Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všichni, právě jsem zjistila, že jsem ve 13 týdnu těhotenství a je to šok, menstruaci jsem normáně měla a přítel si ( prý) dával pozor. A nejhorší ze všeho je, že jsem celý ten 1. trimestr dost pila, hlavně na vánoce a na silvestra ( to jsem byla úplně na šrot ), a taky jsem každý víkend zašla s přítelem do hospody na pivo ( často to nebylo jen to pivo), takže dohromady když to sečtu tak jsem se v tom 1. trimestru tak 4krát dost opila + každý víkend 2 až 3 piva v hospodě plus panák.
Ted mám hrozný výčitky, při předchozích dvou těhotenstvích jsem si nedala ani to kafe, vždycky jsem kritizovala těhotný, co si dají decku vína nebo cigaretu, a ted toto… Mám hrozný strach, že dítě nebude v pořádku, moje gynekoložka to zlehčuje, že prý pokud jsem nevypila flašku denně je to ok, což si rozhodně nemyslím. Ach jo… ![]()
Ja nekde cetla ze prvnih par tydnuby to nemelo vadit.
ted stim stejne uz nic neudelas. dej si mrkev, nohy na stul a hod se do klidu
a grtuluju
A kde jsou ty dvě předchozí děti, když vy pořád tak nasáváte?
Jinak alkohol v těhotenství není nic dobrého, 13. týden už je docela dost. Znám ženské, ci pily celé těhotenství a dítě je úplně v pohodě… a taky naopak… je to prostě buď a nebo…Ale teď už s tím zpětně stejně už nic neuděláš, tak nevím, co řešíš ![]()
A co chceš slyšet? že se ti narodí malej dementík… nenarodí. To by jsi opravdu musela vypít flašku denně. A hlavně miminko ještě nemělo placentu, takže nebylo napojené na krevní oběh matky, takže na 99 procent bude v pohodě. Já taky chlastala první ligu, den před tím, než jsem zjistila, že jsem v tom, tak jsem vypila 16 panáků jelzina, 8 piv a 2 krabičky cigár jsem vyhulila. A malej je v pořádku. Hoď se do klidu a užívej si to ![]()
@mejdylko píše:
A co chceš slyšet? že se ti narodí malej dementík… nenarodí. To by jsi opravdu musela vypít flašku denně. A hlavně miminko ještě nemělo placentu, takže nebylo napojené na krevní oběh matky, takže na 99 procent bude v pohodě. Já taky chlastala první ligu, den před tím, než jsem zjistila, že jsem v tom, tak jsem vypila 16 panáků jelzina, 8 piv a 2 krabičky cigár jsem vyhulila. A malej je v pořádku. Hoď se do klidu a užívej si to
miminko je napojené na krevní oběh matky hned, po nidaci, z čeho by to miminko asi tak ty tři měsíce žilo?
@mejdylko tak tak
my malýho počali na dovče v Itálii, kde jsme byli s kámošema… všichni jsme do sebe lily jak zjednaní, každý večer vodky s redbullem, cigára a po návratu domů ještě 14 dní doma každý večer víno… jak jsem zjistila, že jsem těhotná, okamžitě jsem obojí utla… malej je úplně v pohodě, jen je trošku víc akční… že by ty redbully? ![]()
Do myslim 7. tydne by to melo byt v poho neni utvorena placenta, pak uz dite nejakou davku dostane, ale ted uz nezbyva nic nez verit svemu telu a miminku, ze kdyby neco nebylo v poradku odejde, zatim se drzi a drzim palce at je v poradku. Ted bys mela absolvovat NT screening, tak preju at vyjde dobre.
@boball bylo a hlavně ta morální kocovina, když jsem zjistila že jsem v tom… @terinka4444 no jasně, ale když si to přečteš na netu, tak je horší, když mu to jde přímo přes pupečník, kterej do 13tt dítě nemá.
Tak zase na Vanoce uz si byla cca 10tt… Takze to uz se tvori i placenta a rozhodne dite bere z tebe… Takze strach bych mela… V tu dobu se tvori nervova soustava a alkohol na to zrovna ok neni… Rozhodne bych si nechala udelat screening nebo plodovku jen co to pujde…
@Týna K. já jsem to pak taky utla, jen jsem si v létě dala sem tam malýho pivsona, jsem alkoholik no ![]()
Mela jsem to podobne, az na to ze jsem zjistila tehotenstvi v 14 tt (bylo to presne pred rokem
).. D Mala se narodila zdrava a ma se cile k svetu ![]()
@Alice.007 Do urcite doby ma miminko vlastni krevni obeh. A videla bych to taky tak, ze dokud neprijma pres pupecnik, tak by to nemela byt az takova tragedie. Vic ti ukaze NT screening. Urcite o to pozadej sveho gynekologa. Automaticky se toto vysetreni nedela.
Já mám zkoušky z embryologie, nemusím číst na netu
embryo je živo z krve matky, to je jak o upírech, ihned, jakmile se zanoří, začne primitivníma klkama rozrušovat děložní sliznici a krev matky je omývá, se žloutkovým váčkem si vystačí pár dnů. To je to nidační krvácení.
@e-lili - tech prvních pár týdnů je naopak dost zásadních. Kdy se mezi 6.-8. týdnem zakládá nervová soustava a uzavírá páteřní kanál.
@Alice.007 chápu tvé rozpoložení. Už s tím stejně nic neuděláš. Když to teď utneš a nebudeš pít tvrdý alkohol, tak si myslím, že sklenička piva nebo decka vína není na škodu. Když jsem čekala svého syna, tak bych první trimestr nepřežila bez každovečerní třetinky Plzně. V pozdějších měsících jsem si pravidelně dávala decku vína s velkou sklenicí vody na zapití a ejhle - Kubík je naprosto zdravé a spokojené miminko. Navíc - kolují různé historky, rady a povídačky o tom, jak se spousta dětí zadělala právě v alkoholovém zamlžení.