Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj mám roční holčičku a s bývalým přítelem jsme se rozešli před Vánocemi.Zůstal mi byt/vyplatila jsem ho/ ale stále platím hypotéku a náklady na bydlení celkově přes 7000. mám rodičák 7600 a alimenty 1200.Otec dítete má průměrný plat 15000.Poradte kolik bych po něm mohla chtít.
ahoj, ze zkušenosti kamarádky, která řešila alimenty soudně - její právnička jí řekla, že 10% z platu chlapa je základ, vše co je navíc je šikovnost právníka nebo chlapova ochota. Je to tak v případě, kdy chlap nemá žádné jiné závazky…třeba další děti apod. takže pokud se sami nedohodnete na více jak 1500, tak nevím nevím, vzhledem k Tvojí platbě za byt Tě to moc nevytrhne ![]()
A.
Ahoj,
na stánkách justice je orientační přehled. Je to prý jen doporučení, ale obrázek si snad člověk udělá.
http://portal.justice.cz/…2/ms/ms.aspx?…
Z vlastní zkušenosti ale vím, že hodně záleží na soudci. Jinak přeji hodně štěstí. S.
Kamarádka když se rozváděla si nechala podle právníka určit alíky a prý by měly být tak čtvrtina platu,pokud nemá jiné závazky.
Opravdu hodně záleží na soudci jak už tu bylo psáno. Alimenty bych chtěla 2t min.
Ahojky - mně právnička poradila, ať si napíšu 3000-3500Kč, že soudce mi to určitě sníží. Tak jsem si to pro (tenkrát ještě)manžela kapku upravila. Že mi jako právnička poradila 3500-4000Kč, tak si teda napíšu 3500Kč. No a o tom dodatku - snížení soudcem - jsem pomlčela…nechala jsem to osudu. K mému překvapení mi to soudkyně nakonec odklepla v té výši, jakou jsme měli uvedenou v dohodě.
Pro upřesnění - ex měl v papírech o příjmu uvedný průměrný plat cca 17300Kč (čistého), má jen jednu vyživovací povinnost a syn měl tenkrát „čerstvě“ 3 roky. Já byla na MD, ale cca 10dní po rozvodu jsem nastupovala zpátky do práce.
PS: omlouvám se za anonymitu…ale vzhledem k obsahu je na místě ![]()
holky dekuju za rady.Expřítel je bez závazků platí si jen podnájem.Moc to nechci řešit přes soud tak se snad dohodnem ![]()
Připojím se dodatečně také do diskuze, je to sice pár let co jsem dělala u soudu:-), ale řekla bych, že základ pohledu na „věc“ se nemění. Určitě je dobré, když se s ex. přítelem/manželem lze dohodnout. Je dobré vědět o všech jeho příjmech. Soud sám si vyžádá od zaměstnavatele listiny s doložením manželova příjmu, či od finančáku daň. přiznání (platí pro OSVČ) za poslední rok. Ale skutečnost je taková, že někteří podnikavci si záměrně zvyšují náklady a někteří zaměstnanci zas pracují tak, že určitý plat mají na papíře a zbytek dostanou na ruku. Je tedy na matce, přesvědčit otce, že peníze nejsou na šminky:-) Vždy je důležité si raději sepsat všechny společné náklady, které máte, tj. na bydlení, jídlo, dopravu a další speciálně pro dítě (to platí i v případě, že dítě trpí např. ekzémem,alergií apod., protože léky nejsou levné) Chce to sednout si a sepsat vše dohromady. Ať už chcete nebo ne, soud musí upravit práva a povinnosti obou rodičů k nezletilému, tím spíš by se tím začal zabývat, pokud bys žádala o nějaké sociální dávky. Konkrétní sumu o jakou žádat neporadím, ale myslím, že min. ty 3 tis. jak už někdo uváděl.
Co si o tom myslite a kolik vlastne zadat od tech OSVC?
Průměrné výdaje na jedno dítě Věk Výdaje na měsíc 0-2 5391 Kč 3-5 5336 Kč 6-9 5588 Kč 10-14 6260 Kč 15-17 7087 Kč 18 a starší 8020 Kč.
http://www.blesk.cz/…mesicne.html
patriama píše:
Co si o tom myslite a kolik vlastne zadat od tech OSVC?Průměrné výdaje na jedno dítě Věk Výdaje na měsíc 0-2 5391 Kč 3-5 5336 Kč 6-9 5588 Kč 10-14 6260 Kč 15-17 7087 Kč 18 a starší 8020 Kč.
http://www.blesk.cz/…mesicne.html
s hodou okolnosti delam exekuce na soudě a to i výživné..z OSVČ se výživné ( přes plat ) žádat nedá..Jedině zabavením majetku.
To je ale v pripade dluhu na vyzivnem nicmene to nebyla ma otazka!
Ahoj,
na socce mi dali papir pro soud ohledne svereni do pece. Je tam kolonka vyzivne. Nevim, kolik tam napsat. Jednomu synovi budou 3 roky, druhymu 7 mesicu. Vim, ze mam narok na vyzivne i pro sebe. Manzel mel vyplaty tak kolem 25tisic, ale ted na praci kasle a moc tam nechodi. Ja mam nejake pujcky, ale on ma pujcky od nebankovek, casto plati pozde, mel jiz nekolik exekuci za pokuty a tak. Nevite kolik tam mam tak napsat?
Dekuji
@MilijonDolarBejby píše:
Ahoj,na socce mi dali papir pro soud ohledne svereni do pece. Je tam kolonka vyzivne. Nevim, kolik tam napsat. Jednomu synovi budou 3 roky, druhymu 7 mesicu. Vim, ze mam narok na vyzivne i pro sebe. Manzel mel vyplaty tak kolem 25tisic, ale ted na praci kasle a moc tam nechodi. Ja mam nejake pujcky, ale on ma pujcky od nebankovek, casto plati pozde, mel jiz nekolik exekuci za pokuty a tak. Nevite kolik tam mam tak napsat?
Dekuji
Jeho půjčky tě nemusí zajímat, výživné je přednostní pohledávka, takže i při exekuci se strhává mezi prvními. jen aby chodil do práce a bylo z čeho brát. Výživné na sebe budeš také žádat? V jaké regionu a oboru manžel pracuje?
@MilijonDolarBejby píše:
Ahoj,na socce mi dali papir pro soud ohledne svereni do pece. Je tam kolonka vyzivne. Nevim, kolik tam napsat. Jednomu synovi budou 3 roky, druhymu 7 mesicu. Vim, ze mam narok na vyzivne i pro sebe. Manzel mel vyplaty tak kolem 25tisic, ale ted na praci kasle a moc tam nechodi. Ja mam nejake pujcky, ale on ma pujcky od nebankovek, casto plati pozde, mel jiz nekolik exekuci za pokuty a tak. Nevite kolik tam mam tak napsat?
Dekuji
jeho půjčky nezájem. Jestliže má 25 tis, tak bych dala tak 5 tis na děti a 1000 kč na sebe.
@martina.se píše:
jeho půjčky nezájem. Jestliže má 25 tis, tak bych dala tak 5 tis na děti a 1000 kč na sebe.
Jj, souhlas. Viděla bych to obdobně. Rozhodování soudu se může lišit region od regionu, ale takhle nějak bych to podala a oni už se s tím poperou.