Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj.Je tu nějaká maminka, která má zkušenosti a používá se svým dítkem alternativní, strukturovanou komunikaci? Vytvořila jsem pro syna komunikační knihu, všechno mám v podstatě okoukané z netu, ale neznám nikoho, kdo to používá. A docela bych uvítala nějakou radu, nápady apod…
Tzv. náhradní komunikace, např. můj syn nemluví vůbec, tak se používají kartičky s obrázky a komunikuje se přes obrázky. My s tím začínáme, takže máme na kartičkách jídlo a pití a on si poskládá z obrázků, co chce jíst apod. Používá se to třeba u dětí s vývojovou dysfázií nebo autismem…
@bulina píše:
Ahoj, my používáme, syn je autista
Ahoj
Můj syn ještě nemá 100%diagnózu, zatím je to vývojová dysfázie s podezřením na PAS…můžu ti napsat SZ?
@Petrajan Snažíme se používat, ale šéfová na nás s komuníkací peče. Máme pár kartiček.
@kotyk My právě začínáme. Adámkovi se to líbí. Hlavně je to fakt úleva, když mi ukáže, co chce k večeři a neřve, že mu nerozumím. Doufám, že u nás se to ujme…A tvoje dcerka aspoň trochu mluví? Náš vůbec, jen zvuky…
@Petrajan Nemluví, má jen různé typy křiku a když něco chce a nemůže to ona sama zařídit, prostě se na to s klidem vybodne.
@kotyk Aha.Tak to je jak u nás. Akorát že u nás to s klidem není…