Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj, potřebuji poradit!
Rodiče se rozvádí a mají 2 děti - mne a bratra (20 let, student VŠ). Já jsem vdaná a odstěhovaná. V současné době žije bratr v bytě, který patří rodičům, pouze s matkou. Otec je odstěhovaný u nové přítelkyně. Otec chce po matce, aby mu platila 1/3 z celkového nájmu. Za syna ho prý bude platit on.
Nyní přišel s tím, že z alimentů chce bratrovi odečíst částku nájmu (1/3 celkového nájmu), který za něj v současné době platí.
Máte prosím někdo tušení, zda je tohle vůbec možné? ![]()
Díky moc!
@km98 píše:
Ahoj, potřebuji poradit!Rodiče se rozvádí a mají 2 děti - mne a bratra (20 let, student VŠ). Já jsem vdaná a odstěhovaná. V současné době žije bratr v bytě, který patří rodičům, pouze s matkou. Otec je odstěhovaný u nové přítelkyně. Otec chce po matce, aby mu platila 1/3 z celkového nájmu. Za syna ho prý bude platit on.
Nyní přišel s tím, že z alimentů chce bratrovi odečíst částku nájmu (1/3 celkového nájmu), který za něj v současné době platí.
Máte prosím někdo tušení, zda je tohle vůbec možné?
Díky moc!
No a ty a bratr budete soudně záda o alimenty oba rodiče? pokud ne, tak je to jen na vaši dohodě. A možné je prakticky cokoli.
Já o nic žádat nebudu, jsem odstěhovaná a vdaná takže na mne se předpokládám už nic nevztahuje. Soudně se to zřejmě řešit bude, protože se rodiče nedokážou dohodnout na majetkovém vyrovnání ani na těchto věcech jako je výživné. Takže pokud by s tím bratr nesouhlasil a nechtěl za sebe platit nájem (studuje 2 vysoké školy, nemá moc času, občas si někde brigádou přivydělá), je možné, že by to u soudu mohlo vyjít v jeho prospěch? Já jsem za sebe nájemné doma nikdy neplatila a tak mi to pro něj teď přijde nespravedlivé…
Jinak bratr by stále bydlel s matkou, která ho živí, alimenty by žádal pouze od otce.
Ať si máma najme dobrého rozvodového právníka či právnkču a neřešte to přes internet. A ne není to blbé, či trapné. Pan otec zjevně chytil druhou mízu a není v nejlepší kondici.
Vyživovací povinnost na syna nesouvisí s tím, jak si rodče vypořádají společný majetek.
@km98 píše:
Já o nic žádat nebudu, jsem odstěhovaná a vdaná takže na mne se předpokládám už nic nevztahuje. Soudně se to zřejmě řešit bude, protože se rodiče nedokážou dohodnout na majetkovém vyrovnání ani na těchto věcech jako je výživné. Takže pokud by s tím bratr nesouhlasil a nechtěl za sebe platit nájem (studuje 2 vysoké školy, nemá moc času, občas si někde brigádou přivydělá), je možné, že by to u soudu mohlo vyjít v jeho prospěch? Já jsem za sebe nájemné doma nikdy neplatila a tak mi to pro něj teď přijde nespravedlivé…
Aleto uz není součástí rozvodu, to si musí řešit zletily bratr zcela sám, v podstatě nezavisle na rozvodu. Opatrovnicky soud už žádný nebude.
@Lama Lama Aha, tak to jsem nevěděla, já tomu procesu upřímně nerozumím a nevím, jak to probíhá
Jen mě zajímalo, jestli je tohle vůbec možný, aby za sebe musel doma platit student rodičům nájem… Neřeknu kdyby nestudoval… Ale asi je možný vše..
Nemusi platit nic, at pozada soud o stanoveni alimentu (musi uz sam za sebe) a ten posoudi vsechny okolnosti (prijmy, naklady atd).
Taky je otazka, co to je za byt, jak maji rodice vyporadany majetek. Otec by mel chtit po matce pulku najmu s tim, ze syn tam prostě bydli „zadarmo“.
@Lama Lama píše:
No a ty a bratr budete soudně záda o alimenty oba rodiče? pokud ne, tak je to jen na vaši dohodě. A možné je prakticky cokoli.
Nechápu, že se vždycky mezi prvními rádci najdou ti, kteří nejsou schopni přečíst celý dotaz… ![]()
@km98 píše: V současné době žije bratr v bytě, který patří rodičům … Otec chce po matce, aby mu platila 1/3 z celkového nájmu. Za syna ho prý bude platit on. … Nyní přišel s tím, že z alimentů chce bratrovi odečíst částku nájmu (1/3 celkového nájmu), který za něj v současné době platí.
Nesmysl je že byt je ve vlastnictví rodičů (asi společné jmění manželů?), a zároveň opakovaně píšeš o jakémsi neexistujícím nájmu. To je zmatek nad zmatek. Tak prosím napiš jak to je doopravdy. Takto když to líčíš jako Tatar nedá se odpovědět.
O výživném se dá říci obecně toto: Povinná osoba (v tomto případě to může být otec i matka) by měl hradit výživné bez určení na co smí částka být použita. Tvůj bratr se může sám svobodně rozhodovat zda bude bydlet v podnájmu, v nájemním bytě, nebo u své přítelkyně, či v bytě s matkou, nebo pod mostem. Do toho ovšem plátci/plátcům výživného celkem nic není.
@km98 píše:
Ahoj, potřebuji poradit!Rodiče se rozvádí a mají 2 děti - mne a bratra (20 let, student VŠ). Já jsem vdaná a odstěhovaná. V současné době žije bratr v bytě, který patří rodičům, pouze s matkou. Otec je odstěhovaný u nové přítelkyně. Otec chce po matce, aby mu platila 1/3 z celkového nájmu. Za syna ho prý bude platit on.
Díky moc!
Pokud jsem dobře pochopila, tak byt je v SJM a bydlí tam matka se synem. Otci je zřejmě stanoveno nějaké výživné a otec hledá cesty, jak zúročit to, že oni bydlí částečně v jeho bytě. Takže může vznést nárok na platbu za užívání bytu, a to vůči matce i synovi. Ale nesmí to započíst se stanoveným výživným. Ať si rodiče dojdou k mediátorovi.
@km98 píše:
Díky moc!
Když už, tak čtvrtinu. Jestli to chce táhnout tak, že plní část vyživovací povinnosti poskytnutím bydlení, tak matka i otec takhle plní ze „své poloviny“.
Kterou tedy ještě ani nemají, když není vypořádané SJM.
Ale jedna věc je plnění vyživovací povinnosti vůči zletilému dítěti a druhá věc je, že dokud je SJM, tak ten byt je obou společně. A úplně formálně je to tak, že otec teď plní svou vyživovací povinnost ze SJM, pokud nemá nějaký majetek ve výlučném vlastnictví.
@Gingerka píše:as recht, omluvám se, nečetla jsem to poradne
Nechápu, že se vždycky mezi prvními rádci najdou ti, kteří nejsou schopni přečíst celý dotaz…
@KovaJana píše: … otec … může vznést nárok na platbu za užívání bytu, a to vůči matce i synovi.
Nikoli; soudím že ono je to zcela jinak.
89/2012 Sb. § 691
(2) Žije-li s jedním z manželů společné dítě manželů, vůči kterému mají oba vyživovací povinnost, popřípadě nezletilé dítě, které nenabylo plné svéprávnosti a které je svěřeno do péče manželů nebo jednoho z nich, a druhý manžel opustí rodinnou domácnost, aniž k tomu má důvod zvláštního zřetele hodný, a odmítá se vrátit, je tento manžel povinen přispívat i na náklady rodinné domácnosti. Důvod opuštění rodinné domácnosti, popřípadě důvod odmítání návratu, posoudí soud podle zásad slušnosti a dobrých mravů.
Víme, že rozdělení majetku neproběhlo. U manželů kteří mají dosud byt v SJM nelze úspěšně vznášet vzájemné nároky. Manželka je oprávněna užívat byt který je ve společném jmění, a samozřejmě bezúplatně. Syn je oprávněn užívat byt jako rodinný příslušník obou manželů. Opět bezúplatně.
Kterýkoli z manželů může po druhém požadovat, aby se oba podle sých možností podíleli na společných nákladech domácnosti. Pokud by jejich syn měl příjmy, pak i jemu by podle okolností mohla vzniknout povinnost podílet se na těchto nákladech. Nějaká „platba otci“ však nepřipadá v úvahu.
Takovým případem bychom se mohli zabývat až se SJM změní na podílové spoluvlastnictví bytu.