Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den, jsem v 5. měsící těhotenství. Neplánuju zadat otce do RL. Doteď jsem od něj neviděla ani korunu (mé dosavadní výdaje týkající se těhotenství byly doteď cca 1500,–), posílal mi výhružné sms, ve kterých mi také sprostě nadával (musela jsem si kvuli nemu zmenit i telefonni cislo), pracuje načerno, bydlí u rodičů, kde nemá ani svůj vlastní pokoj a už vůbec tam není žádné zázemí pro dítě. Teď mi začal vyhrožovat soudama, že se chce o dítě soudit, prý je otec a má na něj právo. Podle mě je ale důležité si plnit i svoje povinnosti. Zajímalo by mě, jestli by na to dítě opravdu měl nějaké právo, kdybychom se dostali k soudu, nebo ne. Mám z něj strach.
jako otec na nej pravo ma, u soudu by asi doslo k potvrzeni otcovstvi pomoci DNA testu a jakmile se prokaze tohle, tak proste narok ma, bohuzel
zakaz styku s ditetem soud praktikuje malokdy…
to tak pri prokazanem spatnem vlivu, treba kdyz je rodic kriminalnik atd..
jinak i ty muzes po nem chtit vydaje k tehotenstvi a pak k malymu, takze bych zkusila reagovat na jeho soudni vyhrozovani tim, ze mu reknes, ze klidne, ze mu soud vsechno vypocita i zpetne…treba se toho lekne
hodne sil
jizvíková píše:
jako otec na nej pravo ma, u soudu by asi doslo k potvrzeni otcovstvi pomoci DNA testu a jakmile se prokaze tohle, tak proste narok ma, bohuzel
zakaz styku s ditetem soud praktikuje malokdy…
to tak pri prokazanem spatnem vlivu, treba kdyz je rodic kriminalnik atd..
jinak i ty muzes po nem chtit vydaje k tehotenstvi a pak k malymu, takze bych zkusila reagovat na jeho soudni vyhrozovani tim, ze mu reknes, ze klidne, ze mu soud vsechno vypocita i zpetne…treba se toho leknehodne sil
Peníze bohužel vždycky někde sežene, už teď jich spoustu dluží. Má jen základní školu a nedokáže se postarat ani sám o sebe, doteď mu běhá za zadkem maminka. Nechci po něm vůbec nic, jen aby mě nechal v klidu vychovávat moje dítě (mělo by být naše, ale potom jeho chování to prostě nejde) ![]()
Je otec a právo na dítě má.Udělá si testy dna,vypočítaj mu alimenty a určí ti kdy budeš muset dítě odevzdávat.Nevim jak je to s náklady na těhotenství a zda je nějaká vyživovací povinost,ale pokud ho jako otce uvédst nebudeš chtít,tak ti je zpětně asi nedá ![]()
Kamča.dalmatinka píše:
Je otec a právo na dítě má.Udělá si testy dna,vypočítaj mu alimenty a určí ti kdy budeš muset dítě odevzdávat.Nevim jak je to s náklady na těhotenství a zda je nějaká vyživovací povinost,ale pokud ho jako otce uvédst nebudeš chtít,tak ti je zpětně asi nedá
Přece nemůžu dát dítě někomu, kdo vůbec neví co s ním má dělat
Mám z něj strach já, protože psal, že kdyby mě potkal, tak mě zabije. A takovému člověku mám dát své dítě? to přece nejde ![]()
Může si podat u soudu návrh na zjištění otcovství, udělají se genetické testy a při prokázaném otcovství bude zapsán do RL, stanoveny alimenty a návštěvy.
Ale zachovej klid, on si spočte, kolik zaplatí na výživném, než dítě vyroste a žádnou žalobu nepodá. Byl by to raritní případ. To je ta láska otců v praxi.
Že nemá vlastní pokoj je jedno, můžou se stýkat ve společném pokoji, venku atd., na tom to neuhraješ, to by musel aspoň bydlet pod mostem.
ejmy píše:Kamča.dalmatinka píše:Přece nemůžu dát dítě někomu, kdo vůbec neví co s ním má dělat
Je otec a právo na dítě má.Udělá si testy dna,vypočítaj mu alimenty a určí ti kdy budeš muset dítě odevzdávat.Nevim jak je to s náklady na těhotenství a zda je nějaká vyživovací povinost,ale pokud ho jako otce uvédst nebudeš chtít,tak ti je zpětně asi nedáMám z něj strach já, protože psal, že kdyby mě potkal, tak mě zabije. A takovému člověku mám dát své dítě? to přece nejde
to je sice smutné,ale pokud u soudu prokáže že otec je,tak se tě nikdo ptát nebude.
