Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky všem,
čekáme v červenci s přítelem miminko, vzhledem k tomu, že mluvím plynule anglicky, přemýšlíme o bilingvní výchově. Zajímalo by mě, zda máte někdo zkušenost s touto výchovou už od samého počátku života miminka.
Děkuji
![]()
@sona9 Tchýně na malýho mluví německy
tak jsem zvědavá, co bude až začne mluvit ![]()
Pokud nezijess v anglicky mluvicich zemich prijde mi to zbytecne ale je to na vas
Zkusenost nemam a nechapu to tam, kde jeden z partneru neni rodily mluvci ![]()
@sona9 Jak plynule? Na dítě by měl mluvit rodilý mluvčí, jinak ho naučíš ty chyby co dělaš i ty. Upřímně na pláži mluvila česká matka na děti anglicky (chvílema česky, takže je to asi opravdu chtěla naučit) a trhalo mi to uši.
Mam jen zkusenost z praxe a za me je to blbost. Pokud je domacnost smisena a jeden z vas by byl anglican, potom ano a bude to pro dite prirozene. Ale pokud vas chvili uslysi mluvit cesky, potom zase anglicky, pak bude mit v hlave dobry gulas… osobne jsem se setkala s detma, ktere to tak mely a vsechny navstevovaly logopedii ![]()
Zkušenost mám z okolí u rodin, kde je jeden z rodičů cizinec. Většinou dítě začne mluvit o něco později, za to rovnou rozumí oběma jazykům, chvíli mluví jen jedním, většinou tím matčiným, pak přidá přirozeně i ten druhý jazyk. Samozřejmě tu znalost jazyka mu už nikdy nikdo nevezme a určitě je to fajn. Pokud jste ale oba Češi, osobně bych volila spíš anglicky mluvící chůvu, když už, ale to je jen názor.
Syn ma uplne alergii na to ceske „helou hav ar jou?“ Nesnasi, kdyz si nekdo na nem procvicuje anglictinu a cechum co se snazi mluvit anglicky odpovida cesky ![]()
Podotykam, ze manzel je american
Všem děkuji za názor, sama jsem právě ještě v rozpacích. Co se týče plynulosti, mám anglický gympl a VŠ se zaměřením Anglický jazyk v odborné praxi, ale rodilý mluvčí nejsem a nebudu tvrdit, že občas neudělám nějakou tu chybu. Myslela jsem, že bych tím do budoucna prckovi pomohla, že by měl naproti oostatním dětem výhodu ![]()
@sona9 Bilingvní výchova je fajn věc v případě, že rodiče mají každý jiný mateřský jazyk. Aby se dítě naučilo bez problémů oba jazyky, je nutné, aby se striktně dodržovala pravidla, s kým jakou řečí mluví. Jseš si jistá, že chceš se svým dítětem mluvit pouze anglicky? Já osobně si nedokážu představit, že bych na své miminko mluvila jinak než česky. A to ani v případě, kdybych žila s cizincem mimo ČR. Určitě bych nedoporučovala něco typu - maminka dopoledne mluví česky, odpoledne anglicky…
Příspěvek upraven 25.01.14 v 21:23
U nas je to - ja cesky, manzel kurdsky a jesle svycarska nemcina.Doma mezi sebou nemecky k malemu kazdy svoji reci. Samozrejme maly nejvic reaguje na cestinu(byla jsem rok Doma),ale reaguje i na povely manzela, Byt opozdene-musi si popremyslet
nicmene se doporucuje, na dite mluvit vzdy materstinou, protoze od tebe nikdy nepochyti ten spravny angliky prizvuk.
@Vemas píše:
Pokud ste oba cesi, tak akorat budes motat mimcu hlavu
Jednou jsem potkala u mudry maminu s dvemi detmi, cca 7 a 2 roky. Starsi musel mluvit jen anglicky a mladsi mohl zvatlat i cesky i anglicky. Starsi po neustalem peskovani, ze ma mluvit jen anglicky, radeji prestal mluvit a smutne koukal na brasku, ktery mohl mame odpovidat jak chtel.Ta zenska byla urcite ceska, mluvila anglicky hezky…ALE nebyla rodila mluvci a bylo to znat. Deti a obzvlast starsiho mi bylo moc lito
![]()
@LadyTommy syn chodi na logo. Jako prvni jazyk vzal anglictinu a cestina je pro nej nutne zlo