Alimenty při dálkovém studiu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6836
14.4.12 19:56

Pokud někdo studuje dálkově,tak je schopen si sám vydělávat a uživit se.Totéž na pracáku.Kdyby to tak nebylo,každé dítě si nechá do 26 let posílat alimenty a nepřetrhne se s hledáním práce.Dálkově jsem studovala a status studenta jsem neměla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.12 20:35

Tak jsem volala na úřad práce a informovala se u právničky.Říkala, že pokud je na úřadu práce, tak teoreticky na alimenty nárok nemá(podle zákona), ale že každý soudce se na to dívá jinak.A jelikož nemá práci nemá z čeho ani žít.Prý je nejlepší se domluvit. Tak taková informace mě opravdu hodně pomohla. :roll: Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
1
17.4.12 16:25

Člověk do 26 let studující kombinovanou formu MÁ status studenta. Je to jasně dané zákonem. Zdravotní a sociální pojištění za něj platí stát, takže nevím, proč by se takový člověk hlásil na Úřad práce. Takže na alimenty samozřejmě nárok má, jelikož je to podle zákona stále nezaopatřené dítě. Pokud však je na Úřadě práce přihlášený, pak nevím. Být na jeho místě, odhlásil bych se, protože to není potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.8.12 12:32

Když jsem studovala já (do 2009), tak u dálkové formy jsme statut studenta ztratili a tím pádem by už neměly chodit ani alimenty. A jinak je to max do 26let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
261
10.8.12 12:06

Ať tak nebo tak, pokud domluva, mezi povinným rodičem a „dítětem“ studující dálkově VŠ, není možná, musí některá ze stran podat návrh na úpravu výživného. Pak o tom rozhodne soud až zjistí veškeré okolnosti. Případ od případu se ale liší, takže opravdu záleží na rozhodnutí soudu, které ale kolikrát nevychází z logiky.
Znám chronické studující, kteří v dospělosti mění jednu školu za druhou a otci takéhoto studenta soud nezbavil povinnosti ho živit a jiný soud to bere jako schválnost nezačít pracovat, protože je pro dítko toto výhovující a otci povinnost platit odebere.
Vím, že jde o vztahy mezi zúčastněnými. Pokud dítko opravdu neprodlužuje vzdělávání díky své vyčuranosti, otec většinou nemá důvod ho nepodporovat dle svých možností. Takže jelikož se jedná o již dospělé jedince, navrhuji nejprve domluvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
261
10.8.12 12:09

U dálkového studia se předpokládá, že se dělá při zaměstnání, takže by platit nemusel. Pokud má ale dálkovou školu proto, aby načerno pracoval a po rodiči chtěl alimenty to je jiná…
Takže se nechci nikoho dotknout, jen píšu své postřehy :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.6.14 14:28

Partner platí výživné na dceru, které bylo v květnu 18 let, končí 3 ročník SŠ. V červenci má termín porodu. Školu bude dodělávat individuálně. Bude tedy muset dál platit výživné můj partner, nebo je již povinen partner dcery (otec dítěte)? Díky za radu a prosím o zachování anonymity.

• Citovat
  • Upravit
2353
26.6.14 14:33
@Anonymní píše:
Partner platí výživné na dceru, které bylo v květnu 18 let, končí 3 ročník SŠ. V červenci má termín porodu. Školu bude dodělávat individuálně. Bude tedy muset dál platit výživné můj partner, nebo je již povinen partner dcery (otec dítěte)? Díky za radu a prosím o zachování anonymity.

Já jsem alimenty na sebe měla i když jsem studovala individuálně a koncem roku roku byl soud o zrušení jejich placení, ale protože jsem přestala studovat, nicméně soudce řikal, že pokud bych zase začala studovat, tak si o alimenty mohu zažádat, ale určitě nebudou v takové výši jako předtím, že první se má postarat partner. Takže platit možná asi bude muset, ale už né určitě stejnou částku, ale nižší. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
26.6.14 15:00
@Anonymní píše:

Pokud školu bude dodělávat individuálně, tak to není dálkově, má status studenta, tzn. její otec má povinnost platit výživné. Otec dítěte-pokud je to jen přítel, ne manžel-má vyživovací povinnost k narozenému dítěti, ne partnerce, která má status studenta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
26.6.14 15:53

Záleží na statutu studenta. Při dálkovém není - neplatí se alimenty. Při individuálním plánu studentem JE a má na alimenty nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna