Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
My jsme to řešili o něco později (ne úderem 18), ale od cca 19 mi chodily alimenty na můj účet, ale s tím, že jsem si svoje jídlo a všechno řešila sama… ![]()
no tak v 18ti uz snad s penezi zachazet umi, copak nechodi nakupovat, neplati v bude? prece vi, co kolok stoji, proste ji rekni OK penize jsou tvy ale budes si z nich hradit, dopravu do skoly, a das mi xx penez na domacnost a zbytek je kapesne..
prece jde o to se domluvit..
beruska2× píše:
no tak v 18ti uz snad s penezi zachazet umi, copak nechodi nakupovat, neplati v bude? prece vi, co kolok stoji, proste ji rekni OK penize jsou tvy ale budes si z nich hradit, dopravu do skoly, a das mi xx penez na domacnost a zbytek je kapesne..
prece jde o to se domluvit..
Jde o to, že je strašně tvrdohlavá, a sobecká…Plnoletá bude za pár let, ale představa, že taková bude i v dospělosti, mi nahání hrůzu. Abych na ni měla páky…A otec aby ji to taky pak vysvětlil, aby nestál při ní, a neřekl, že si s nima může dělat co chce.
no.. co na to rict asi to bude vychovou
![]()
pokud ma takovy manyry - z jakyhokoliv duvodu - tak bych teda i peci nechala na ni, zalezi kolik ji dava otec, dej ji stejnou castku - nebo snizenou o naklady na bydleni a at se o sebe stara - nezehli, neper, nevar… ![]()
Nebo dcera může napsat dopis ve stylu „Milý tatínku, výživné, které od mých 18. narozenin mám dostávat ke svým rukám, mi prosím posílej na účet xxxxx/xxx. Tvá Zuzanka“
A uvede tam číslo účtu maminky. Předpokládám, že tatínkovi je v zásadě fuk, kam to posílá a neprahne po tom jí to dávat osobně do ruky proti podpisu. Jen mu to takhle musí sdělit dcera, coby plnoletá osoba.
Knihomyš píše:
Nebo dcera může napsat dopis ve stylu „Milý tatínku, výživné, které od mých 18. narozenin mám dostávat ke svým rukám, mi prosím posílej na účet xxxxx/xxx. Tvá Zuzanka“
A uvede tam číslo účtu maminky. Předpokládám, že tatínkovi je v zásadě fuk, kam to posílá a neprahne po tom jí to dávat osobně do ruky proti podpisu. Jen mu to takhle musí sdělit dcera, coby plnoletá osoba.
jenze to asi dcerunce prave moc nevoni, davat „jeji“ penize mamince
![]()
beruska2× píše:
no.. co na to rict asi to bude vychovou![]()
![]()
pokud ma takovy manyry - z jakyhokoliv duvodu - tak bych teda i peci nechala na ni, zalezi kolik ji dava otec, dej ji stejnou castku - nebo snizenou o naklady na bydleni a at se o sebe stara - nezehli, neper, nevar…
Výchovou…jsem přísná, na spoustu věcí. Možná je to moje mínus, ale shodli jsme se s přítelem na tom, že je to tím, že jsem se rozvedla, a dělá teď v pubertě naschvály…Pevně doufám, že její rysy budou lepší, ale napadla mě tato otázka, pokud se nezmění, víš?
Anonymní píše:beruska2× píše:Výchovou…jsem přísná, na spoustu věcí. Možná je to moje mínus, ale shodli jsme se s přítelem na tom, že je to tím, že jsem se rozvedla, a dělá teď v pubertě naschvály…Pevně doufám, že její rysy budou lepší, ale napadla mě tato otázka, pokud se nezmění, víš?
no.. co na to rict asi to bude vychovou![]()
![]()
pokud ma takovy manyry - z jakyhokoliv duvodu - tak bych teda i peci nechala na ni, zalezi kolik ji dava otec, dej ji stejnou castku - nebo snizenou o naklady na bydleni a at se o sebe stara - nezehli, neper, nevar…
jasan, nemyslela jsme to zle, manza ma taky velky dite z exvztahu.. takze vim..
proste bych se s ni v klidu domluvila, vylozila ji naklady domacnosti atd a bud bude rozumna a cast ti da - jak se domluvite a nebo bych to udelala jak pisu..
nic jinyho asi nezmuzes..
beruska2× píše:Knihomyš píše:jenze to asi dcerunce prave moc nevoni, davat „jeji“ penize mamince
A uvede tam číslo účtu maminky. Předpokládám, že tatínkovi je v zásadě fuk, kam to posílá a neprahne po tom jí to dávat osobně do ruky proti podpisu. Jen mu to takhle musí sdělit dcera, coby plnoletá osoba.![]()
![]()
když nebude peníze dávat mamince, neprojeví snahu cokoli řešit, tak bych jí důrazně vysvětlila, že buď bude na domácnost přispívat a bude mít stejný servis, nebo že se musí začít starat sama
No právě, může to tak vidět z pohledu, že mi MUSÍ nějaké peníze dát..že nepochopí, že v životě se taky za něco platí a nejen dostává…Možná předčasně dedukuji, učí se schopně, že má občas takové situační scény, které já jsem si v jejím věku nikdy nedovolila…
Ano, přemýšlím tak jako vy , holky…
Jen jsem doufala, že mi tu někdo i pisne z vlastní zkušenosti…
Anonymní píše:
No právě, může to tak vidět z pohledu, že mi MUSÍ nějaké peníze dát..že nepochopí, že v životě se taky za něco platí a nejen dostává…Možná předčasně dedukuji, učí se schopně, že má občas takové situační scény, které já jsem si v jejím věku nikdy nedovolila…
jako nezlob se, ale v 18ti by uz mela vedet, jaky jsou naklady domacnosti, co kolik v obchode stoji, jaka je hodnota penez, do toho bys ji mela pekne zasvetit.. uz kvuli jejimu dobru… musi prece umet zachazet s penezma a mit nejakou financni zotpovednost..
beruska2× píše:To ano, ale je to právě o tom, aby neřekla, že jsou to její peníze…Anonymní píše:jako nezlob se, ale v 18ti by uz mela vedet, jaky jsou naklady domacnosti, co kolik v obchode stoji, jaka je hodnota penez, do toho bys ji mela pekne zasvetit.. uz kvuli jejimu dobru… musi prece umet zachazet s penezma a mit nejakou financni zotpovednost..
Anonymní píše:beruska2× píše:To ano, ale je to právě o tom, aby neřekla, že jsou to její peníze…Anonymní píše:jako nezlob se, ale v 18ti by uz mela vedet, jaky jsou naklady domacnosti, co kolik v obchode stoji, jaka je hodnota penez, do toho bys ji mela pekne zasvetit.. uz kvuli jejimu dobru… musi prece umet zachazet s penezma a mit nejakou financni zotpovednost..
Jako z morálního hlediska by se měla podílet na domácnosti..
a co ? kdyz to rekne - tak at se z nich zivi.. ![]()
Chtěla jsem se zeptat, jak to u vás bylo s alimentama, když dítě studovalo a dosáhlo plnoletosti. Vím, že na tyto peníze od otce už má nárok dítě samo, ale nedokážu si představit, že by dítě dostalo do rukou několika tisícovou částku, a utrácelo si jak chtělo, aniž by se podílelo na nějakém přispění v domácnosti, či si z toho něco povinně nehradilo(spoření, dopravu, školu).
Mě taky v 18.letech nepřistálo v dlani několik tisíc, abych si s nimi dělala co chtěla.. Naši rozvedení nebyli a kdykoli jsem něco potřebovala, musela jsem to našim sdělit, aby mi následně přispěli. Bojím se, aby dcera nezvlčela..
Jak jste tedy rozhodli o nakládání s takovými penězi vy???
Děkuji