Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
ahojki, nepomůžeme ti nikdo, ale je to fakt hrůza. No v první řadě bych chlapánka vyrazila, ať si bydlí zpátky u matky,,,,,, ale vůbec nepíšeš jak se k tomu staví tvůj manžel. Nbo pokud by měl bydlet u vás, tak to sepsat a udělat v tom pořádek. dokazování zpětně bude asi problém, snad jen použít „výhrůžky“ směrem k matce, že kluka u sebe necháte pouze v případě, že vše stáhne. Ale je potřeba, aby to manžel viděl stejně jako ty.
tak přeju pevné nervy, ať se vše brzo nějak vyřeší.
A.
Podle toho co píšeš, tak bych to tomu klukovi co žije u Vás lehce znepříjemnila. Dala bych mu na výběr, buď se tu budeš chovat jako člověk, chodit do školy, pomáhat atd. a nebo si jdi k mámě kam patříš.
Také jsme podepisovali v 18 souhlas, že rodiče smí být informovaní o docházce a prospěchu. Nikdo si nedovolil nepodepsat, hodně by nám to utáhlo kohoutky s penězi a bylo by to hodně těžké se pak protlouc. A pokud tak stojí chlapec o alimenty od vás, tak mu je dávejte, ale tím vaše finance pro něj končí a ať on Vám na oplátku přispívá na bydlení a stravu. Jestli má trošku rozumu přijde na to, že je hodně v mínusu a ani si nic nepořídil.
O tchýni se radši vyjadřovat nebudu.
No on to vidí stejně a tahy ho to štve ,že kluk jde ted víceméně proti němu.Ale má strach -že si ho „rozhází " a chlapec to dobře vím .Už když byli kluci malí tak ho vždy "dusili“ tím ,že když si dovolil jim něco říct-že třeba 6měsíců nepřišli k nám na návštěvu.V tomto jsou docela chytří mladej co je u nás si na něj někdytak otevře hubu,že kdybych já byla fotr tak už jednu má.Koneckonců jeho nevlastní otec mu jí dal a označil ho za flákače s čímž ted musím souhlasit… .Mladej od té doby bydlí u nás ,ale jeho matka donutila jeho nevlastního otce se mu omluvit
No popravdě ona ho ani její přítel taky doma nechtějí si myslím(o něm to vím 100%) ,ale jí je prostě líto těch prachu nechodí do práce a ted kdybychom dávali klukovi na ruku a ne jí tak by neměla příjem .Nouzí netrpí její přítel jí dává dost jeden kluk bydlí u nás a druhej už 2 roky u svého kamaráda ,který ho vydatně finančně podporuje.Takže v materiální nouzi viditelně není -jen nemá co dělat a prudí.
No,chápu správně,že dáváte klukovi alimenty,plus platíte školu a kapesné,tím pádem ho navíc i živíte a pokrýváte spotřebu energií a matka vás chce ještě navíc dát k soudu? A matka vám přispívá na syna,co s vámi žije?
Příspěvek upraven 04.06.11 v 12:42
ahoj
tak pevné nervy.. jinak to, že u vás žije, určitě vidí sousedé, takže se to prokázat dá, toho se neboj
když vám nepomáhá, nechodí do školy atd informace ze školy nedovolil k nahléhnutí, že je plnoletý, tak proč ho nevyhodíte, prostě říct, ano jsi plnoletý, nechceš, abychom se starali a chceš jen prachy, tak jdi
..mimochodem, když ho vyhodí ze školy, tak končí alimenty. placení školného není dáno soudem, tak proč ho platit, on to má stejně kvůli razítku a právě těm alimentům
já bych k tomu soudu šla. Když nic jinýho, tak se v tom udělá pořádek, rozhodne za vás nestranně někdo jinej a manžel nebude mít výčitky, že si něco nebo někoho rozházel. A s tou synáčkovo absencí ve škole, ruku v ruce půjde nejspíš i jeho prospěch, že, bych se obávala o jeho další studium. Pak je otázka, jak dlouho ještě budete na zletilého ty alíky platit.
Za mě - k soudu.
Znám to z vlastní zkušenosti. Manžel má taky již zletilého syna z předešlého manželství, který o něj pro jistotu nejeví zájem od doby, kdy mu tatínek na žádost maminky dal za jeho prohřešky na intru přes držku. Bohužel ta jedna facka zjevně nepomohla. Maminka se taky chce strašně soudit a furt by zvyšovala a zvyšovala… poslední soud dal ale za pravdu mému muži. Takže kdo chce kam, pomozme mu tam.
to ne školné platíme napůl s matkou.Ale tedy ona nám samozžejmě nic neplatí ,když kluk žije s náma.Ale měli jste vidět ten rachot ,když jsem navrhla ,že jí nebudeme platit tedy alimenty na toho kluka co žije s námi ,ale že je budem dávat přímo jemu .Myslím ,že i to byl jeden z důvodů proč takto prudí-no nakonec se tedy posílaly i přes moje protesty jí.
Jinak kluka nevyhodíme -na to by otec neměl -zase je rád ,že ho má doma.. .A škola z té ho nejspíš nevyhodí ,je soukromá a zas tak se to neřeší (do školy tam nechodí skoro nikdo ,ale na školní výlety do Alp a itáli každý
-spíš mě mrazí z představy dalšího nekonečného studia na soukromé vysoké škole
Dělat se mu moc nechce nedávno mi do očí řekl ,že zamín jak100 na hodinu nevstává.A do školy bude chodit jak on uzná za vhodný a že tam vlastně vůbec nemusí ,protože tam nikdo nechodí .A když jsem se ho ptala jestli mu není trapný tam nechodit ,když mu to máma s tátou platí -tak mi na drzo řekl ,že ne . ![]()
Jako sere dost dokonce jsem přemýšlela ,že se odstěhuju já ,že to tady prostě nemá konce .měli jsme stavět u jeho rodičů dum vedle jejich -tchyně -až když už jsme měli vše zařízený vše negovala.Ani mě to nebaví -nejradši bych se odstěhovala do jinýho města a ona at se o sebe stará na starý kolena sama nebo at chcípne na svrab.(jo to už jsem hnusná …)
Ahoj,preju ti hodne sil,budes je potrebovat,mame znamy co zazili pred rokem a pul neco podobneho,u nich to teda u soudu dopadlo spatne,snad nebudete takovy pripad.
lys píše:
já bych k tomu soudu šla. Když nic jinýho, tak se v tom udělá pořádek, rozhodne za vás nestranně někdo jinej a manžel nebude mít výčitky, že si něco nebo někoho rozházel. A s tou synáčkovo absencí ve škole, ruku v ruce půjde nejspíš i jeho prospěch, že, bych se obávala o jeho další studium. Pak je otázka, jak dlouho ještě budete na zletilého ty alíky platit.
Za mě - k soudu.
Znám to z vlastní zkušenosti. Manžel má taky již zletilého syna z předešlého manželství, který o něj pro jistotu nejeví zájem od doby, kdy mu tatínek na žádost maminky dal za jeho prohřešky na intru přes držku. Bohužel ta jedna facka zjevně nepomohla. Maminka se taky chce strašně soudit a furt by zvyšovala a zvyšovala… poslední soud dal ale za pravdu mému muži. Takže kdo chce kam, pomozme mu tam.
k tomu soudu určitě půjde ,protože mu ani nic jiného nezbude.Ale je to prostě opruz půl dne v čudu-ztráta výdělku v sezoně.A to nemluvím o tom ,jak moc je tatík uraženej za to že jí kluk podepsal plnou moc ,aby za něj podala žalobu.NIkdo mu nic neřekl-jenom přišel dopis od soudu.
kacerval píše:
Ahoj,preju ti hodne sil,budes je potrebovat,mame znamy co zazili pred rokem a pul neco podobneho,u nich to teda u soudu dopadlo spatne,snad nebudete takovy pripad.
Toho se prostě taky bojím .jsem z toho už vyčerpaná jak jim pořád cáluje dovolený u moře,školný ,lyžování v Alpách boty mají dražší než já -na dovolený jsem nebyla 4 roky … .Fakt vážně přemýšlím ,že jdu od toho…,že na to už nemám.A jestli vyvrcholí to něčím hrozným ,jako že se s klukem shádáme do krve nebo pobijeme.Už tak si na mě stěžuje všem jak ho šikanuju-rozumějte chci ,aby chodil do školy -dokonce i na tělocvik.
Tak to dooobre znam!!!
Manzeluv zletily syn je ,rekla bych,neco podobnyho,Alimenty 10 tis,na VS nema,ale samozrejme ze PUJDE/kdo by nesel,ze/ a kdyz ho jeho tata a muj manzel a tata dvou mladsich dcer zadal,ze mu bude posilat polovic/nema praci,je vojak ve vysluze/,syn rekl,ze ‚pod deset nejde‘
![]()
Je to tak,ze v zivote ! nebyl na zadne brigade,nikde.Proc by taky,vzdyt nemusi,ze??
Tak jsem si vylila srdce zase ja.Zakladatelko,pokud mi chces napsat SZ,napis,ja Ti muzu dat odkazy na pripady,kdy soudkyne rozhodla V NEPROSPECH ZLETILEHO a hlavne taky ,proc je synova povinnost!vas informovat o stavu jeho studii
![]()
Jo a jeste nechapu,proc posila penize K RUKAM MATKY,muze mit problem,i kdyz ciste teoreticky…
Od nabyti zletilosti se amji penize poukazovat K RUKAM ZLETILEHO,nebot rodic uz NENI zakonny zastupce!
A druha vec,
proc neplati alimenty synovi matka,kdyz on zije u vas a ne u ni????
tak to je pan otec s prominutím trouba (když to řeknu slušně). Aby u mě bydlel syn, kterej je spřaženej s matkou proti mně a já o tom věděla… to postrádá logiku
Na tvém místě bych taky přemýšlela o odchodu, ale s dítětem je to jako krok do propasti.
Toto je stran tvého muže opičí láska, která se mu nikdy nevrátí. S takovou ať počítá s tím, že jakmile přestane dělat oslíka, co se z něj akorát sypou prachy, přestane pro synáčka existovat. Jó, to bych fakt bojovala, abych si takového syna nerozházela ![]()
lys píše:
tak to je pan otec s prominutím trouba (když to řeknu slušně). Aby u mě bydlel syn, kterej je spřaženej s matkou proti mně a já o tom věděla… to postrádá logikuNa tvém místě bych taky přemýšlela o odchodu, ale s dítětem je to jako krok do propasti.
Toto je stran tvého muže opičí láska, která se mu nikdy nevrátí. S takovou ať počítá s tím, že jakmile přestane dělat oslíka, co se z něj akorát sypou prachy, přestane pro synáčka existovat. Jó, to bych fakt bojovala, abych si takového syna nerozházela
Presne totez si myslim taky.
LYS,
mohla bys prosim te jeste nastinit/nebo napsat do sz/ jak jste byli 'uspesni u soudu/,jak jsi psala vyse?Moc by mne to zajimalo,diky
![]()
Ahoj ,spíš se potřebuju jen tak svěřit ,protože jsem už z toho všeho v depresi.Manželův syn zletilý u nás cca od října minulého roku bydlí (pohádal se s nevlastním otcem) do soukromé školy ,kterou mu bez vědomí otce vybrala jeho matka a na kterou otec ještě kromě alimentů přispívá,chodí značně zřídka v pololetí měl kol.200h omluvených a nějaké neomluvené -dostal2 s chování.Bohužel na něj nedohlídnem ,protože nám odmítl i škola sdělit přístupové kody k dovházce,rozvrhům,absencím-s odvoláním ,že už mu je 18.Doma nemá a nevykonává žádné povinnosti ,když potřebuji pohlídat či vyzvednout dítě (od dubna jsem v práci)bývá to problém a ne vždy vyjde vstříc a když tak si za to nechá zaplatit.Alimenty na něj ikdyž už mu bylo18 a na jeho bratra šli k rukám jeho matky)protože soustavně vyhrožuje soudem.Podotýkám že chlapec ,ketrý s námi nežije v domácnosti dostává asi 2× soudem určených alimentů +příspěvěk na soukromou školu.Chlapec ,který s námi žije ve společné domácnosti dostává alimenty ,kapesné+příspěvek na soukr.školu.K tomu máme ještě jednoho společného syna .Nyní přišla od jejich matky žaloba o alimenty na oba dva starší kluky
.

To je to co mě sere a prudí -prostě další problémy a tahanice-navíc jí musel pravděpodobně zletilý syn co žije u nás dát plnou moc ,aby to mohla podat.Doma je a ještě bude dusno -žít s pubertákem co nechodí do školy na 60m v bytě není jednoduchý a ted tu ještě visí ta žaloba.neumím si představit jak to bude u soudu .Trvalé bydliště má u matky takže ,když popře ,že tu bydlí asi mu to nedokážeme -prostě to rozhádá celou rodinu -stačí že i tak si jeho matka odečetla slevu na dítě z daní ikdyž už kluk bydlel u nás.
A do toho mi ještě tchyně ,která náhodou onemocněla „záhadnou“ chorobou ,přesně v den kdy jsem nastoupila do práce a přitom mi slibovala jak pomůže s hlídáním (1×3× týdně na 2-3h-víc jsem ani nechtěla),že si užnepřeje ,abych jí tam nejmladšího syna přivedla na hlídání a obtěžovala ji .Na narozeniny mu nepřišla -to byl malej hodně smutnej-o dárku už ani nemůže být řeč,ale stejně vždy dostával jen ananas a banán.
zatím co starší kluky cpe samozřemě prachama.
Už mě ta celá rodina mírně řečeno sere.