Alkohol, budoucí těhotenství

6
13.12.23 08:39

Alkohol, budoucí těhotenství

Ahoj,
Pro mnohé z vás je tohle asi kontroverzní téma. Je mi něco málo přes 20 a v budoucnu bych chtěla rodinu. Tohle by asi nebylo tak divný. Jenže si jsem taky vědoma toho že mám trošku problém s alkoholem. Strašně ráda bych se té závislosti zbavila než se o to dítě reálně budu pokoušet. Ptám se hlavně těch, co si něčím podobným prošli nebo si necim podobnym prochazi. Opravdu nepotrebuju moralizovat, že alkohol je špatný, to už vím dávno :roll: Proto s tím chci přestat. Bere mi to víc než mi to dává. Ale to stranou. Nechci asi úplně slyšet příspěvky typu ať jdu lecebny. Chtela bych to zvládnout bez ní. V léčebné bych se cítila jakože jsem úplně selhala a to by mi opravdu moc nepomohlo. Máte někdo nějaký tip jak se z tohohle začarovaného kruhu dostat? Je mi jasný, že nejdůležitější je chtít. Já chci. Ale kdyz se o to pak pokouším tak mi přijde že nemám úplně důvod přestávat. Krom toho ze bych chtěla přestat kvůli těm dětem co chci v budoucnu. Jenže to je za dlouho. Přijde mi že toho vzdam hrozne moc, ale proč? Zažila jste si nějaká tohle, nebo aspoň někoho takového znáte? Jak se z tohohle dostat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35777
13.12.23 08:46

A jaký máš problém s alkoholem? Tak většina z nás měla ve 20 divoký období, nebo ty ty děti plánuješ uz teď? :nevim: Já třeba v 25 mela rozhodně jiný přístup k pití nez ve 20.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
13.12.23 08:47

Moc jsi nerozepsala, co pro tebe znamená „problém s alkoholem“.. Já ti to povím asi takhle: vždy jsem měla kladný vztah k alkoholu, před dětmi minimálně jednou týdně v hospodě nebo na párty s přáteli, lahvinka doma s manželem skoro každý večer, semtam cigárko. Jakmile došlo na řešení svatby a následné vidiny dětí, v podstatě ze dne na den jsem se na to všechno vybodla a přehodila si priority. A jakmile jsem otěhotněla, ani by mě nenapadlo dotknout se alkoholu nebo cigarety.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
13.12.23 08:49

@pikola Neplánuju. Ale tak když člověk pije každý den po několikátý rok tak už to asi nebude jen divoký období. Spíš to kvůli těm dětem v budoucnu řeším. Bojím se že do ty doby nebudu schopna přestat a že pak budu pít i přes těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35777
13.12.23 08:51
@Mmarke15 píše:
@pikola Neplánuju. Ale tak když člověk pije každý den po několikátý rok tak už to asi nebude jen divoký období. Spíš to kvůli těm dětem v budoucnu řeším. Bojím se že do ty doby nebudu schopna přestat a že pak budu pít i přes těhotenství.

A co piješ, kolik? Je ti 20, tak kolik let teda piješ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
13.12.23 08:55

@pikola Vícemene vsechno. Nejčastěji víno, tvrdý alkohol. Pivo na mě už nemá úplně vliv. A piju tak od 17. Nepocitam nejake party a piti s kamarady. Lidi co mě znají mě mají za alkoholika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3681
13.12.23 08:57

Myslím, že to nejdůležitější jsi splnila, tedy že si problém uvědomuješ. Teď je potřeba si zvědomit, při jakých příležitostech po alkoholu sáhneš a z jakého důvodu. Je to jen nuda doma nebo společenská nutnost při setkání s přáteli nebo jen uvolnění… Toto si pojmenovat a plánovaně změnit vzorce chování, abys se vyhnula těm iniciačním impulsům. Pokud budeš mít už v hlavě, jak toho dosáhnout, pak začít suchým týdnem, pak třeba měsícem a tak dále. A jako náhražku toho alkoholu můžeš třeba z vinné číše upíjet vodu s citronem, aby ti šlo jednodušeji obalamutit mozek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
13.12.23 09:04
@Mmarke15 píše:
@pikola Vícemene vsechno. Nejčastěji víno, tvrdý alkohol. Pivo na mě už nemá úplně vliv. A piju tak od 17. Nepocitam nejake party a piti s kamarady. Lidi co mě znají mě mají za alkoholika.

A ty máš partnera? Že přemýšlíš nad dětmi.. Já bych spíš měla obavu, že si nikoho nenajdu, protože ženu alkoholičku asi žádný normální chlap nebude chtít :think: Osobně bych na tvém místě zkusila aspoň anonymní alkoholiky a ambulantní léčbu, nemusíš se nutně nechat někde zavřít. Ale potřebuješ rozkličkovat, proč takhle piješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35777
13.12.23 09:08
@Mmarke15 píše:

A proč piješ, kdy? Mas kluka, práci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3772
13.12.23 09:10

Přijď na čaj…tatranskej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
13.12.23 13:05

@Sadman Už jsem čekala až se někdo chytrej ozve :mrgreen:

@unuděná Ano, mam dlouhodobeho partnera. Bydlíme spolu. Ale úplně nevím s tím co tvrdíš. Máš partnera a místo toho abys mu pomohl, tak ho rovnou opustis, protože pije, kouří? Nevím co všechno. Mám štěstí že mám chlapa, co takhle nemysli. Určitě se najdou i výjimky a nemyslím si že by byli nenormální. Ale chápu, že pro někoho je to no go. A anonymní alkoholici a ambulantní léčba. Já se nechci cítit jako někdo kdo se musí za každou cenu léčit. A v tomhle to není o moc jiné než se nechat zavřít. Každý obézní člověk se taky přece neleci přes nějaké programy jak shodit nebo se rovnou nezavira do nejakeho ustavu pro obezni lidi protoze to ze je obezni je spatne :nevim: Chtěla bych na to jít prostě jinak. Štve mě to věcné odsuzovani. Buď mě budou odsuzovat za to že piju nebo za to že se léčím. Chtěla bych to dělat kvůli sobě a ne kvůli tomu že lidi mají nějaké mínění. A tím že se budu léčit jim dám vlastně za pravdu
I když to nakonec budu dělat kvůli sobě.

@pikola Piju, protože to pak není ono. Nejsem zvyklá na to být strizliva. Ať to zní jakkoliv blbě. Chlapa mám, práci též. Chlap to že piju bere, v práci o tom snad ani neví. A jestli jo, tak je jim to asi jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
13.12.23 13:46

@Mmarke15 Já ale neřekla, že by tě měl partner opustit, ale že pokud jsi sama a tvé okolí o tobě tvrdí, že jsi alkoholik, tak k sobě žádného normálního chlapa jentak nenalákáš, rozumíš? Co na to ten tvůj říká, na to pití a tvou snahu o abstinenci? Pomůže ti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
650
13.12.23 16:39

Jestli tomu rozumím, tak se nechceš nijak institucionalizovaně léčit, abys okolí nedala za pravdu, ze jsi alkoholik. ale ty sama víš, že jsi alkoholik. okolí ví, že jsi alkoholik. tak nějak nevím, komu lžeš do kapsy a proč…
podle mě by ti anonymní alkoholici byli takový vhodný kompromis mezi léčebnou a „poradím si sama“, protože je sice dobře, že si uvědomuješ, že máš problém, ale z toho co píšeš mi přijde, že nemáš dostatečnou motivaci přestat. konkrétně věta „Přijde mi že toho vzdam hrozne moc, ale proč?“ mi přijde strašně špatně a s tímto nastavením to podle mě sama nedáš, nebo to půjde hrozně těžce.
myslím, že by ti mohlo pomoct vidět, kam až alkoholismus vede, jaká je motivace ostatních přestat, jak je těm, co přestali, lépe a možná by ti pomohl i jakýsi peer pressure té skupiny, kde budete všichni na jedné lodi…
jinak motivací by ti mělo být, když nic jiného, tak tvé zdraví. i když ti kvůli pití zatím nekrachuje vztah ani práce, při piti v této míře prostě poškozuješ své tělo a to se dřív nebo později projeví, pokud něco nezměníš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.12.23 16:48

Pila jsem X let než jsem otěhotněla, pila jsem opravdu dost (a vztahy jsem měla vždy normální a dokonce s muži, co alkoholu moc neholdovali - to pro ty, co nechápou, že máš vztah :P )…chtěla jsem X krát přestat, rekord mám snad necelé tři týdny max :nevim:…pak jsem plánováně otěhotněla…9 měsíců jsem se alkoholu nedotkla, dokonce jsem nechápala, jaktoze to předtím nešlo…děti jsou na světě (zdravé) a já piju znovu (ale o trochu méně, to je pravda) a myslim, ze uz tak asi dožiju :lol:…nesoudim, neradim, jen sdílím příběh.. anonym nebo smazat - osobní info

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.12.23 16:51

Jo ale nejsem alkoholik válejici se v příkopu, nikdy jsem se nenapila, když jsem řídila, kojila atd…ale je to běžná součást mého života - ale mám stálou práci, vztah vše :nevim:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová