Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj.
Máte prosím někdo zkušenost se snížením alimentů?Ex chce snížit alimenty..důvod prý už nehodlá platil tolik peněz.Mám sice vyšší alimenty,ale díky jeho příjmům.Jak se to dělá v případě,že dojde žádost k soudu?K čemu přihlíží soud?O kolik může jít dolů?
Bojím se,že je schopný všeho..dělat na černo a být na pracáku jen aby mi nemusel platit.Alimenty jsou jediné peníze co mi dává..když jede malý k němu,tak mu dávám vše sebou..jídlo,oblečení,pleny,ubrousky,krémy..no prostě vše.Takže ani když je u něho tak nemusí vytáhnout ani korunu na malého.
V prosinci to budou dva roky od prvního rozhodnutí.Malému budou v dubnu tři.
Děkuji všem. ![]()
Ty dáváš malému s sebou i jídlo??
Není to k tématu, ale mě to teda šokuje!
taky mne peřkvapilo ,že dáváš jídlo…
a kolik ted máš z jakeho platu? bere si dítě pravidelně???
nebuď hloupá pokud kluka chce ,tak at mu koupí pleny ubrousky kremy jídlo oblečení… to není tvá povinnost mu dávat…prokazuje příjmy za poslední rok a pokud děla nesníží mu to pokud mu nějak razantne nepadl plat smerem dolu
soud pohlíží k jeho výdělkům třeba za poslední 2-3 roky,výši si zjistí sám. Stejně tak i tvé příjmy. TY DOKLÁDÁŠ VÝDAJE ZA BYDLENÍ,ON TAKTÉŽ ,dále náklady na výživu dítěte,klidně uved´,že ti krom výživného na dítě jinak nepřispívá (narozeniny,mim. výdaje na jídlo) A NAVÍC ŽE MU VŠE MUSÍŠ POSKYTOVAT I PO DOBU NÁVŠTĚV U OTCE.To je vážně k smíchu .
Apropo celkem by mně zajímalo,o jaké sumě si myslíš,že je vyšší?
Dělá to nad 5? Výši současného výživného vám rozhodl soud,nebo je to vaše domluva?
Asi bych se nebála,že by u soudu uspěl.
berry u nás se třeba za bydlení nedokládá tatínek tam plácnul sumu a nic dokazovat nemusel já měla sipo s sebou
Jo jo i jídlo.Lepší dát jídlo než aby mu koupil hranolky
.
Pleny jsem dávala nyní už jen na noc,ale i přesto mi klidně řekne,že jsem mu dala sebou málo plen ![]()
Oblečení..má nějaké na ven svoje,ale já když se zeptám zda má to a to,tak nemá nic..takže kvůli malému dávám vše.Lepší dát než aby malému byla zima nebo chodil v mokrém.
Právě s tím platem..on byl tři měsíce doma a teď už zase tři měsíce pracuje,ale jeho máti je vychytralá ![]()
Malého si bere jednou týdně většinou na jeden den a jednou za měsíc přes noc.Prý nemá víc čas..
Zkušenost nemám (naštěstí)…ale princip bude stejný, jako u zvyšování výživného. Tzn. že ten, kdo chce výživné zvýšit/snížit, musí uvést důvod. Např. v případě zvýšení nástup dítěte do školky/školy, zdravotní pomůcky, dieta atd), v případě snížení to bývá asi nejčastěji nová vyživovací povinnost. Jinak je to jak píše Berry4 .
Bohužel, u soudu hodně záleží na jakého soudce/soudkyni narazíš. Pokud je alespoň trošku možnost, neváhala bych si vzít právníka. Přeji hodně štěstí…
berry4 píše:
soud pohlíží k jeho výdělkům třeba za poslední 2-3 roky,výši si zjistí sám. Stejně tak i tvé příjmy. TY DOKLÁDÁŠ VÝDAJE ZA BYDLENÍ,ON TAKTÉŽ ,dále náklady na výživu dítěte,klidně uved´,že ti krom výživného na dítě jinak nepřispívá (narozeniny,mim. výdaje na jídlo) A NAVÍC ŽE MU VŠE MUSÍŠ POSKYTOVAT I PO DOBU NÁVŠTĚV U OTCE.To je vážně k smíchu .
