Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
tak o to mi jde,bratr je hodný člověk a ona vypočítává…to je na dlouho..aby toho v budoucnu nezneužila a nezačala se vymlouvat,že to je jen kus cáru…atd.a když bude existovat smlouva sepsána právníkem,bude tam i dodatek,že ona už nebude nikdy chtít zvíšit alimenty,může jí napadnout a chtít zvíšit alimenty?
Tak ať sepíší dohodu a nechají si ji potvrdit soudně.Tím pádem ji může pak změnit jedině opět před soudem návrhem na zvýšení alimentů a k tomu musí být pádné důvody…
Manžel má dohodu s ex. Dohodli se na výši alimentů, na vídání dítěte. Jednoduchá dohoda, kterou si ona sepsala s právníkem a pak to dali k soudu. Můj manžel sice měl výhrady k jistým věcěm,ale nic nezmohl. To, že bude chtít zvýšit alimenty samozřejmě může, nároky se na dítě postupně zvyšují a to, co se za dítě utratí ve 13 letech není stejné jako ve 2 letech. Ovšem oba se na tom musí podílet co možná rovným dílem, dle svých možností. To, že se v dohodě stanoví, že se s alimenty hýbat nebude, může být pak tvému bratrovi na škodu. Může si najít jinou partnerku, pořídit si dítě, bydlení atd. a náklady jsou rázem jinde. Taky může přijít o práci apod.
Ale určitě nechat dohodu projít soudem!!
dohoda sepsaná jen mezi rodiči, byť u právníka, nemá žádný právní význam. tzn. že je nevykonatelná, nelze tedy vymáhat jak výživné, tak i styk.
dohoda musí být schválená soudem a pak je vše ok
A není pravda, že dohoda např. o výživném musí být soudně potvrzena. I pokud by byla jen mezi nimi, lze pak soudně vymáhat snížení nebo zvýšení alimentů, vymáhat nezaplacené alimenty apod. Samozřejmě ve většině případů je lepší si soudem dohodu potvrdit, protože se rodičové nenohou dohodnout. Ve finále to má ale stejný efekt. Obojí je vymahatelné u soudu. Když se dohodnou, věří si, tak není problém a posléze se mohou dohodnout na jiných podmínkách opět jen mezi sebou.
zakladatelka:chtějí smlouvu sepsat a určitě bude další dodatek,že se bude podílet na dalších věcech placení,jako je oblečení,výlety…atd
pochopila sjem,že bude dobré,sepsat vše u právníka a potom si nechat potvrdit soudem?to může zajít kamkoli k sousu s tím papírem?tu smlouvu u právníka můžu sepsat i já(bratr nežije v čechách) a potom až osobně dorazí,si zajde na soud osobně?jde to?
Pokud k ní nemá důvěru, pak je lepší soudem. To, zda můžeš dohodu za něj sepsat ty, to nevím. Až přijede, podá návrh k soudu.
k ní důvěru??nulová!!a ještě se zeptám,u toho soudu to trvá jak dlouho to vyřízení,nebo tam dají jen štempl a je hotovo?
musí se podat řádný návrh, kde žádají schválení dohody. bude nařízeno jednání, kde budou oba vyslechnuti
tak na to mít čas asi nebude,bude mu muset postačit asi jen právník a spolíhat na to,že ona je hloupá…dík moc všem
Rozhodně radím podat návrh k soudu, je jedno jestli to podá on nebo ona, může to předtím sepsat s právníkem, ale nemusí. Soud pak navrhne jednání, ale oni tam ani nemusí být (tedy bratr, pokud nemůže), musí se jen omluvit. A soud to schválí i v nepřítomnosti. Zvlášť, pokud by už byla ta dohoda od právníka, kde oba souhlasí.
já se hrozně omlouvám,nikdy jsem se v tom nepohybovalaa doufám,že ani nebudu! vevertka..tu smlouvu k soudu nemusí nosit osobně?stačí zaslat poštou?
Anonymní, to bohužel netuším, to bych kecala, ale zkusila bych na soud normálně zavolat a zeptat se, jestli to stačí poslat, určitě ti to řeknou.
zakladatelka:ještě mám dotaz…dá se udělat plná moc ze zahraničí,chci,aby se bratr spojil s právníkem a dal mu plnou moc…
omlouvám se za anonym,nechtěla bych tu potkat exšvagřici…
mám dotaz,bratr potřebuje udělat smlouvu mezi ním a jeho ex na alimenty na dítě,ona mu podala návrh a bratr souhlasí,ted otázka,je potřeba si zajít k právníkovi(k jakému) a sepsat to s ním,nebo stačí jen mezi nima papír,který si sepíše bratr?a co vše si tam musí napsat?děkuji za odpovědi..