To je taky nápad dělat si dítě s někým kdo má jen ZŠ.
.Je mi to líto,ale pokud bude chtít,tak ty s tím opravdu nic neuděláš.Když soud určí dny kdy bude dítě u otce,tak mu ho musíš dát.Stačí když bude mít dítě kde spát a návštěvy mu dovolí.v prvních měsících to mužeš sehrát na kojení,ale pak už si muže vyběhat i delší návštěvy.Je to smutné,ale bohužel to tak je .
Pokud ale peníze nemá,tak bych věřilaa tomu že se zalekne částky které by musel platit a rozmyslí si to. ![]()
ejmy píše:Kamča.dalmatinka píše:Přece nemůžu dát dítě někomu, kdo vůbec neví co s ním má dělat
Je otec a právo na dítě má.Udělá si testy dna,vypočítaj mu alimenty a určí ti kdy budeš muset dítě odevzdávat.Nevim jak je to s náklady na těhotenství a zda je nějaká vyživovací povinost,ale pokud ho jako otce uvédst nebudeš chtít,tak ti je zpětně asi nedáMám z něj strach já, protože psal, že kdyby mě potkal, tak mě zabije. A takovému člověku mám dát své dítě? to přece nejde
Zažila jsem cosi podobného. Na všechny jeho výhružky (typu, že se postará o to, abych dítě už nikdy neviděla atd.) jsem reagovala jako kolovrátek: řeš své nároky právní cestou, já tě k dítěti dobrovolně nepustím. Kolikrát mi i volal (než jsem si změnila tel. číslo), že zítra má schůzku s právníkem a jde to podat k soudu, že je tohle z jeho strany poslední pokus o smírčí cestu … chacha, na soud nikdy nedošlo (asi by to bylo moc peněz, nebo kdoví, co dalšího strašného měl na triku, možná nakonec skončil u soudu jako obžalovaný místo žalujícího), prostě realita je taková, že malému jsou čtyři roky a nikdy ho neviděl, nikdy na něj neposlal ani korunu, nikdy se neoptal, jak se má. Jen po dobu mého těhotenství a následující rok vyhrožoval vším možným.
Takže ano, pokud s tím půjde k soudu, získá povinnost platit alimenty a právo na styk s dítětem. Ovšem, je dost pravděpodobné, že na soud nikdy nedojde. Tyhle typy na to nemívaj ty správný koule ![]()
ukládej si ty zprávy.Jdi na policii a ukaž jim to.To je nejspíš jediná šance jak se tomu všemu vyhnout ![]()
Vyživovací povinnost má ještě k tobě do 2 let dítěte, takže o to by se mu to prodražilo. Dále na náklady na slehnutí a na výbavičku. Určitě si schovávej účtenky.
S argumenty o jeho neschopnosti neuspěješ, max. získáš nálepku té, co brání otci ve styku.
Kamča.dalmatinka píše:
Pokud ale peníze nemá,tak bych věřilaa tomu že se zalekne částky které by musel platit a rozmyslí si to.
jojo, přesně, takových vyhrožovatelů už bylo a pak cuknou, když zjistí kolik to stoji
Schovala jsi si ty smsky? Jakékoliv výhrůžky schovávej, telefony nahrávej, zkrátka všechny materiály, že je pako, chraň jako oko v hlavě, protože je to pak důkazní materiál, co je zač a pokud by soud nezakázal styk s dítětem, tak by třeba určil styk pouze pod dohledem.
Jinak ano, má na dítě právo, ale nijak bych mu to neulehčovala. Chce se soudit? Má jen základku? Existuje určitá možnost, že i kdyby se nakrásně soudit chtěl, nebude ani vědět, co kam podat, jak to sepsat, na právníka nebude mít prachy… Takže s ním nekomunikuj, nic s ním nesepisuj, nic od něj nechtěj a je tu určitá možnost, že to vyšumí, že ho to přestane bavit. Vím o několika případech, kdy „otec“ byl poměrně dost razantní v takové té „těhotenské“ komunikaci a pak se po něm slehla zem, děti mají v RL otec neznámý a všichni zúčastnění jsou nakonec spokojení.
ejmy píše:
tak to budu muset nejspíš zmizet do ciziny
tim si nepomužeš.Když tě zažaluje je to unos a pro tebe přitěžující okolnost.Pěkně nakluš na policajty s každou zprávou,nech aby to zaznamenali do spisu a nakonec se s otce stane nepříčetnej násilník a k soudu se dostane jedině jako obžalovanej ![]()