Bylo to dohodou a je fakt,že mi nic nepřispívá.Ani nevím zda malý něco dostal k narozeninám..nic si nepřivezl.A domlouvat na dárkách se nechce..ví proč
Příspěvek upraven 15.10.11 v 12:49
monapupp píše:berry4 píše:Jo jo je to 7500,–,ale má cca 35-40 tisíc plat.
Bylo to dohodou a je fakt,že mi nic nepřispívá.Ani nevím zda malý něco dostal k narozeninám..nic si nepřivezl.A domlouvat na dárkách se nechce..ví proč
Tak řekla bych, že částka je odpovídající příjmu…pokud nemá jinou vyživovací povinnost
.
Otázka ale je, s čím ex přijde k soudu. Na tobě každopádně bude, abys dokázala, že celé alimenty jdou jen a pouze na potřeby dítěte - tzn. vyčíslit oblečení, zdravotní pomůcky, školku (pokud v době žádosti o snížení bude chodit) atd. Prostě dostatečně zdůvodnit, proč si nemůžeš dovolit přijít ani o korunu z dosavadní výše…
Příspěvek upraven 11.10.11 v 17:26
no v podstatě dostáváš nadprůměr. Ale to by vážně bylo na soudci,je tam mnoho faktorů: jsi na MD ? Jsi znovu vdaná nebo sama? Výdělečně činná,nebo ne? Atd atd.
Raděj to nebudu pitvat,je to vážě o soudci a do tvých poměrů žádná nevidíme.
berry4 píše:no v podstatě dostáváš nadprůměr. Ale to by vážně bylo na soudci,je tam mnoho faktorů: jsi na MD ? Jsi znovu vdaná nebo sama? Výdělečně činná,nebo ne? Atd atd.
Raděj to nebudu pitvat,je to vážě o soudci a do tvých poměrů žádná nevidíme.
No já někde četla,že by to mělo být 20-25% platu.Vdaná nejsem,ale na MD(pořád s malým).
Palina.zl píše:monapupp píše:berry4 píše:Jo jo je to 7500,–,ale má cca 35-40 tisíc plat.
Bylo to dohodou a je fakt,že mi nic nepřispívá.Ani nevím zda malý něco dostal k narozeninám..nic si nepřivezl.A domlouvat na dárkách se nechce..ví pročTak řekla bych, že částka je odpovídající příjmu…pokud nemá jinou vyživovací povinnost
Příspěvek upraven 11.10.11 v 17:26.
Otázka ale je, s čím ex přijde k soudu. Na tobě každopádně bude, abys dokázala, že celé alimenty jdou jen a pouze na potřeby dítěte - tzn. vyčíslit oblečení, zdravotní pomůcky, školku (pokud v době žádosti o snížení bude chodit) atd. Prostě dostatečně zdůvodnit, proč si nemůžeš dovolit přijít ani o korunu z dosavadní výše…
No ona v tom má prsty jeho máma…už mi vyhrožovala,že mi udělá audit ![]()
Někde jsem četla,že hypotéka se nepočítá do nákladů.Jenže mě zůstala z manželství,aby jsem měla kde bydlet s malým a platit musím..
Já myslím,že počítá,jsou to náklady na bydlení.
20-25 je moc,nevím to přesně ,ale dělá to něco kolem 15 % . Bohužel. Faktická výše ale je na soudci,který přihlédne k ostatním okolnostem. Může to být i mnohem výš,znám případy,kdy odklepl mnohem vyšší částu jen proto,že ho dotyčný nas.al ![]()
alimenty mohou být až čtvrtina platu
ale záleží na každím soudci rozhodně byhc poukázala na tož e malému sebou musíš dávat vše i jídlo a že platíš i hypotéku co jste měli společnou