Alimenty při dálkovém studiu

Anonymní
7.1.12 19:46

Alimenty při dálkovém studiu

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli má dítě nárok na alimenty při dálkovém studiu?
Manželova dcera ukončila gymnázium a ted studuje dálkově vyskou školu.V září se přihlásila na úřad práce, z kterého se ale potom odhlásila, že to není potřeba když studuje.
Matka na ni prý pobírá přídavky.Dcera pracuje „načerno“, a hodlá to tak dělat co nejdéle.Jaké máte zkušenosti?Má nárok na alimenty nebo ne? Děkuji za odpověď.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5009
7.1.12 20:06

Tak neporadím se vším, ale když jsem dálkově studovala školu, vyžadovali po mně potvrzení ze zaměstnání, že jsem zaměstnaná. Prý proto, že u dálkového studia nemám status studenta. Pokud tedy to tak je (neověřovala jsem to nikde, prostě jsem to přinesla), tak potom by dcera nebyla student a na pracáku by měla být a nebo si platit zdravotní a sociální :nevim: Zbytek nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4200
7.1.12 20:14

Já sama tohle řešila, protože kvůli těhotenství jsem musela přejít na kombinované studium - daňově má status studenta ale otec, pokud s ním nežije (což u vás nepředpokládám) ztrácí povinnost alimenty platit. Na soudu mi přímo řekli, že záleží jen na jeho dobré vůli, jestli mě otec bude potporovat při studiu tohoto typu či nikoli, ale že ho nikdo nemůže donutit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11522
7.1.12 20:24

alimenty platit musí i když studuje jen dálkově…moje sestra je na pracaku a otec musi stale platit, v zakone je primo psano: dokud se neni schopno o sebe postarat samo. Ve stredu jsem to dokonce cetla na urade, kdyz jsme byli s pritelem vyrizovat otcovstvi, neni tam psano ani nic o veku, proste do te doby, nez bude mit nejake prostredky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4200
7.1.12 20:31

Tak já nevím, ale mě bylo řečeno na soudu to, co jsem psala s tím, že dálkové studium nepotřebuje denní docházení, proto je možno chodit do práce a pomoc buď zajišťuje stát pomocí dávek (pokud žije student sám) nebo rodič, se kterým žije ve společné domácnosti. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11522
7.1.12 20:37

no logicky by to tak bylo spravne, ze :lol: ale v zakone je to takhle…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
7.1.12 21:17

Pokud se nemýlím, má-li do 26 let, měla by být dle zákona o státní sociální podpoře nezaopatřeným dítětem. A měla by tak být zřejmě posuzována, takže si troufám říct, že alimenty zřejmě ano :think: . Doufám, že nekecám. Na pracáku hlášená být nemusí - do 26 let by mělo být jedno jestli je to dálkové či prezenční studium.

Edit : jiné to zřejmě je, když u toho pracuje, ale když nepracuje na smlouvu,tak jakoby nepracovala.. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11522
7.1.12 21:47
Kallkapa píše:
Pokud se nemýlím, má-li do 26 let, měla by být dle zákona o státní sociální podpoře nezaopatřeným dítětem. A měla by tak být zřejmě posuzována, takže si troufám říct, že alimenty zřejmě ano :think: . Doufám, že nekecám. Na pracáku hlášená být nemusí - do 26 let by mělo být jedno jestli je to dálkové či prezenční studium.Edit : jiné to zřejmě je, když u toho pracuje, ale když nepracuje na smlouvu,tak jakoby nepracovala.. :think:

to jsem si taky do stredy myslela, ze do 26, ale kdyz jsem to ted cetla, o veku tam nebyla ani zminka :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.1.12 10:18

Je to zvláštně definované „dokud není schopno samo se živit“, to je něco podobného jak „větší než malé množství“, prostě nic konkrétního.
Jinak děkuji za reakce.

• Citovat
  • Upravit
8566
8.1.12 13:07
Anonymní píše:
Je to zvláštně definované „dokud není schopno samo se živit“, to je něco podobného jak „větší než malé množství“, prostě nic konkrétního.
Jinak děkuji za reakce.

Anonymní, já myslím, že je to nějak přesně definováno. Hledala jsem to včera na jakési právnické poradně na netu a „právník“ tam odpovídal, že pokud je syn na dálkovém studiu na VŠ tak už alimenty platit nemusí. Ale jak to ve skutečnosti je :nevim: Já si myslela, že je to jinak, takže moji odpověď neber moc v potaz, možná se ještě ozve někdo kdo ví přesně jak to je.. Jinak bych se zeptala v nějaké poradně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
8.1.12 13:09
Anonymní píše:
Jinak děkuji za reakce.

Ale jinak z toho co si napsala v uvozovkách „dokud není schopno se samo živit“ by se dalo pochopit, že pokud mu v tom nic nebrání (jako škola každý den tzn. prezenční studium) JE schopno se samo živit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11522
8.1.12 13:27
Kallkapa píše:
Anonymní píše:
Jinak děkuji za reakce.
Ale jinak z toho co si napsala v uvozovkách „dokud není schopno se samo živit“ by se dalo pochopit, že pokud mu v tom nic nebrání (jako škola každý den tzn. prezenční studium) JE schopno se samo živit :think:

ale praci nema, takze se nema z ceho uzivit, to ze ma moznost si tu praci najit uz je jina vec :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4200
8.1.12 13:37

Ale kdyby se to bralo takhle, tak dítě nemusí pracovat nikdy a rodiče ho do konce života musí podporovat… To mi přijde trochu na hlavu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
8.1.12 13:43
alsem píše:
Kallkapa píše:
Anonymní píše:
Jinak děkuji za reakce.
Ale jinak z toho co si napsala v uvozovkách „dokud není schopno se samo živit“ by se dalo pochopit, že pokud mu v tom nic nebrání (jako škola každý den tzn. prezenční studium) JE schopno se samo živit :think:
ale praci nema, takze se nema z ceho uzivit, to ze ma moznost si tu praci najit uz je jina vec :nevim:

Hele já jsem vždy na straně dítěte, takže já jsem rozhodně pro platit. Ale jestli je to tak podle zákona si netroufám po tom co jsem včera pročetla říct. Myslela jsem si, že ano, ale zdá se, že to je hodně individuální, případ od případu. Nechce se mi prohlížet paragrafy, ale samotnou by mě to zajímalo jak to vlastně je. Podle toho co jsem si včera přečetla v různých poradnách, přišlo mi, že to je na vůli rodiče :nevim: . Nějaký „právník“ (v uvozovkách, protože na netu nevím kdo to přesně je, i když odpovídá za právnickou poradnu :mrgreen: ), psal, že pokud někdo studuje dálkově, dělá to proto, aby mohl pracovat. Kdyby nepracoval, studuje prezenčně.. co já vím, ze svých studentských let, tak si spolužáci dost hlídali aby je ze školy nevylili a měli status studenta, kvůli alimentům, ale dnes už je to zřejmě jinak :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jime
13.3.12 20:48

Bohudík nemusí se platit alimenty pokud dítě dálkově studuje, ale co víte jak se soudce vyspí, zde se v mnoha případech nesoudí podle práva , ale podle nálady či chuti soudce. K tomu jsem dospěl po několika stáních u soudu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna