Alimenty - o kolik si říct?

1053
31.3.11 09:41

Alimenty- o kolik si říct

Ahoj mám roční holčičku a s bývalým přítelem jsme se rozešli před Vánocemi.Zůstal mi byt/vyplatila jsem ho/ ale stále platím hypotéku a náklady na bydlení celkově přes 7000. mám rodičák 7600 a alimenty 1200.Otec dítete má průměrný plat 15000.Poradte kolik bych po něm mohla chtít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3585
31.3.11 09:50

ahoj, ze zkušenosti kamarádky, která řešila alimenty soudně - její právnička jí řekla, že 10% z platu chlapa je základ, vše co je navíc je šikovnost právníka nebo chlapova ochota. Je to tak v případě, kdy chlap nemá žádné jiné závazky…třeba další děti apod. takže pokud se sami nedohodnete na více jak 1500, tak nevím nevím, vzhledem k Tvojí platbě za byt Tě to moc nevytrhne :(
 A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
31.3.11 09:54

Ahoj,
na stánkách justice je orientační přehled. Je to prý jen doporučení, ale obrázek si snad člověk udělá.

http://portal.justice.cz/…2/ms/ms.aspx?…

Z vlastní zkušenosti ale vím, že hodně záleží na soudci. Jinak přeji hodně štěstí. S.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27008
31.3.11 09:55

Kamarádka když se rozváděla si nechala podle právníka určit alíky a prý by měly být tak čtvrtina platu,pokud nemá jiné závazky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.3.11 10:07

Opravdu hodně záleží na soudci jak už tu bylo psáno. Alimenty bych chtěla 2t min.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.3.11 10:27

Ahojky - mně právnička poradila, ať si napíšu 3000-3500Kč, že soudce mi to určitě sníží. Tak jsem si to pro (tenkrát ještě)manžela kapku upravila. Že mi jako právnička poradila 3500-4000Kč, tak si teda napíšu 3500Kč. No a o tom dodatku - snížení soudcem - jsem pomlčela…nechala jsem to osudu. K mému překvapení mi to soudkyně nakonec odklepla v té výši, jakou jsme měli uvedenou v dohodě.
Pro upřesnění - ex měl v papírech o příjmu uvedný průměrný plat cca 17300Kč (čistého), má jen jednu vyživovací povinnost a syn měl tenkrát „čerstvě“ 3 roky. Já byla na MD, ale cca 10dní po rozvodu jsem nastupovala zpátky do práce.
PS: omlouvám se za anonymitu…ale vzhledem k obsahu je na místě :mavam:

• Citovat
  • Upravit
1053
31.3.11 10:54

holky dekuju za rady.Expřítel je bez závazků platí si jen podnájem.Moc to nechci řešit přes soud tak se snad dohodnem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
164
21.4.11 16:26

Připojím se dodatečně také do diskuze, je to sice pár let co jsem dělala u soudu:-), ale řekla bych, že základ pohledu na „věc“ se nemění. Určitě je dobré, když se s ex. přítelem/manželem lze dohodnout. Je dobré vědět o všech jeho příjmech. Soud sám si vyžádá od zaměstnavatele listiny s doložením manželova příjmu, či od finančáku daň. přiznání (platí pro OSVČ) za poslední rok. Ale skutečnost je taková, že někteří podnikavci si záměrně zvyšují náklady a někteří zaměstnanci zas pracují tak, že určitý plat mají na papíře a zbytek dostanou na ruku. Je tedy na matce, přesvědčit otce, že peníze nejsou na šminky:-) Vždy je důležité si raději sepsat všechny společné náklady, které máte, tj. na bydlení, jídlo, dopravu a další speciálně pro dítě (to platí i v případě, že dítě trpí např. ekzémem,alergií apod., protože léky nejsou levné) Chce to sednout si a sepsat vše dohromady. Ať už chcete nebo ne, soud musí upravit práva a povinnosti obou rodičů k nezletilému, tím spíš by se tím začal zabývat, pokud bys žádala o nějaké sociální dávky. Konkrétní sumu o jakou žádat neporadím, ale myslím, že min. ty 3 tis. jak už někdo uváděl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
139
18.8.11 12:59

Ahojky,

Co si o tom myslite a kolik vlastne zadat od tech OSVC?

Průměrné výdaje na jedno dítě Věk Výdaje na měsíc 0-2 5391 Kč 3-5 5336 Kč 6-9 5588 Kč 10-14 6260 Kč 15-17 7087 Kč 18 a starší 8020 Kč.
 http://www.blesk.cz/…mesicne.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
18.8.11 13:13
patriama píše:
Co si o tom myslite a kolik vlastne zadat od tech OSVC?Průměrné výdaje na jedno dítě Věk Výdaje na měsíc 0-2 5391 Kč 3-5 5336 Kč 6-9 5588 Kč 10-14 6260 Kč 15-17 7087 Kč 18 a starší 8020 Kč.
http://www.blesk.cz/…mesicne.html

s hodou okolnosti delam exekuce na soudě a to i výživné..z OSVČ se výživné ( přes plat ) žádat nedá..Jedině zabavením majetku.

• Citovat
  • Upravit
139
18.8.11 13:16

Hm,

To je ale v pripade dluhu na vyzivnem nicmene to nebyla ma otazka!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.3.15 01:55

Ahoj,

na socce mi dali papir pro soud ohledne svereni do pece. Je tam kolonka vyzivne. Nevim, kolik tam napsat. Jednomu synovi budou 3 roky, druhymu 7 mesicu. Vim, ze mam narok na vyzivne i pro sebe. Manzel mel vyplaty tak kolem 25tisic, ale ted na praci kasle a moc tam nechodi. Ja mam nejake pujcky, ale on ma pujcky od nebankovek, casto plati pozde, mel jiz nekolik exekuci za pokuty a tak. Nevite kolik tam mam tak napsat?

Dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41182
18.3.15 07:15
@MilijonDolarBejby píše:
Ahoj,

na socce mi dali papir pro soud ohledne svereni do pece. Je tam kolonka vyzivne. Nevim, kolik tam napsat. Jednomu synovi budou 3 roky, druhymu 7 mesicu. Vim, ze mam narok na vyzivne i pro sebe. Manzel mel vyplaty tak kolem 25tisic, ale ted na praci kasle a moc tam nechodi. Ja mam nejake pujcky, ale on ma pujcky od nebankovek, casto plati pozde, mel jiz nekolik exekuci za pokuty a tak. Nevite kolik tam mam tak napsat?

Dekuji

Jeho půjčky tě nemusí zajímat, výživné je přednostní pohledávka, takže i při exekuci se strhává mezi prvními. jen aby chodil do práce a bylo z čeho brát. Výživné na sebe budeš také žádat? V jaké regionu a oboru manžel pracuje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
18.3.15 07:16
@MilijonDolarBejby píše:
Ahoj,

Dekuji

jeho půjčky nezájem. Jestliže má 25 tis, tak bych dala tak 5 tis na děti a 1000 kč na sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41182
18.3.15 07:18
@martina.se píše:
jeho půjčky nezájem. Jestliže má 25 tis, tak bych dala tak 5 tis na děti a 1000 kč na sebe.

Jj, souhlas. Viděla bych to obdobně. Rozhodování soudu se může lišit region od regionu, ale takhle nějak bych to podala a oni už se s tím poperou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna