl schopen zaplatit těch 30% nebo kolik to teď je tak by to nemohl soud schválit. Alespoň tak jsem myslela že to z logiky věci funguje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
HannyBunny
26.7.21 17:42

@Le_lenaz tak jestli je to oddlužení po novele, tak není určena minimální procentuální hranice uspokojení věřitelů - stačí, když bude na zálohu na odměnu a hotové náklady insolvenčního správce a aspoň tolik půjde i na úhradu pohledávek přihlášených do řízení. a ano, insolvenční správce jistě o předpokladu míry uspokojení věřitelů informoval insolvenční soud ve své zprávě pro oddlužení, kterou zveřejnil v insolvenčním rejstříku, na základě které vydal soud usnesení o formě oddlužení dlužníka.

• Citovat
  • Upravit
18258
26.7.21 17:47

@Le_lenaz Alimenty jsou tzv. zapodstatová pohledávka, v průběhu oddlužení by ten dluh měl být zaplacen komplet. A jestli je to čerstvé oddlužení, tak už se neřeší výše splacené částky, ale min. výše měsíční splátky, kde je s alimenty počítáno.

Zakladatelko, pokud chceš detaily, tak se obrať na občanskou poradnu nebo Poradnu pri finanční tísni, budou mít víc času na vysvětlení než správce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27081
26.7.21 17:54

@HannyBunny Vznika mu novy dluh na vyzivnem, pokud neni hrazeno v plne vysi :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.7.21 19:34
@bertoldina píše:
@Le_lenaz Alimenty jsou tzv. zapodstatová pohledávka, v průběhu oddlužení by ten dluh měl být zaplacen komplet. A jestli je to čerstvé oddlužení, tak už se neřeší výše splacené částky, ale min. výše měsíční splátky, kde je s alimenty počítáno.Zakladatelko, pokud chceš detaily, tak se obrať na občanskou poradnu nebo Poradnu pri finanční tísni, budou mít víc času na vysvětlení než správce.

Děkuji za rady, podívám se na to. :kytka:

Jen jestli mu tedy nabiha dluh, a bude to dlouhodobě,,můžou mu tu insolvenci zrušit, ne? :think:
Sakra..aby člověk ještě po večerech studoval práva..

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna